Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Koordinatörü Kadim Koç, Polatlı’nın ilk özel müzesi POTA olduğu müjdesini vererek şu açıklamalarda bulundu.
ANKARA’NIN İLK TARİHİ MİLLİ PARKI OLARAK İLAN EDİLDİ
Koç, “Türk’ün makus talihinin değiştiği 22 gün 22 gece süren Dünya Harp Tarihinin en uzun Meydan Muharebesi olarak tarihe geçen Sakarya Meyden Muharebesinin geçtiği topraklar 2015 yılında Ankara’nın ilk tarihi Milli Parkı olarak ilan edildi. Seneye 100. Yılını kutlayacağımız bu zaferin kazanıldığı alanda şimdiye kadar onlarca müze olması gerekirken ne yazık ki bu konudaki çalışmalar milli park ilanı ile hız kazanmıştır. 2004 yılından itibaren bu topraklarda yaptığım çalışmalarda savaşa ait binlerce malzemenin hurdacılara satıldığı veya atıldığını görmek beni derinden yaralamıştır” dedi.
POTA’NIN ÖZEL MÜZE OLMASI UYGUN GÖRÜLDÜ
Koç, “2014 yılında Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın desteğiyle kurulmuş olan Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA); şehrin tarihi değerlerinin tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gayesiyle ilkleri yapmaya devam ediyor. Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) müzesi 24.06.2020 tarihinden itibaren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Etnografya Müzesi Müdürlüğü denetiminde özel müze olması uygun görülmüştür. Bu mutluluğu Polatlı olarak hep birlikte yaşadığımıza inanıyorum” dedi.
VATANDAŞLARIMIZIN EMEKLERİ MEVCUTTUR
Koç, “Müzemizin bu günlere gelmesinde belediye başkanımızla birlikte yıllardır sakladıkları savaş objelerini müzemize bağışlayan vatandaşlarımızın da büyük emekleri bulunmaktadır. Özel Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Müzesi; Ankara, Eskişehir karayolu üzerindeki üç katlı binasında hizmet vermektedir. Birinci ve ikinci katları müze olarak düzenlenmiş, üçüncü kat ise; kütüphane ve çalışma ofisleri bulunmaktadır. Bahçede ise; hediyelik eşya satış yeri ve kafeterya yer almaktadır” dedi.
TARİHİ ALAN ÜÇ BOYUTLU EKRANLAR ÜZERİNDE ANLATILIYOR
Koç, “Müzenin Birinci kat: Sakarya Meydan Muharebesinin gün gün anlatıldığı panolar mevcuttur. Bilgi pano ve haritaları Çanakkale Muharebelerinde Büyük Taarruza kadar olan safhaları kapsamaktadır. Panolar arasında bulunan camlı bölümlerde savaş alanında bulunan top mermileri, tüfekler, şarapnel parçaları ve savaşta kullanılan diğer malzemeler bağışlayanların adıyla sergilenmektedir. Müzede ayrıca tarihi alan üç boyutlu dijital ekranlar üzerinde ziyaretçilere anlatılmakta, kabartma haritalarda ise Türk ve Yunan birliklerinin savaş planları bulunmaktadır. Müzemizin ikinci katı düzenleme aşamasındadır. Başta Belediye Başkanımız Mürsel Yıldızkaya olmak üzere, Bakanlık yetkililerine, POTA personeline, bağışta bulunan ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler” dedi.Haber/ İLKNUR KILINÇ