Polatlı’nın Sarıoba mahallesinde büyük bir toplanma gerçekleştirildi. Yapılan protestoya Müslüm, Oltan, Oğuzlar gibi farklı mahalleden de çiftçiler katıldı.
Yapılacak olan projede Ankara çayı kesilecek ve enerji santralleri kurulacak ancak orada yaşayan çiftçi vatandaşlar ise oldukça tepkili. Konuyla ilgili yapılacak olan toplantıyı kabul etmeyen muhtarlar ve çiftçiler daha sonra basın toplantısı gerçekleştirdi.
Yapılan toplantıda konuşan Sarıoba Mahalle muhtarı İsa Gökçe "Ben bu projeye karşıyım efendim. Benim 80-90 bin dönüm arazim şuan sulanır vaziyette. Suyun şiddeti yükseldiği zaman, su geriye doğru tepme yapacağından dolayı trafolar, dinamolarda arıza olacak ve biz tarlalarımızda tarıma ulaşamayacağız. Bizim tarlalarımız sivrisinek olacak, kamışlık olacak. Bu milli servet, biz çiftçiyiz. Bu insanlar bu saatten sonra nereye gidecek, biz bu projeye karşıyız. Toplamda 100-200 dönüm arazi atıl duruma gelecek. İnsanları kandırmaktan başka bir şey değil bunlar" ifadelerini kullandı.
Bir başka tepkisini dile getiren muhtar ise, Oğuzlar Mahallesi Muhtarı Duran Kamil Gençer oldu. Muhtar Gençer yaptığı açıklamada, "Biz de mahallemiz olarak tamamen karşıyız. Bir sürü yatırımımız var. Tek mesleğimiz bu, suyumuz giderse hiçbiri bir şeye yaramaz" ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin konuşan Müslüm Mahalle Muhtarı Tuvan Bahçeçi ise, "Çiftelerden çıkan Sakarya’nın ana yatağı kurumuştur. Şuan da Sakarya’da su yoktur. Eskişehir porsuğu kurumuştur ve damla su yoktur. Bu Polatlı ilçesinin köylerindeki havalede sadece Ankara çayı kalmıştır" dedi.
Yanlarında büyük destekçileri olan Ankara Barosu Polatlı temsilcisi Ali Kuş ise yaptığı açıklamada, "Baromuzun çevre komisyonu var. Doğaya, insanlara çevreye zarar verecek olan projelerden baromuz takip ediyor. Bende bugün o görevle geldim. Buraya kademeli olarak enerji santralleri kurulacak. Bugün burada toplantı yapılmadı. Çed raporu için gerekli bir toplantıydı. Bunu engellediniz ve süreci biraz daha uzattınız. Ama mutlaka bu proje için ÇED raporu düzenlenecek, porje yapım aşamasına geçecek. Çed raporu insanlara, çevreye zararı yok, tarıma zararı yok diyerek bir rapor düzenlerse, biz Ankara barosu olarak, bu ÇED raporunun iptali için dava açacağız. Her zaman sizlerin yanında olacağız" dedi.
Çiftçilerde projeye tepkiliydi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bazı çiftçileri şu ifadeleri kullandı.
Çiftçi Lokman Işık yaptığı açıklamada, "Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu süreçte kendi aramızda görev dağılımı yapıldı. Bu projeyi yaptırmadık, su uyur bunlar uyumaz diyorum. Uyanık olacağız" dedi.
Sarıobalı bir çiftçi ise, "Polatlı’nın bir kısmı Ankara çayından geçimini sağlıyor. Şimdi burada şirketin menfaatini düşünene kadar, vatandaşı düşünmek lazım" şeklinde konuştu.
Projenin detayını incelediklerini belirten bir çiftçi ise açıklamasında, "Projeyi baştan aşağı inceledik. Köyümüz havzası üzerinde 16 tane santral kurulacak. 16 santral demek, birisinin suyu kademeli şekilde bırakması demek. Havza boyunca tarım bitecek. Sadece tarım değil, doğal hayatın dengesi de bozulacak. Sit alanları var bunların hiç biri göz önünde bulundurulmamış. Projede sadece çevresel etki değerlendirilmesi alınmış. Bütün sulak araziler tarımdan uzaklaştırılacak" dedi.
Başka bir çiftçi ise yaptığı açıklamada, "Eskiden devlet ormanları korurdu. Şimdi ise vatandaşlar ormanları devletten koruyor" açıklamasında bulundu.