Ülkenin gündemine düşen ve bir çok kişiyi mağdur eden bir dolandırıcılık yöntemi olan Ponzi'ye dair tüm detaylar bu hasberde. Dolandırıcıların tuzağına düşmek istemiyor, Ponzi sistemi dolandırıcılığı nedir? Seçil Erzan'ın kullandığı Ponzi Sistemi nedir, nasıl işler? Sorularına cevap arıyorsanız işte bu haber tam size göre...

Ponzi sistemi dolandırıcılığı nedir?

Ponzi şeması veya Ponzi sistemi, var olmayan yüksek kârlı bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme çekmeyi amaçlayan sahte bir yöntemdir. Bu sistemde ilk yatırımı yapanlara daha sonra katılanların paralarıyla ödeme yapılıyor. Yatırımcılara kâr getiren bir üretim olduğu ve bu üretim üzerinden düzenli ödeme yapılabileceği anlatılıyor. Bu taktikle sistem yeni yatırımcılar çekmeye çalışılarak sürdürülür. Ancak saadet zincirine katılım sona erdiğinde, gerçekte olmayan üretim nedeniyle artık yeni yatırımlar ödenemez hale gelir, sistem çöker ve dolandırıcılık sona erer.

 Ponzi şemasına adını veren ilk kişi, taktiği 1920'de uygulayan Charles Ponzi'ydi. Ponzi, posta pullarını kullanarak 10.000 yatırımcıyı, var olmayan tahkimden kar elde edebileceğine kısa sürede ikna etti. Ancak bu kârlar olmayınca sistem sürdürülemez hale geldi ve kısa sürede çöktü.

Seçil Erzan'ın kullandığı Ponzi Sistemi nedir, nasıl işler?

Kayseri’de 19 Mayıs coşkusu: 500 öğrenci ay-yıldız oluşturup zeybek oynadı Kayseri’de 19 Mayıs coşkusu: 500 öğrenci ay-yıldız oluşturup zeybek oynadı

Seçil Erzan, 2011 yılı sonunda özel bir bankanın Florya şubesine müdür olarak atandı. Banka, 25 Mart 2013 tarihinde Galatasaray ile sponsorluk anlaşması imzalayınca, kulübün tüm üyeleri bu şubede hesap açtılar ve kredi kartları kullanıma sunuldu. dağıtıldı. Artık kazandığı para oldukça artmıştı. Seçil Erzan, özel fon vaadiyle topladığı paralardan yüksek kâr sözü verirken, yeni gelenlerden aldığı paranın bir kısmını da eski katılımcılara dağıttı. 2020'den sonra futbolcular da özel fonların müşteri kitlesine katıldı. Artık milyonlarca dolardan bahsediyoruz. Seçil Erzan, parayı kendisine emanet eden kişilere teminat mektubu olarak bankaya damgalı kağıtlar da verdi. Erzan parayı dönüştürmek için “Ponzi” planı kurdu. Ancak yeni müşteri gelmeyince sistem çöktü. Erzan, aldığı paranın kârını ödeyemeyecek duruma gelmeye başlamıştı. Bu nedenle bazen telefonlara cevap vermiyordu.

Ponzi şemalarının çöküşü ve sonuçları nasıldır?

Ponzi şemasına dahil olan çoğu kişi, başlangıçta yüksek getirilerden etkilense de, plan çöktüğünde büyük kayıplara uğrarlar. Ponzi şemaları genellikle sürdürülebilir değildir ve bir süre sonra çökme eğilimindedir. Yatırımcılar acı bir gerçekle karşı karşıya: Kaybettikleri para çoğu zaman geri alınamaz. Ponzi programlarına karşı kendinizi korumanın en etkili yolu yatırım yapmadan önce dikkatli araştırma yapmaktır. Potansiyel bir yatırımın gerçekçi getirilerini, iş modelini ve şeffaflığını değerlendirmek önemlidir. Ayrıca, lisanslı ve denetime tabi aracı kurumlarla işlem yapmak, yatırımcıları dolandırıcılık riskinden koruyabilir.

.