Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yükseköğretim sisteminin "Türkiye Yüzyılı" vizyonuna uygun şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayarak, bu kapsamda mevzuatta yeniliklerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. İstanbul’da, Eğitim-Bir-Sen ile İbn Haldun Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, "Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması: Yenilikler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Kongresi", "Memur- Sen'in ev sahipliğinde başladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan’ın da katıldığı kongrede, yükseköğretim sisteminin çeşitli yönleri 12 farklı oturumda 40 bildiriyle ele alınıyor.

"ÜNİVERSİTELER SADECE BİLGİ DEĞİL, KÜLTÜR ÜRETİR"

Kongrenin açılışında konuşan Ali Yalçın, üniversitelerin yalnızca bilimsel bilgi üretim merkezi olmadığını, aynı zamanda kültürel dönüşüm süreçlerinin de şekillendiği kurumlar olduğunu söyledi. Dijital dönüşümün tüm toplumu olduğu gibi üniversiteleri ve sendikal yapıları da ciddi biçimde etkilediğini belirten Yalçın, sendikaların yalnızca çalışma şartlarına odaklanan klasik anlayıştan sıyrılması gerektiğini ifade etti.

Yalçın, yükseköğretim sisteminde keyfi uygulamalara izin vermeyecek şekilde iş güvencesinin sağlanmasının önemli olduğunun altını çizerek, sözleşmeli personel sisteminin yerine kadrolu çalışma modeline geçilmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi. Akademik personelin ders yükü ve gelir sorunlarının bilimsel üretkenliği sınırladığını belirten Yalçın, bu nedenle akademik zamların tercih değil zorunluluk olduğunu vurguladı.

Üniversitelerde görev yapan idari personelin eğitim kalitesi üzerindeki etkisine de dikkat çeken Yalçın, geliştirme ödeneği, yükseköğretim tazminatı ve döner sermaye gibi uygulamalardan bu personelin de faydalanması gerektiğini belirtti. İdari personelin üniversite ortamının gelişmesinde paydaş olduğunu belirten Yalçın, bu grubun dışlanmaması gerektiğini ifade etti.

"LOJMANLARDA SENDİKA TEMSİLCİSİ ŞARTI GETİRDİK"

Geçmişte bazı üniversitelerde lojman kullanımı konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Yalçın, toplu sözleşmelere sendika temsilcisinin lojman komisyonlarında yer almasını sağlayacak hüküm eklediklerini söyledi. Buna rağmen hâlâ bazı üniversitelerde bu maddenin uygulanmadığını belirtti.

Yalçın, üniversite idari personelinin yer değişikliği konusundaki sıkıntılarının sadece çalışanları değil, yöneticileri de zorladığını belirtti. Rektörlerin personel göndermek istemediğini çünkü yerine personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirten Yalçın, bunun bir sistem sorunu olduğunu ve çözüm için yapısal düzenlemelerin gerektiğini dile getirdi.

Ankara’dan doğan iyilik, dalga dalga Türkiye’ye yayıldı
Ankara’dan doğan iyilik, dalga dalga Türkiye’ye yayıldı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA