Şereflikoçhisar'da, heyecanla beklenen Geleneksel 15. Tuz ve Kavun Festivali başladı. Şereflikoçhisar halkının ve bölge sakinlerinin büyük bir heyecanla beklediği Geleneksel Tuz ve Kavun Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli etkinliklere ve coşkulu kutlamalara ev sahipliği yapıyor.

Şeferlikoçhisar Belediye Başkanı Memiş Çelik Şereflikoçhisar’ın kültür ve ürünlerinin tanıtıldığı 15. Kavun ve tuz festivalini bütün detayları ile Polatlı Postası’na özel verdiği özel röportajda anlattı.

1983’TEN BU TARAFA 15’İNCİSİNİ DÜZENLENİYOR

Şereflikoçhisar’ın değerlerinden olan kavun ve tuzun tanıtıldığı kavun ve tuz festivalinin tarihinden bahseden Belediye başkanı Memiş Çelik, “Tuz ve kavun Festivalin bu sene 15’incisini düzenliyoruz. İlk defa 1983 yılında dönemin Kaymakamı Şimdi Emekli Valimiz Yıldırım Kartal tarafından organize edilmiş bir festival. O dönem kaymakamlık vasıtasıyla düzenleniyor, organize ediliyor. Ondan sonra belediye olarak 15’incisini düzenliyoruz. Biz geçen yılda düzenledik. 1983’ten bu tarafa 15’incisini düzenleniyor. Tuz festivali önemli olan tuzun burada yoğun olması. Tuz bölümü biliyorsunuz tuz bölüm dünyanın 8’inci harikasından birisi. Yani ekmek yok üretim her zaman var.  Aksaray, Konya, Ankara’ya sınırı var tuz gölümüzün.”

ŞEREFLİKOÇHİSAR TÜRKİYE'NİN % 65 TUZ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Çelik “ Burada üretim yapılan üç saha var. İki tanesi Şereflikoçlar sınırlarında bir tanesi Konya sınırında. Burada üç işletmede tuz üretimi yapılıyor. Bu da Türkiye'nin aşağı yukarı % 65 tuz ihtiyacını karşılıyor. Burada da 5000 kalem üründe tuzun kullanıldığı söyleniyor. Dolayısıyla biz de bu üretimin çoğunluğu nu yapıyoruz  Şereflikoçhisar’da üretildiği için biz bu festivali yapma gereği duyduk. Festivalin amacı ilçenin tanıtımını sağlamak, tuzun tanıtımını sağlamak Tuz gönlü’nün Şereflikoçhisar’a ait olduğunu göstermek. Aynı zamanda burası bir gurbetçi şehri aşağı yukarı 4500 ile 5000 civarında hemşerimiz Avrupa da yaşamakta. Bunlar da tabii memleketine geldikleri zaman yoğunluk izin 7. yada 8. aydır eyalet eyalet fark ediyor. Festivalimizin günü bütün gurbetçilerimizi aynı anda ilçemizde yakaladığımız bir dönemde 2-7 Ağustos arası bu tuz festivalini yapıyoruz. Yine burada amacımız gurbetçilerimize memleketlerinde hoş bir zaman geçirmesini sağlamak, aynı zamanda esnafa katkı sağlamak. Burada esnaflarımızda bu kalabalıktan bu festivalden illaki bir gelir elde ediyorlar. Gurbetçilerin bu festivali planlayarak gelmeleri ilçemizde döviz akışına vesile oluyor. Hem ekonomik yönden hem sosyal yönden hem kültürel yönden güzel bir organizasyon olduğu için bu festivali düzenliyoruz.”

İKİ TÜR KAVUNUMUZ VAR BİRİ HACI BEKİR KAVUNU BİR TEPEKÖY KAVUNU

Çelik, “Tabii bir de kavun sonradan ekledik kavunda memleketimizde. Siz de bilirsiniz belki duymuşsunuzdur İki tür kavunumuz var biri Hacı Bekir kavunu bir Tepeköy kavunu. Bunlarda ağustosun sonu itibariyle hasat dönemine başlıyoruz biraz. Festivalde erken olduğu için şu anda kavunlarımız yeni yeni hafiften hasat ediliyor, tam olgunluğa kavuşmadı. İşte buradaki amacımız 2-6 Ağustos arasındaki festivali gün belirlememiz gurbetçilere yönelik. Dolayısıyla böyle bir organizasyonun içine girdik. Hem gurbetçilerimize hem esnafımıza, hem ilçenin tanıtımı amacıyla.”

ÇEVRE İLLERİDE FESTİVAL STANTLARINDA AĞIRLIYORUZ

Çelik, “Şereflikoçhisar’ın Konya Aksaray Kırşehir’e  sınırı var. Evren ilçemize sınırımız var, Sarıyı ilçemize sınırımız var. Aksaray ilçelerden tabii organizasyona katılanlar var. Biz burada toplamda 110 stant açtık. Stantlarımızda, çoğunluğumuz, ilçe esnafımız burada. Dışarıdan gelenler de Gaziantep yöresinden gelen bazı illerden kendi kendilerine has ürünleri getirip burada stantta yerini aldılar. Onları da ağırlıyoruz.”

ŞEREFLİKOÇHİSAR’DA TUZ HASADI BAŞLADI

Çelik, “Tuz gölünde küçülme, çekilme söz konusu. Tuz gölü yağışlarla büyür, kuraklıklarla küçülür. Bir dönem yağışların çok az olması nedeniyle normalde Türkiye'de 2. büyük gölüyken yağışların az olmasından kurak gitmesinden dolayı Tuz gölünde bir küçülme oldu. 3. sıraya gitti sonra tekrar 2. sıraya gerildi. Tabi bizim bu tuz gölünü besleyen çaylarımız var ırmaklarımız bunlardan su kesildiği zaman ya da o yıl yağış aldığımız zaman müthiş bir küçülmeye doğru gidiyor. Tuzun ayakta kalma sebebi yağışlara bağlı. Tabii bu yağışı aldığı zaman genişliyor. Ağustos ayında Temmuz ile Ağustos ayında o biriken sular buharlaşma ile tuz katmanlar oluşturuyor. 15 santimlik bir katman oluşur. Burada ekmeden üretim yapılan bir veli nimet var. 15 santim katman olur havuzlar vardır bu tuz havuzları kurak gittiği dönemlerde bu havuzlara dışarıdan su basma ile 15 santimlik katmanı oluşturuyor. Su buharlaştıktan sonra 15 santim harman haline getiriyorlar. Ağustos ayın ilk haftası ile tuz hasatı başladı. Yaklaşık üç aylık gibi bir üretim olur. Üretim bittikten sonra tekrar yağışlarla usuyla tekrar 15 santim tuz katmanı tekrar oluşur. Her yıl bu böyle sürer gider. İmalatı bu şekilde devam ediyor.”

EKMEDEN BİÇİYORUZ

Çelik, “Ekmeden biçiyoruz. Dışarıdan gelen yağışlar şimdi normal. Burada tuz suyun olmasa zaten tuzlu bir katmanı var gölün tamamında. Tabii bin altı yüz altmış beş kilometre kare bir alanı var. Bunun hepsinden üretim yapılmıyor Üretim sadece dediğim gibi iki işletme var. Şereflikoçhisar'da. Mutlucan tuz işletmesi, Kayacık Tuz işletmesi. Cihanbeyli'de Yavşan Tuz işletmesi. Buralarda bunlar havuz sistemiyle zaten Altında Tuz Gölü'nün altında balçık var. O balçık alttan böyle kendiliğinden üreten bir şey. Yani su verildiği takdirde o katmanı oluşturuyor. Havuz sisteminde su basarak ya da yağışlarla alıyor. Kendiliğinden on beş santim tuz oluşuyor. Maddi olarak dediğimiz gibi  bir buçuk milyon her işletmede tuz üretimi yapılıyor. Bunun yanında diğer işletmede de hem orada tuz üretiminde istihdam sağlıyor. Beş bin kalem üründe kullanılıyor tuz. Yani her sektörde tuz kullanılıyor. Kalemde tuz kağıtta tuz kullanıyor. Tekstilde ilaç sanayinde, kara yollarında yani çok çeşitli alanlarda tuz üretimi yapılıyor. Dolayısıyla bunun seksen bir vilayete, bu tuzun nakli var Nakliye sektörü gelişiyor. Bizim mesela tuz üzerinden ekonomimizi canlandırın nakliye sektörü var. Toplam bin iki yüz burada kamyoncu esnafımız var. Yani bunlar da buradan tuzu alıyor. Seksen bir vilayete dağıtıyor. Oradan da geçimini sağlıyor ekonomik yönden de çok bize katkısı var. Hem istihdam hem ticaret noktasında çok büyük katkılar var. Ilçenin ekonomisi tuz diyebiliriz yani."

TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çelik, “Tuz Gölü. birinci derece sit alanı. Birinci derece sit alanı olduğu için yani burada yapılaşmaya, turizme yönelik herhangi bir çalışma yapılamıyor. Tabii siz de takdir edersiniz ki turizme yönelik olursa vatandaş daha çok bilir daha çok gelir Biz Şereflikoçhisar Belediyesi olarak resmi olarak burada geçici bir alanda günübirlik sosyal tesis kurduk. Burada turizme yönelik bir çalışma yapacağız, açacağız. Bu Ağustos ayı içerisinde. Şu anda hazırlıkları da tamamladık. Böyle bir günübirlik sosyal tesisler. Daha farklı projelerimiz var. Tuzla ilgili Türkiye'de tuzu bilmeyen yoktur yani. Tuz Gölü'nün de Şereflikoçhisar'da olduğunu bilmeyen yoktur. Ama tuz üretimiyle ilgili sofralık tuzda filan burada çalışan arkadaşlarımız var."

FLAMİNGOLARIN GÖÇ NOKTASI ŞEREFLİKOÇHİSAR TUZ GÖLÜ

Çelik, “Belediye olarak biz turizme yönelik de işte sit alanı olduğu için fazla bir şeye giremiyoruz. Ama çalışmalarımız var, turizme kazandırmak için bir günübirlik tesisi. Bir de önümüzdeki günlerde bir çalışmamız var. Tuz Gölü kenarında bir köyümüz var Mesela burayı turizm köyü ilan ettirmek için bir girişimde bulunacağız. O köyde mesela burada belki izlemişsinizdir Tuz Gölü üzerinde klip çekimleri oluyor. Filmler çekiliyor biz şu ana kadar iki tane burada kısa bir film çekilmesi için davet ettik. Hatta bu festivalden sonra da bir film senaristler geldi, görüştü, yere baktılar. Inşallah onları da bekliyoruz. Hem film Film seti oluşturalım bu köyde. Hem turizm köyü ilan edelim. Işte orada vatandaşın konaklayacağı yerler olsun, öyle bir projemiz var. Orası da köy olduğu için, biraz da Tuz Gölü'ne beş kilometre kenarda bir köy Bunu değerlendirerek öyle bir çalışmamız olacak inşallah. O da yeni dönemde. Zaman bitti. Zaman bittiği için yeni dönemi de planlıyoruz. Yine bir projemiz var o günübirlik tesislerde. Dolayısıyla buna benzer projeler ileriki Dönemlerde var. Projelerimiz var. Kuşların  göçlerinde çok ciddi anlamda önemli Tuz Gölü geniş bir alana yayılıyor ve özellikle flamingolarda burada büyük bir dikkat çekiyor."

HABER:İLKNUR KILINÇ