Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sakarya Nehri ve Porsuk Çayı etrafındaki muhtarlara yönelik toplantı düzenlendi. Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda muhtarlara kuraklık ve su sıkıntısı yaşanması durumunda ne yapılması gerektiği anlatıldı ve DSİ’ye yönelik talepleri alındı. Bilgilendirmeleri Polatlı İlçe Tarım Müdürü Burhanettin Sütçü yaptığı toplantıya Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ve muhtarlar katıldı.

MUHTARLAR BİLGİLENDİRİLDİ VE TALEPLERİNİ İLETTİ

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nden gönderilen yazı da muhtarlar ile paylaşıldı. DSİ 3. Bölge Müdürlüğ tarafından Porsuk Çayı yatağına Porsuk Barajından Su Verilmesi ve Sakarya Nehri ile sulama yönetimi ile ilgili yazı gönderildi. Muhtarlar ise DSİ’den Gökpınar ve su zamanının duyarlı olunması konusunda isteklerde bulundu.



PORSUK ÇAYI YATAĞINA PORSUK BARAJINDAN SU VERİLMESİ VE SAKARYA NEHRİ

DSİ 3. Bölge Müdürlüğ tarafından Porsuk Çayı yatağına Porsuk Barajından Su Verilmesi yazısında şu ifadeler yer aldı; “Geçmiş yıllarda belli periyotlarla kuraklık yaşandığı üzere 2022-2023 yıllarında da Sakarya Nehri ve Porsuk Çayının dere yatağına komşu tarım arazilerinde ciddi susuzluk yaşandığı malumunuzdur. Birçok kez sulama sezonu öncesinde tarım teşkilatlarına, mahalli idarelere ve çiftçilerimize sulama açısından kuraklık uyarısı yapılmış olup su ihtiyacı yüksek bitkiler ekilmemesi ve sulama alanı dışında sulama yapılmamasına dair ikaz yazıları yazılmıştır. Buna rağmen kontrolsüz sulama yapılması ve aşırı su tüketen soğan, pancar ve mısır gibi ürünlerin bitki deseni içerisinde büyük paya sahip olması sebepleriyle dere yataklarında su kalmamış ve defalarca Porsuk barajından ilave su takviyesi talepleriyle karşılaşılmıştır. Sakarya nehrinin debisindeki azalma sebebiyle talep edilen su ihtiyacı karşılanamamış ve Polatlı ilçesinde Sakarya nehri kenarında sulama teşkilatları ve çiftçiler arasında tartışmalar yaşanmıştır. Gelinen bu noktada suyun kontrollü kullanımını sağlamak maksadıyla yeniden bazı hususları hatırlatmak zarureti hâsıl olmuştur. Porsuk Barajının yapım maksadı öncelik sırasına göre Eskişehir ilinin içmesuyu daha sonra Eskişehir Sulamasının (16.600 ha) su ihtiyacını karşılamaktır. Porsuk Barajı 16 Ocak 2023 tarihi itibariyle 160,9 hm (%37) olup, geçen yıl aynı tarihte 157 hm (%36,1) seviyesindeydi. Eskişehir içmesuyu ve Eskişehir sulaması ihtiyaçlarının yanı sıra canlı hayatın idamesini sağlamak için bırakılacak suyun dışında dere yatağına ilave su bırakılması, kurak dönemlerin bu şekilde sürmesi halinde şehrin içme suyu ihtiyacını ve Eskişehir Sulamasının su ihtiyacını riske edecektir. Bu nedenle, barajdaki doluluk oranının durumuna göre 2023 yılında mansaptaki talepler için ilave su bırakılamayacaktır. Porsuk barajının mevcut durumu ve Sakarya nehrinin debisindeki azalma dikkate alınarak; membadan mansaba tüm sulama teşkilatları için suya ihtiyacı az olan ürün deseni planlaması yapılması gerekmektedir.”



SULAMA YÖNETİMİ

DSİ 3. Bölge Müdürlüğ tarafından sulama yönetimi başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı; “Bölge Müdürlüğümüz faaliyet sahasında bulunan baraj, gölet gibi depolamalı tesislerimizin bir kısmında 2022 yılı mevcut doluluk oranları, yağışların azlığı ve beklenilen su akımlarının gelmemesi nedeniyle olumsuz etkilenmekte olup, bu durumun devam etmesi halinde doluluk oranı düşük olan depolama tesislerimizin hizmet ettiği sulama tesislerimizde 2023 yılı sulama sezonunda ciddi boyutlarda sulama suyu sıkıntısı olabileceği düşünülmektedir. İdaremizce inşa edilerek işletmeye açılan başta; Porsuk Barajının yapım maksadı öncelik sırasına göre Eskişehir ilinin içmesuyu daha sonra Eskişehir Sulamasının (16.600 ha) su ihtiyacını karşılamaktır. Barajlardaki yazımız tarihi itibariyle Porsuk Barajının doluluk oranı %37 seviyesinde, İnönü Sulamasının su kaynağı olan Dodurga Barajında doluluk oranı %23,9 seviyesinde, Aşağı Kuzfındık Sulamasının su kaynağı Kuzfındık Barajında doluluk oranı %4,1 seviyesinde, Seyitgazi Sulaması (13000 ha) olup, su kaynağı Kunduzlar Barajı ve doluluk oranı %18,4 su seviyesinde, diğer su kaynağı Çatören Barajı olup, doluluk oranı %23,3 su seviyesinde olduğu görülmüştür. Bu veriler değerlendirildiğinde doluluk oranlarında kısmi bir gerileme olduğu görülmektedir. Eskişehir içmesuyu ve Eskişehir sulaması ihtiyaçlarının yanı sıra diğer sulamalar içinde canlı hayatın idamesini sağlamak için bırakılacak suyun dışında dere yatağına ilave su bırakılması, kurak dönemlerin bu şekilde sürmesi halinde şehrin içme suyu ihtiyacını ve Eskişehir Sulamasının ve diğer Sulamaların su ihtiyacını riske edecektir. Bu nedenle, barajlardaki doluluk oranının durumuna göre 2023 yılında mansaptaki talepler için ilave su bırakılamayacaktır. DSİ Sulamalarında söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatılabilmesi için sulama dönemi öncesinde bazı önlemlerin alınarak sulama tesislerimizin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunu devralmış Su Kullanıcı Kurum/Kuruluşlar ile sulayıcılara anlatılması gerekmektedir. Bu doğrultuda Şube Müdürlüğünüzce ve Su Kullanıcı Kurum/Kuruluşlarca toplantılar yapılarak yağışların durumu, mevcut su durumu, sulamalar, bu sulamalardaki ekili alanlar ile ilgili durum değerlendirmesi yapılmalı ve faydalanan çiftçiler ile Tarım teşkilatlarının konu ile ilgili bilgilendirilmelerinin faydalı olacağı mütalaa edilmektedir. Çiftçilerimize tarım teşkilatları tarafından ürün planlaması yapılarak bilgilendirilmeleri ve su tüketimi açısından uygun bitki çeşitlerine yönlendirilmeleri suyun etkin kullanımı açısından büyük önem arz etmektedir. Yağışların azlığı ve depolamalı tesislerde (baraj, gölet) yeterli su birikmemesinden dolayı, söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatılabilmesi için mevcut su durumuna göre aşağıdaki tedbirlerin alınmasının faydalı olacağı değerlendirilmektedir.”

SULAMA TEDBİRLERİ

1-Su eksikliği olan sulamalarda çok su tüketen bitkilerin yerine, daha az su tüketen bitki

çeşitlerinin ekiminin tercih edilebileceği,

2-Çiftçilerin aşırı su kullanmasının önlenmesi,

3-Salma sulamanın önlenmesi,

4-Ekili bitki çeşitlerinin suya en çok hassas olduğu dönemlerde yapılacak sulamanın ürün

kaybını en az düzeye indireceğinden bu dönemlerde sulama yapılması,

5-Sulama kanallarında su iletim kayıplarına neden olacak hususların ortadan kaldırılması,

6-Sulayıcıların mevcut su durumu ve su tasarrufu konusunda bilgilendirilmeleri,

7-Sulama programlarının yapılarak uygulanması,

8-Depolama tesislerinde gelecek yıllar düşünülerek su tasarrufu yapılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.