Ankara’nın Polatlı ilçesi, sadece verimli toprakları ve tarımsal üretimiyle değil, aynı zamanda tarihi miraslarıyla da dikkat çekiyor. Sakarya Savaşı’nın yaşandığı bölgelerden biri olan Sakarya Köyü’nde ise adeta geçmişi yaşatan izler bulunuyor. Bu köy, savaş döneminde orduya lojistik destek sağlamış, tarihin içinde yer almış önemli yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Tarihi yaşatan bu köyde, 1950’li yıllarda inşa edilmiş eski köy okulunda yer alan “okul yasası” görenleri hem duygulandırdı hem düşündürdü.

Okul Yasası

İlhamını Atatürk’ten alan etkinlik büyük beğeni topladı İlhamını Atatürk’ten alan etkinlik büyük beğeni topladı

Köy sakinlerinden olan Avukat Meltem Temurer, Polatlı Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aykut Kaya’ya köy okulu ve okul yasası hakkında özel açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Meltem Temurer, okul duvarında asılı olan okul yasasının kendilerini derinden etkilediğini belirterek, "Bugün bahar şenliği kapsamında köylülerimizle beraber köy okulunun bahçesinde toplandık. Okulun içine girdiğimizde eski malzemeleri inceledik ve dikkat çekici bir detayla karşılaştık: Okul yasası. O yasa, bizi adeta kendimize getirdi. Öyle güzel ve anlamlı yazılmış ki...” ifadelerine yer verdi.

OKUL YASASININ MADDELERİ HEM DÜŞÜNDÜRDÜ HEM DE DUYGULANDIRDI

Okul yasası okuyan Temurer, şu maddeleri sıraladı:

“Okula zamanında gel. Okuldan çıkınca doğru eve git. Eşyalarını okulda, evde, dershanede unutma. Okuldan izinsiz bir şey alma. Okul düzenini bozma. Vücudunu, kıyafetlerini ve çevreni temiz tut. Arkadaşlarınla iyi geçin, yardımlaş. Sağlıklı beslenme kurallarına uy. Küçüklerini sev, onlara yardımcı ol. Kötü söz ve davranışlardan kaçın. Eşyalarına zarar verme. Sosyal faaliyetlere katıl. Koridorlarda koşma, gürültü etme. Bulduğun eşyayı sahibine ver. Çalışkan, temiz, terbiyeli ol. Görevini zamanında ve eksiksiz yap.”

GEÇMİŞ İLE GELECEK BİR ARAYA GELDİ

Bu ilkelerin o yıllarda çocuklara verilen eğitimin temelini oluşturduğunu söyleyen Temurer, günümüzde gençlerin dijital dünyada çok daha ileride olduklarını ancak, tarihin ve kültürün unutulmadığında asıl başarıyı elde edeceklerini ifade etti. Temurer, “İşte o zaman gerçek başarıyı elde etmiş olacağız” dedi.

Bugünkü buluşmanın asıl amacının da geçmişle geleceği bir araya getirmek olduğunu açıklayan Temurer, okul içerisinde bulunan ve tarihi eser niteliği taşıyan eski gaz ocağı ve süt kazanları hakkında da bilgi verdi.

Muhabir: SEMA TÜRKEL