Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından stresin yavaş yavaş biriktiğini belirtirken, diğer uzmanlar da benzer uyarılarda bulundu.

Depremin meydana geldiği Gemlik'te yaşayan ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 15.14'te gerçekleşen depremin yaklaşık 10,86 kilometre derinlikte olduğu belirtildi.

Gemlik depremiyle ilgili Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın açıklamalarının ardından, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Görür, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu, Gemlik Fayı üzerinde. Bu fay yavaş stres biriktiriyor. Son deprem 1857 yılında" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ahmet Ercan ise depremin ardından, "Bursa Gemlik Körfezi'nde 23 Şubat 2024 15:14'te M4,0 büyüklüğündeki deprem olağan bir gerginlik boşalmasıdır. Öncü deprem olduğu söylenemez" şeklinde bir açıklama yaptı.

Erdoğan ve Özel görüşmesinde ne konuşuldu? İşte kulislerden sızan bilgiler… Erdoğan ve Özel görüşmesinde ne konuşuldu? İşte kulislerden sızan bilgiler…

Bursa'da keşfedilen Yenişehir-Kayapa fayıyla ilgili olarak da Prof. Ercan, "Türkiye’de gözle görülmeyen deprem üretebilir kırık vardır. Bursa’da 3 üniversitenin jeofizik görüntülemeyle belirlediği Kayapa-Yenişehir Kırığı’nın Bursa Ovası’na uzanan kolunun 40 km, doğuda Yenişehir kolunun 55 km olduğu belirtiliyor. Bu kırık geçmişte 1855 depremini yapmıştır. İleride de M6 ile M7,2 arasında depremler yapması şaşırtıcı olmaz. Ancak, ivedi deprem bekleniyor diye bir uyarı söz konusu değildir. Bursa, ne yazık ki, oynak, deprem duyarlı ovaya doğru yayılmayı sürdürüyor. Bu yanlışı halk canıyla ödeyecektir. İzin veren belediye yargılanmalıdır." şeklinde uyardı.

Bursa'da Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir çalışma sonucunda, Yenişehir-Kayapa fayının keşfedildiği ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğu tespit edilmişti