Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Sekreteri ve SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, Türkiye'deki düşük nüfus artış hızına dikkat çekerek, bu durumun artık bir beka sorunu haline geldiğini vurguladı. Cengiz, özellikle ekonomik sorunlar çözülmeden doğum oranlarının artırılamayacağını belirterek, memur ve emeklinin geçim derdinin yalnızca bireysel bir mesele olmadığını, Türkiye'nin geleceğini tehdit eden toplumsal bir soruna dönüştüğünü ifade etti.
Cengiz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun doğurganlık hızındaki düşüşe ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “2050 yılından itibaren Türkiye'nin nüfusu azalmaya başlayacak. Bu yalnızca demografik bir sorun değil; üretim, istihdam ve milli güvenlik açısından da ciddi bir risktir” dedi.
“GEÇİM SIKINTISI, ÇOCUK SAHİBİ OLMA KARARINI ETKİLİYOR”
Nüfus artış hızındaki düşüşün temel nedeninin ekonomik kaygılar olduğuna dikkat çeken Cengiz, gençlerin evlenme ve çocuk sahibi olma kararlarının, geçim sıkıntısı nedeniyle ertelendiğini belirtti. “Gençler geleceğe güvenle bakamadığı sürece ne evlilik kararı alabilir ne de çocuk yapabilir. Dede ve nineler ise çok sayıda torun sevme hayalini ekonomik nedenlerle gerçekleştiremiyor” ifadelerini kullandı.
“40 MİLYON KİŞİLİK BİR KİTLE ETKİLENİYOR”
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine değinen Cengiz, kamuda görev yapan 5 milyonun üzerinde çalışan ve yaklaşık 16 milyon emekli ile birlikte aileleri hesaba katıldığında toplamda 40 milyon kişilik bir kesimin ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini söyledi. Cengiz, gençlerin geleceğe umutla bakabilmesi ve memur-emeklilerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılabilmesi için kamu kaynaklarının adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini belirterek, “Bayram ikramiyeleri, büyükşehir farkı, emeklilik tazminatı gibi desteklerin yeniden düzenlenmesi şart. Bu yalnızca bir gelir politikası değil, aynı zamanda ülkemizin beka meselesidir” dedi.