Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü koordinesindeki gıda denetim ekipleri ilçede faaliyet gösteren gıda ürünü satışı yapan işletmelere yönelik denetimlerini Polatlı genelinde sürdürüyor. Ekipler Mutfaktan, temizliğe, gıda ürünlerinin kontrolünden insan sağlığını tehlikeye atabilecek durumların olup olmadığı incelenirken, ekipler denetim yaptıkları işletmelerde adeta her yeri didik didik inceleyerek vatandaş sağlığına verdiği önemi göstererek toplum sağlığını güvence altına alıyor.

GIDA UYGUNLUK KONTROLLERİ YAPILIYOR

Yapılan denetimler çerçevesinde Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri birçok işyerinde kapalı ürünlerde etiket ve ambalaj kontrolü yaparken, et ve süt ürünlerinden numuneler alarak Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluğunu kontrol etmek için ürünleri laboratuvara gönderdi. Denetimler kapsamında işletmelerde bulunan şarküteri, meyve ve sebze, kapalı ambalajlı ürünler ile unlu mamuller denetlendi. İlaç miktarını kontrol etmek için sebzelerden, Türk Gıda Kodeksi uygunluğu kontrolü için de et ve süt ürünlerinden numuneler alan ekipler, reyonlarda kapalı olarak bulunan ürünlerin etiket ve ambalajlarını kontrol etti.

POLATLI’DA GIDA SAHTEKARI BULUNMUYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen 371 firmayı kamuoyuna açıkladı. Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü koordinesindeki gıda denetim ekiplerinin ilçede faaliyet gösteren gıda ürünü üretimi ve satışı yapan işletmelere yönelik başarılı denetimleri sonucunda Polatlı’da taklit veya tağşiş yapan firma bulunmuyor.

50 BİN TL’DEN 2 MİLYON TL’YE KADAR İDARİ PARA CEZASI

Tarım ve Orman Bakanlığı denetimlerle ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu; “Uygunsuzlukların tespitinde Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan CİMER, Alo 174 Gıda Hattı ve Whatsapp (0 501 174 01 74) gıda ihbar hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı bulunmaktadır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır. Tüketici sağlığının en üst düzeyde korunmasına yönelik yapılan Kanun düzenlemesi ile gıdada taklit veya tağşiş cezaları caydırıcı hale getirilmiştir. Bu kapsamda, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmecilerine gayri safi gelirlerine bağlı olarak 50 Bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası, hapis cezası, adli para cezası ve gıda sektörü faaliyetinden men cezası getirilmiştir. Yüksek teknoloji ürünü cihazlar ile güçlendirdiğimiz, güçlü personel altyapısı ile hizmet veren laboratuvarlarımızda taklit veya tağşişe esas her türlü tespit yapılabilmektedir. Önümüzdeki süreçte yeni risklerin belirlenmesinde yeni teknolojiler, yeni sistemler kullanılarak özellikle kasıtlı olarak gıdada taklit veya tağşiş yapan firmalar en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Yeni düzenleme gıda üreticilerine önemli sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda üreticilerin hammadde tedariğini dikkatli yapmaları, gerekirse üretim prosesini ayırmaları önem arz etmektedir. Daha önce 26 kez yapılan kamuoyu duyuruları ile gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam toplam 1.609 firmanın 3.605 ürünü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bugün yapılan 27. kamuoyu duyurusu ile 371 firmaya ait 559 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1.887 firmaya ait 4.164 parti ürün kamuoyunun bilgisine arz edilmiştir.”