SGK Polatlı İlçe Müdürlüğü 2022 Yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı kapsamında kayıt dışı istihdam hakkında bilgilendirmelerde bulunmak için Polatlı Ticaret Odası, Polatlı Şoförler ve Otomobilciler Odası, ASMMMO Polatlı Bölge Temsilciliği ve Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneğini ziyaret etti.

SGK İlçe Müdürü Nezihe Özatalay ve beraberindeki heyet 2022 Yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı kapsamında  Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, Polatlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Tarhan, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Polatlı Bölge Temsilcisi Abdullah Semih Aydın ve Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Ünver’i ziyaret etti. Ziyaretlerde kayıt dışı istihdam hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.



“KAYIT DIŞI İSTİHDAM ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA YER ALMAKTADIR

SGK İlçe Müdürlüğünden ziyaretler hakkında yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan denetimlerin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler de yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2022 yılı içerisinde; 2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Programında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerine yer verilmiştir. Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir.”



“HEM ÇALIŞANLAR HEM DE İŞVERENLER AÇISINDAN BİR ZORUNLULUKTUR”

“Çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluktur. Yani işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu değildir. Bu şekilde çalışmayı isteyen kişilerin sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere yönelik yaptırmalar uygulanmakta, işverenler kendilerince kötü niyetli olmamalarına rağmen mağdur olabilmektedir. Özellikle emekli aylığı alan, dul veya yetim aylığı alan, sosyal yardım alan veya bakmakla yükümlü konumunda olan bazı kişilerin sigortasız çalışma konusunda daha istekli oldukları bilinmektedir. Bu kimselerin sigortasız çalışma konusundaki talepleri karşısında işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirme bilinciyle ve tespiti halinde mağduriyet yaşamama amacıyla gereken dikkati göstermeleri gerekmektedir. Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam, hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır.”