Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi iş birliğiyle Polatlı’da kanola bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknikerleri ve çiftçilere kanola yetiştiriciliği hakkında bilgi verildi. Toplantıya Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Polatlı Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Köse, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknikerleri ve çiftçiler katıldı. Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Koordinatörü Ziraat Mühendisi Ali Hakan Doğanuz, katılımcılara kanola bitkisi hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

ARSLAN: POLATLI’NIN KANOLANIN DA MERKEZİ OLACAĞINI UMUT EDİYORUM

Programın açılış Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, “Bu toplantıyı burada yapmamızın nedeni Ankara kanola üretiminin tamamına yakını bu ilçemizde gerçekleştiriliyor. Diğer ilçelerden gelen arkadaşlarımız kendi ilçelerindeki üretim planlamasını yapmadan önce buradaki çiftçilerimiz ile görüşsünler diye toplantıyı burada tertip ettik. Umarım faydalı olur. Biz Ankara İl Müdürlüğü olarak tarım arazilerimizin kullanımın etkinleştirilmesi projesi kapsamında son dönemde oldukça güzel başarılara imza atan projeler gerçekleştiriyoruz. İlimizin en önemli sorunu nadastı. Nadas alanlarının daraltılması projesi kapsamında arpa, nohut, mercimek tohumu dağıtımı yaparak yaklaşık 3,2 milyon dekar nadas alanının 2,5 milyon dekara düşürdük. 700 bin dekar tarım arazisini bitkisel üretime kazandırdık. Polatlı ilçemiz bizim en baştan itibaren nadas alanlarının daraltılması programını uyguladığımız ilçemiz. Nohut, mercimek ve arpa tohumu dağıtımı ilk gerçekleştirdiğimiz ilçemiz. Sonbaharda yine yüzde 70 hibeli arpa ve buğday tohumu dağıtımı ile ilgili çalışma yürütüyoruz. Sakarya Nehri havzasında bulunan tarım arazilerinde genel oalrak kuru soğan üretimi yapılıyor biliyorsunuz. Ancak son dönemde gerçekleşen su kesintileri nedeniyle oradaki çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor. Polatlı İlçe Tarım Müdürümüz bu alanlarda kanola yetiştiriciliği yapılması suretiyle mağduriyetin giderilebileceğini ifade edince bunu projeye dönüştürerek bakanlığa sunduk. Bakanlıkta kabul etti. Sonrasında 2022 yılında birazda manipülasyonların da etkisiyle bir yağ krizi yaşandı. Bizim ayçiçeği üretimimiz yıllık yağ ihtiyacının ancak yüzde 63’ünü karşılıyor. Kanola ile bir miktar daha gerçekleşmiş olsa da aslında ithalata zorunlu durumdayız. Bu zorunluluğun kanola ekimi ile aşılabileceği düşüncesi ile Tekirdağ İl Müdürlüğümüz 15 ili kapsayan bir proje sundu bakanlığa. Bizleri de projeye davet etiler. Biz Ankara İl Müdürlüğü olarak Polatlı ilçemizde de güvenerek 50 bin dekar alanla projeye dahil olabileceğimizi ifade ettik. Biz Polatlı’nın bitkisel üretimde çok ön plana çıkan bir ilçe olduğunu biliyoruz. En kaliteli buğdayı üreten ilçemiz Polatlı, Türkiye’nin tahıl ambarı. Kuru soğan üretiminin arz merkezi. Dolayısıyla kanolanın da merkezi olacağını umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KANOLA ÇOK STRATEJİK BİR ÜRÜN

Bilgilendirmede bulunacak Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Koordinatörü Ziraat Mühendisi Ali Hakan Doğanuz, “Çalıştığım kooperatif yaklaşık 25 yıldır kanola deneyimine sahip. 36 yılı aşkı bir süre önce kurulmuş bir kooperatif. Her sene yıllara bağlı olmak üzere yaklaşık 200 bin dekar sözleşmeli kanola üretimi yapıyor. Bunun bazen alım satımını yapıyor. Bazen de yağı işlemek hatta işleyip rafa göndermek suretiyle günün koşullarına göre kanolayı değerlendiriyor. Bizim genellikle ekim alanlarımız Trakya bölgesinde. Bu yıl yaklaşık 180 bin dekar sözleşmeli üretimimiz var. Sizlere kanola üretimiyle ilgili kısaca bilgiler sunmak istiyorum. Kanola üretimi ülkemizde tanınmaya başlandı ama bazı bir takım yanlışlar var. Öncelikle kanola neden üretililir? Kanola çok stratejik bir ürün. Ülkemiz yüzde 35-40 dışa bağlı. Bundan 3 yıl önce yağ fiyatları 360 dolar civarında seyrederken gözlemledik. Kanola en son 2 ay önce bin 200 dolardı. Tabi günümüzde biraz gevşese de fiyatlar biz bu fiyatları hayal edemezdik. Özellikle bazı ülkeler kendilerine koz olarak kullanıyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna’da ciddi bir yağ potansiyeli var. Bunu her zaman koz olarak kullanıyorlar. Bakıyorlar başka ülkelerde yağ yok fiyatları yükseltiyorlar. Bizde hem spekülasyonlar hem de ülkemizde olmamasından dolayı ne yazık ki tüketici olarak bazen çok yüksek fiyatlarda yağ almak zorunda kalıyoruz. Dünyada kanola arıcılık için kullanılıyor. Bazı bölgelerde özellikle kanoladan elde edilen bal kullanılıyor. Kanola balı ülkemizde genellikle kıştan çıkan arıların kuvvetlenmesi için kullanılıyor. Kanola ekiyorsanız arıcılarla iş birliği yapıp kovan koymak gerekiyor.” sözleriyle başladığı konuşmasında kanola hakkında detaylı bilgiler verdi.