Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK’e yönelik eleştirilerin basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini belirterek, “Meşruiyetini ve gücünü yasalardan alan Üst Kurul, yine bir algı operasyonu ile karşı karşıya” dedi.
Şahin, Tele1 Televizyonu’na uygulanan 5 günlük yayın durdurma cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin ihlal edildiğini vurguladı. Şahin, “Yayıncı kuruluşların hangi yasal ve etik çerçevede yayın yapacakları bellidir. Israrlı yapıcı uyarılarımıza rağmen Tele1, ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ hükmünü ihlal etmiştir” ifadelerini kullandı.
RTÜK’ün hedef alınmasının “basın özgürlüğü” ile ilgisi olmadığını dile getiren Şahin, “Sosyal medyada ve ekranlarda RTÜK’ü hedef alanlara sormak lazım. ‘15 Temmuz bir İslamcı darbe girişimiydi’, ‘Bu darbenin temel sorumlusu AKP iktidarıdır’, ‘Olağanüstü hal ilan edilerek Cumhuriyet imha edildi’ gibi sözler ifade özgürlüğü müdür? Sorumlu yayıncılık mıdır? Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmemek midir?” dedi.
Şahin, RTÜK’ün Anayasa ve yasalardan aldığı yetkiyle görevini sürdürmeye devam edeceğini vurgulayarak, “Konu, basın özgürlüğü değil; ‘Yeter ki bu iktidar gitsin, gerekirse darbe olsun’ mantığıdır. Yasaları uygulayan Üst Kurulumuza yönelik saldırılar beyhudedir” ifadelerini kullandı.