Türkiye genelinde memurların, hükümetin zam teklifini protesto etmek amacıyla başlattığı bir günlük iş bırakma eylemi, ülkenin en büyük kurumlarından PTT'de krize neden oldu. Eylem nedeniyle özellikle demiryolu ulaşımında seferler iptal olurken, PTT yönetimi, kendi personelinin eyleme katılmasını engellemek için çok sert bir talimat yayımladı.

Genç oyuncu yaşam mücadelesi veriyor: Devrilen ağacın altında kaldı!
Genç oyuncu yaşam mücadelesi veriyor: Devrilen ağacın altında kaldı!
İçeriği Görüntüle

YÖNETİMDEN PERSONELE 4 MADDELİK SERT UYARI

PTT İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı imzasıyla çalışanlara gönderilen resmi yazıda, 18 Ağustos'taki iş bırakma eylemine katılımın sonuçları net bir dille ifade edildi. İşte o 4 maddelik talimat:

  1. Kesinlikle Katılmayın: PTT çalışanlarının, duyurulan iş bırakma eylemine "kesinlikle katılmaması" gerektiği emredildi.

  2. Görevinizin Başında Olun: Kamu hizmetlerinin aksamaması için tüm personelin görev yerlerinde bulunmasının zorunlu olduğu belirtildi.

  3. Disiplin İşlemi Yapılacak: Uyarıya rağmen iş bırakma eylemine katılan personel hakkında, disiplin hükümleri doğrultusunda resmi işlem yapılacağı tehdidinde bulunuldu.

  4. İdareciler Tespit Edecek: Kurum içindeki tüm idarecilerin (müdür, şef vb.) görev başında kalarak, işe gelmeyen personeli tek tek tespit edeceği ve raporlayacağı bildirildi.

GEREKÇE: "KAMU GÖREVLİSİNİN GREV HAKKI YOKTUR"

PTT yönetimi, bu sert tavrının gerekçesi olarak 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nu gösterdi. Yazıda, "Anayasa ve ilgili mevzuat gereğince kamu hizmetlerinin sürekliliği esastır. Bu sebeple kamu görevlilerinin görevlerini terk etmesi veya iş bırakması hukuken mümkün değildir," denilerek eylemin yasa dışı olduğu ima edildi.

ULAŞIM FELÇ, MEMURLAR EYLEMDE

PTT'nin bu sert çıkışı, eylemin ülke genelinde yarattığı etki sırasında geldi. Sabah saatlerinden itibaren özellikle İzmir'de İZBAN ve ülke genelinde birçok TCDD tren seferi iptal edilmiş, milyonlarca memur sendikaların çağrısıyla iş yerlerine gitmemişti. PTT yönetiminin bu tehditkar talimatının, kurum içinde nasıl bir yankı bulacağı ve eyleme katılan personel hakkında nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu.

Kaynak: Haber Merkezi