Polatlı’da sağlıksız gıdaya geçit vermeyen Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü koordinesindeki Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Ekipleri toplum sağlığını güvence altına alıyor.

Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü koordinesindeki Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim Ekipleri Polatlı’da gerçekleştirilen denetimlerle sağlıksız gıdaya geçit vermiyor. Polatlı’da faaliyet gösteren gıda ürünü satışı gerçekleştiren işletmelere yönelik denetimlerini ilçe genelinde sürdürülüyor. Gıda Denetim Ekipleri mutfaktan, temizliğe, gıda ürünlerinin kontrolünden insan sağlığını tehlikeye atabilecek durumların olup olmadığı incelenirken, ekipler denetim yaptıkları işletmelerde adeta her yeri didik didik inceleyerek vatandaş sağlığına verdiği önemi göstererek toplum sağlığını güvence altına alıyor.



ÜRÜNLER KONTROL EDİLİYOR

Yapılan denetimler çerçevesinde Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri birçok işyerinde kapalı ürünlerde etiket ve ambalaj kontrolü yaparken, et ve süt ürünlerinden numuneler alarak Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluğunu kontrol etmek için ürünleri laboratuvara gönderdi. Denetimler kapsamında işletmelerde bulunan şarküteri, meyve ve sebze, kapalı ambalajlı ürünler ile unlu mamuller denetlendi. İlaç miktarını kontrol etmek için sebzelerden, Türk Gıda Kodeksi uygunluğu kontrolü için de et ve süt ürünlerinden numuneler alan ekipler, reyonlarda kapalı olarak bulunan ürünlerin etiket ve ambalajlarını kontrol etti.

BU YIL ÜLKE GENELİNDE 1,1 MİLYONA YAKIN GIDA DENETİMİ YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl gıda işletmelerine 1 milyon 81 bin 777 denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 13 bin 314 adet idari para cezası uygulandı. 158 işletme için se Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde gıda güvenilirliğini tarladan ve çiftlikten sofraya etkin bir şekilde sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bakanlıkça yapılan resmi kontroller, risk esasına göre önceden haber verilmeksizin Bakanlık ve İl yıllık numune alma programları, Ulusal Kalıntı İzleme Planı'nın (UKİP) yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, TİMER, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı çerçevesinde şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak gerçekleşiyor.



2021 YILINDA GIDA İŞLETMELERİNE 1 MİLYON 378 BİN 185 DENETİM YAPILDI

Bu denetimler, 81 ilde bulunan toplam 7 bin 520 üzerindeki gıda kontrol görevlisi tarafından yapılıyor. Bu çerçevede 2021 yılında gıda işletmelerine 1 milyon 378 bin 185 denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 14 bin 353 adet idari para cezası uygulandı. 146 işletme için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

ALO 174 GIDA HATTI'NA 2,8 MİLYON ÜZERİNDE BAŞVURU

2009 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından faaliyete geçirilen ALO 174 Gıda Hattı'na bu zamana kadar toplam 2,8 milyonun üzerinde vatandaş başvurusu yapıldı. Bu aramalardan 912 bin 7'si gıda ihbar ve şikâyet çerçevesinde oldu. Yapılan denetimler sonucunda başvuruların 62 bin 579'una cezai işlem uygulandı.



WHATSAPP İHBARLARININ 14 BİN 594'Ü SONUÇLANDIRILDI

Ayrıca 8 Mart 2020 tarihinden itibaren hizmete alınan Tarım ve Orman Bakanlığı WhatsApp İhbar Hattı ile tüketicilerden gelen gıdayla ilgili ihbar ve şikâyetler incelenerek gıda denetim ekipleri harekete geçiriliyor. Bu çerçevede, ALO 174 WhatsApp İhbar Hattına gelen 61 bin 874 talebin 14 bin 933'ü gıda ihbar ve şikâyeti olarak değerlendirildi, 14 bin 594 başvuru sonuçlandırıldı. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı 39 Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü ve Bakanlıktan yetki almış 103 özel gıda kontrol laboratuvarı bulunuyor. 41 kamu laboratuvarının 40'ı, özel gıda kontrol laboratuvarının 91'i akredite olarak hizmet veriyor.