Uzman isimler Ankara'da buluşuyor: İklim kanunu ve yerel mücadele tartışılacak Uzman isimler Ankara'da buluşuyor: İklim kanunu ve yerel mücadele tartışılacak

Polatlı'da her yaz yaşanan sinek sorunu yeniden vatandaşları tedirgin etmeye başladı. Bu kapsamda dün Ardahan Besiciler Derneğinde Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Haşim Avcı, Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, Polatlı Çevre Koruma Müdürü Erhan Alpaydın, Polatlı ARBESDER Dernek Başkanı Engin Akıl, İlaçlama firması yetkilileri ve besicilerin katılımıyla toplantı düzenlendi. Bu yıl başlatılan ilaçlama süreci ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktarıldı. Besiciler, sineklerin meydana gelmesinde tek sorumlu olmadıklarını üzerlerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirdiklerini söyledi. Sinek nedeniyle hayvanlarda kilo kaybı yaşandığını belirten Dernek Başkanı Akıl, yapılan çalışmaları anlattı. Toplantıda, Bakanlık düzeyinde çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı. Yavuz Eker ise 5 Biyogaz tesisinden 3’ünün kapandığı ve kalanların yarı kapasiteyle çalıştığını vurgulayarak kapanan tesislerin ruhsatının iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Eker ayrıca Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya'ya da çağrıda bulunarak, üreticileri ziyaret etmesi gerektiğini söyledi. Besiciler ise bu sene sinek beklemediklerini dile getirdi.

"ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK, SAHADAYIZ"

Polatlı Belediyesi, her yıl yaz aylarında artan sinek sorununa karşı bu yıl da ilaçlama çalışmalarına başladı. Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Haşim Avcı’nın katılımıyla dün Ardahan Besiciler Derneği'nde toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, Polatlı ARBESDER Dernek Başkanı Engin Akıl, Polatlı Çevre Koruma Müdürü Erhan Alpaydın, ilaçlama firması yetkilileri ve bölgedeki besiciler katılım sağladı.

Polatlı Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Haşim Avcı, bataklık alanlar ve toplanmayan çöplerin sinek oluşumunu artırdığına dikkat çekerek, “Köy mezarlıklarını kontrol altına alıyor, ilaçlama yapıyoruz. Güney bölgelerde daha etkili sonuçlar bekliyoruz. Geçen örneğin Şehitlik Mahallesinde hiç sinek görmedim” dedi. Avcı, çalışmaları yerinde denetlediklerini ifade ederek, üreticilerle istişare içinde olduklarını vurguladı.

Polatlı Besiciler (1)

"ÇÖZÜM BULUNMAZSA ÜRETİM DÜŞMEYE DEVAM EDER"

Polatlı ARBESDER Başkanı Engin Akıl, yaptığı açıklamada çiftliklerde Avrupa standartlarına uygun çalışmalar yapıldığını söyledi. Akıl, “Sinek larvalarının oluşmaması için gübreler düzenli temizleniyor. Ahır içi ve çevresi kurutuluyor. Ancak hayvan sayımız 150 binden 120 bine düştü. Eğer yapısal sorunlara çözüm bulunmazsa üretim düşmeye devam eder” ifadelerini kullandı.

Akıl, sorunların çözümü için 9 maddelik bir acil eylem planı sunumu gerçekleştirdi. Bu maddeler arasında arıtma tesisi kurulması, organize hayvancılık bölgesi ilanı, gübre yönetim planı oluşturulması ve biyogaz tesislerinin tam kapasite çalışması da yer aldı. Akıl; “Acilen çözüm bekleyen sorunlarımız; Çalışma Grubu kurulması, Eylem Planı hazırlanması, Arıtma tesisinin kurulması, Organize hayvancılık bölgesi kurulması ve/veya Bölgenin özel hayvancılık statüsüne alınması, Çiftliklerin Hayvan içme suyu temini konusunda ihtiyaçların karşılanması, Hayvan gübresi yönetim planının oluşturulması, Bütün resmi işlemlerin Tarım Bakanlığına bağlanması, Gübre desteğinden Çiftliklerimizin de faydalanması".

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI YETERSİZ Mİ KALIYOR?

Polatlı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yavuz Eker, sineklerin sadece ilaçlamayla önlenemeyeceğini belirterek, biyogaz tesislerinin çalışmaması ve gübrelerin kontrolsüz dökülmesinin çevreye verdiği zararı anlattı. Eker, “Bazı firmalar gübreyi almıyor, üretici kendi imkânlarıyla taşıyor. Bu gübreler tarlalara izinsiz dökülüyor. Ne sinek biter ne çevre sorunu çözülür” dedi.

Eker, ayrıca Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’ya, "Gelin, tesislerimizin hijyenini yerinde görün" diyerek çağrıda bulundu. Yıldızkaya'nın, üreticilerin işletmelerini ziyaret etmesini istedi.

Polatlı Besiciler (2)

DENETİM EKSİKLİĞİ SORUNUN BÜYÜMESİNE NEDEN OLDU

Toplantıda, bölgede bulunan 5 biyogaz tesisinden yalnızca 2’sinin çalıştığı, diğerlerinin ise kapandığı belirtildi. Kapanan tesislerin ruhsatlarının hâlâ geçerli olduğu vurgulanırken, üreticiler bu tesislerin ya tekrar faaliyete geçirilmesini ya da ruhsatlarının iptal edilmesini talep etti.

Bazı firmaların, üreticilerle sözleşme yapmalarına rağmen başka yerlerden gübre aldığı; üreticilere “gübreni sen getir” dayatmasında bulunduğu vurgulandı. Bu durum hem üretim kalitesini düşürüyor hem de hayvan sağlığını tehdit ediyor.

Toplantıda besiciler, bu yıl iklim koşulları nedeniyle sinek yoğunluğunun az olduğunu ancak yapısal sorunların çözülmemesi hâlinde aynı sıkıntıların tekrar yaşanacağını dile getirdi. Sinekle mücadelenin yalnızca ilaçla değil, kaynağında çözümle mümkün olduğu belirtildi.

KOMİSYON KURULMASI TALEP EDİLDİ

Toplantının sonunda tüm taraflar, Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler ve üretici birliklerinin ortak çalışmasıyla bir teknik komisyon kurulması çağrısında bulundu. Belediyenin çabalarının tek başına yeterli olmadığı, bakanlık düzeyinde adımların şart olduğu vurgulandı.

Muhabir: Neslihan Efe