Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen uzmanlar tarafından Polatlı çiftçisi için Toprak, Bitki ve İklim İlişkileri” konulu toplantı düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen uzmanlar tarafından Polatlı Ziraat Odası Toplantı Salonunda çiftçiler için “Toprak, Bitki ve İklim İlişkileri” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, muhtarlar, sulama kooperatifleri temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Toplantıda sulama çeşitleri, doğru sulama yöntemleri, toprak su ilişkisi gibi konular anlatıldı.



TARIMSAL SULAMA

Tarımda sulama, bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yağışlarla karşılanamayan suyun toprakta bitkinin kök bölgesine gereken yer ve zamanda verilmesidir. Sulamada esas ilke, tarla başına kadar getirilmiş suyun, en az kayıpla bütün tarlaya üniform bir şekilde yayılmasıdır. Sulama konusunda pek çok sistem vardır. Bu sistemlerden sulamada birinin seçilmesi tarlanın tesviyesinin düzgün olup olmamasına, yetiştirilen mahsulün cinsine, toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerine, sulama suyunun miktarına ve kalitesine, çiftçi alışkanlıklarına, bazı sulama yöntemlerinin ek yatırımı gerektirmesi nedeniyle oradaki çiftçilerin ekonomik durumuna ve bölgenin rüzgar, sıcaklık, oransal nem, yağış gibi iklim koşullarına bağlıdır.

FAZLA SU VE YANLIŞ SULAMA

Fazla su; toprağın derinliklerine sızar, bitki besin maddelerini derinlere taşır, yıkanır, su kaynağı boşuna harcanmış olur, çukur yerlerde göllenen fazla sular bitki köklerini havasızlıktan çürütebilir. Taban suyunun yükselmesi ile topraklar geç tava gelir. Zamanında ekim yapılamaz. Aşırı su toprağın yapısını ve bünyesini bozar, verim düşer, gelir düşer. Yanlış Sulama; kök hücrelerinin gelişiminin azalmasına, faydalı toprak mikroorganizmalarının faaliyetinin yavaşlamasına, toprakta besin maddelerinin alımını engelleyen zararlı bileşiklerin oluşmasına, yüksek taban suyuna, toprak tuzluluğu ve çoraklaşmaya, erozyonla toprak kaybına, su israfına, verim kaybına, milli servetin heba olmasına neden olmaktadır.



TARIMDA SOSYAL MEDYA KULLANIMININ ÖNEMİ

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarım, bir değişim ve dönüşüm içinde. Bu sürecin itici faktörü bilgi ve teknoloji. Söz konusu bilgi ve teknolojinin de çiftçiye en kolay ve hızlı şekilde ulaşmasında sosyal medya platformları önemli bir aracı rol üstleniyor. Aslında sosyal medya platformları için bir nevi, çiftçinin dijital tarım teknolojisi ve yeni bilgilerle ön tanışma ve buluşma sahnesi diyebiliriz. Alışılmış ve geleneksel yaklaşımların dışına çıkmak biraz zaman alır. İşte bu zamanı kısaltan ya da akıllardaki soru işaretlerini kısmen gidererek, çiftçiyi bilgi ile buluşturmada sosyal medyanın etkisi yadsınamaz.

TOPRAK - BİTKİ - SU İLİŞKİLERİ

Toprak-bitki-atmosfer bileşik sistemi içerisinde döngüsel olarak hareket eden suyun özellikleri ve içinde bulunduğu nesnelerle ilişkisi, üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Çünkü; bitkiler; gelişmek için suya gereksinim duyarlar, toprak; bitkilerin gereksindiği suyu depolar ve elverişli hale getirir, atmosfer ise bitkilerin topraktan suyu alması için gerekli enerjiyi sağlar. Toprak ve su ilişkilerinin bilinmesi, sulama uygulamalarının geliştirilmesini ve yetiştiricilerin sudan daha çok yararlanmalarını sağlar. Bitkiye yararlı suyun toprakta tutulması için suyun akışı ve hareketine ilişkin bir çok bilgi, bu ilişkilerin incelenmesi sonucu elde edilir. Ayrıca, yağışa dayalı tarıma göre daha bol ve nitelikli ürün alınması ancak, toprak ile su arasında iyi bir dengenin oluşturulması ile mümkün olabilir. Bu dengenin sağlanması için toprak ve toprak suyuna ilişkin temel bilgilerin bilinmesi gereklidir.

SULAMADA AR-GE ÇALIŞMALARI

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerince suyun tasarruflu kullanımı, ileri sulama teknolojileri ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi İç Anadolu, Ege, Akdeniz Bölgesinde ve GAP Bölgesinde farklı ürünlerde değişik sulama yöntemleriyle kısıntılı sulama araştırma çalışmaları başlatılmıştır. Yeniliklerin çiftçilere ulaşmasını ve kullanılmasını sağlamak amacıyla “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Çalışmaları” projesi yürütülmektedir. Sulama ve toprak işlemesiz tarım konularında Bakanlık Araştırma ve İl Müdürlükleri işbirliği ile yayım projeleri KOP ve diğer bölgelerde uygulanmaktadır. GAP Bölgesindeki Araştırma Enstitüleri bünyesinde ülkesel ve uluslararası düzeyde sulama konularında eğitim verecek Eğitim Merkezleri kurulmuştur.