Ankara’da bu yıl 10'uncusu düzenlenen ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda ulusal ve uluslararası 1600 sanatçı birbirinden güzel eserlerini sergiledi. ATO Congresium'da 7-10 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşen fuarda bu yıl katılım çok yoğundu.

ArtAnkara 10. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda eserleri sergilenen Ressam Pelin Bayçelebi, polatlipostasi.com’a konuştu.

Pelin Bayçelebi

Bakan Fidan, mevkidaşı Selassie ile bir araya geldi Bakan Fidan, mevkidaşı Selassie ile bir araya geldi

Pelin Bayçelebi, eserlerinde daha çok masalsı kahramanlara yer verdiğini ifade ederek resme nasıl başladığını anlattı. Bayçelebi, ‘’Ben 2013 yılından bu yana sanat ile ilgileniyorum. İlk öce heykelle başladım çalışmaya Fatih Kızılcan ve ardından Azimet Karaman ile yine heykel çalıştım. Sonra Fatih Karakaş ile resme başladım ve 2015 yılından bu yana aktif olarak resim yapıyorum. Kendi atölyemde çalışıyorum. Daha çok masalsı karakterler yaratmayı seviyorum. Yani günümüzün gerçeklerinden bir nevi kaçış gibi de görebilirsiniz. Ama gerçek realist çizgilerle masallar anlatmaya çalışıyorum.’’ dedi.

Pelin Bayçelebi1

‘’ANKARA HALKI SANATI SEVİYOR’’

Bayçelebi, fuar ortamının çok güzel olduğunu, burada herkesin aynı dili konuştuğunu ifade ederek, ‘’Fuara birçok kez katıldım, fuar ortamı çok güzel. Ankara halkı bence çok seviyor sanatı. Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi ve katılımcı geliyor. Hepimiz aynı dili konuşuyoruz, aynı frekansta olan insanları bir araya getiriyor. Bu çok kıymetli bir şey bence birçok kişiyle tanışıyoruz ve bu bağlar daha sonra kopmuyor. Her yıl katılımcı daha çok artıyor, bu seneki ziyaretçi profili bence çok güzel özellikle gençler çok ilgili. Ama keşke giriş ücretleri biraz daha düşük tutulsa, daha çok katılımcı olur diye düşünüyorum. İyi ki ArtAnkara var, ArtAnkara’nın kurucusu Bilgin Aygül Bey’e ben buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Çok kıymetli bir vizyoner bence Türkiye için çok değerli bir isim. Türkiye’nin başka şehirlerinde de bu tür fuarlar yapılıyor.’’ dedi.

Bayçelebi, zamanının çoğunu resim yapmaya ayırdığını dikkati çekerek, ‘’Resim yanında, dijital pazarlama ve e-ticaret alanında bir işletmem var. Zamanımı ekonomik kullanmaya çalışıyorum. Günü resim ve diğer işim arasında bölüyorum. Her gün resim yapıyorum çünkü resme çok ara verdiğiniz zaman tekrar başına geçmek zor olabiliyor." dedi.

Pelin Bayçelebi5

‘’RESİMDE ASIL OLAY HİKÂYEYİ YARATABİLMEK’’

Resme yeni başlayanlar için tavsiyede bulunan Bayçelebi, herkesin içindeki ses ile yol almasını ifade ederek, ‘’Bence resimde asıl olay hikâyeyi yaratabilmek. Bir fikirden yola çıkıyorum; mesela zamanı işlemek istiyorum diyelim, kum saati ile başlıyorum yola. Hikaye süreç içinde anlatmak istediklerim eklendikçe şekilleniyor ve sonuç ilk düşündüğümden tamamen farkı bir şey olabiliyor. Yeni başlayanlara tavsiyem mutlaka kendileri gibi olsunlar, beğendikleri sanatçıları izlesinler, onların işlerini etüt etsinler, fırçayı nasıl kullanıyor, nasıl gölge, ışık veriyor, renkleri nasıl kullanıyor gibi. Desen çalışsınlar tabii, desenleri iyi olursa, iyi bir eser çıkarma ihtimalleri daha olasıdır bence. Hayal güçlerini kullansınlar ve işlerine kendi ruhlarını üflesinler. Herkes içindeki ses ile yol alsın. Zaten o sizi götürecektir bir yere.’’ şeklinde konuştu.

Bayçelebi, son olarak sözlerini şöyle tamamladı: "Galeri Kambur dijital'de Ocak 2024'te kişisel sergim oldu. 2025 Ocak ayında da Galeri Kambur’da fiziki bir solo sergim olacak, ilgilenenleri sergime beklerim.’’

HABER: BÜŞRA ÇİNKAYA