Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü’nün talimatıyla Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemelerde Polatlı’da çayır tırtılı olmadığı tespit edildi.

Trakya'da görülen çayır tırtılı zararlısının ardından ülke genelinde Ayçiçek üretimi yapan çiftçiler endişelenmeye başladı. İç Anadolu Bölgesinde de Polatlı’ya yakın Eskişehir bölgesinde tırtıl zararlısının görülmesinin ardından Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı’nın Eskişehir’e yakın sınır köylerinde inceleme talimatı verdi. Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalarda Polatlı’da tırtıl zararlısı bulunmadığı tespit edildi.

ÇAYIR TIRTILI NEDİR?

Çayır tırtılı ergini, kanatları üzerinde beyaz ve sarı renkli çizgi ve lekeler olan, açık kahverengi bir kelebektir. Olgun larva siyaha yakın yeşil renkli olup, sırt ve yanlarında boydan boya uzanan açık ve koyu renkli çizgiler vardır. İlk erginler nisan ortalarında uçmaya başlar. Gece aktif, gündüz hareketsizdir.

ÇAYIR TIRTILI ZARARLARI NEDİR?

Larva 1-2 gömlek değiştirdikten sonra kültür bitkisine geçer, burada oburca beslenerek yaprakların sadece damarlarını bırakır. Popülâsyonun yüksek olduğu yerlerde tüm yeşil aksam zarar görür. Başta ayçiçeği ve sebze alanları olmak üzere bitkilerin yaprak, tomurcuk ve çiçek yapraklarını yiyen larvalar, salgın dönemlerinde bitkileri tamamen yapraksız bırakabilirler.

ÇAYIR TIRTILI KÜLTÜREL MÜCADELE

sonbaharda tarlalar derin sürülmelidir. Böylece bir kısmı derine düşmekte ve kelebek toprak yüzüne çıkamamaktadır. Bir kısmıise toprak yüzünde kalarak kuşlara yem olmakta veya kış soğuklarından etkilenmektedir. İlkbaharda yabancı ot mücadelesiyapılmalıdır. Böylece yabancı otlara bırakılmış yumurtalar ve larvalar yok edilmiş olur. Yonca, tırtıl, Üçgül gibi yem bitkilerinin erken biçilmesi de popülâsyonun kırılması bakımından önemli bir yöntemdir.

ÇAYIR TIRTILI KİMYASAL MÜCADELE

Bir bitkide 5 - 5 adet veya metrekarede 20 adet larva saptandığında ekili alanda mücadele başlamalıdır. İlaçlama için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış ve 25 g/l Deltamethrin etken maddeli Bitki Koruma Ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Tüm bitki koruma ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Talimatları esas alınarak uygulanmalıdır.