Polatlı Belediye Belediyesi, kadınlara yönelik spor çalışmalarına bir yenisini ekledi. Şehit Fırat Çakıroğlu Gençlik Merkezi bünyesinde oluşturulan modern kadın spor salonunda, spor eğitmeni Şenay Özkan nezaretinde Yoga dersleri verilmeye başlandı. Konu hakkında gazetemize bilgi veren Yoga eğitmeni Şenay Özkan, bu çalışmanın İlçemizde bir ilk olduğunu, Polatlı Kadınlarına bu fırsatı tanıdığı için Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’ya müteşekkir olduklarını belirtti.

POLATLILI KADINLAR YOGA’YI SEVDİ

Polaltı Belediyesi Şehit Fırat Çakıroğlu Gençlik Merkezinde Yoga eğitimlerine başladı. Yoga eğitmeni Şenay Özkan, önderliğinde düzenlenen eğitime kadınların büyük ilgi gösterdiği gözlendi. Çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Yoga eğitmeni Şenay Özkan, şunları söyledi; “İsmim Şenay Özkan, Polatlı Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü biriminde görev yapmaktayım. Spor Yönetimi ve İşletme mezunuyum. Spora olan ilgimi zamanla yogaya yönlendirdim ve gerekli eğitimlerimi tamamladım. Aynı zamanda usui ve kundalini, reiki master teacher’ım. Bilindiği gibi, saygıdeğer Belediye Başkanım Mürsel Yıldızkaya’nın ileri görüşlü ve hizmete yönelik belediyecilik  anlayışı sonucu gençlik merkezi bünyesinde, son derece modern aletlerle güçlendirilmiş kadınlara ve erkeklere özel ayrı ayrı spor salonları hizmete açıldı. Bende aldığım eğitim neticesinde, çevremizdeki  kadın arkadaşlarımızdan gelen talep üzerine, Polatlı Belediyesi Gençlik Merkezi Kadınlar spor salonunda Yoga dersleri veriyorum. Salı ve Perşembe günleri 18.30 ve 19.30 saatleri arasında ders yapıyoruz. Çok fazla tanıtım ve duyuru yapmamamıza rağmen derslerimize  kadın katılımcılarımız büyük rağbet gösterdi. Ben aslında, tüm kadınlarımızın bu eğitimden faydalanmasını istiyorum. Bu bağlamda, kayıtlarımız halen devam ediyor. Kayıt olmak, yoga öğrenmek isteyen tüm kadınlarımızı bekliyoruz.” Diye konuştu.

YOGA NEDİR?

Yoga, fiziksel ve zihinsel iyilik halini artırmak için nefes almaya odaklanan bir egzersiz şeklidir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri ve meditasyon içerir. Amacı zihin ve bedende farkındalık ve uyum sağlamaktır. Eski bir gelenek olan yoga pratiği birçok zihinsel ve fiziksel fayda sağlar. Kasları güçlendirir, solunum sistemini ve kalp sağlığı destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, stres, kaygı, depresyon ve kronik ağrıları azaltır, uyku düzenlerini iyileştirir, yaşam kalitesini arttırır. Birçok ülkede çeşitli şekillerde uygulanan yoga, Batı’da bütüncül bir yaklaşım olarak tamamlayıcı ve alternatif tıp türü olarak kabul edilmektedir.” Dedi. Yoga ‘birlik’ anlamına gelen Sanskritçe ‘yuji’ kelimesinden türetilmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen yoganın başlangıcı belirsizdir, ancak Hindistan’da bulunan erken arkeolojik kanıtlar (yoga pozlarını içeren taş ve kil tabletler) M.Ö.3000’e tarihlenir. yoga bir din veya inanç sistemi değil; binlerce yıl önce ortaya çıkmış bir felsefe, bilimsel altyapısı olan uygulamalı bir yaşama sanatıdır. Bu felsefeyi uygulayan kişiye Yogi denir.

YOGANIN FİZİKSEL FAYDALARI NELERDİR?

İltihabı azaltır, kan şekerini düşürür: Araştırmalar, yoganın vücuttaki iltihabı azalttığını, diyabet, kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kan şekeri ve LDL kolesterolü düşürür, HDL kolesterolü artırır.

Kalp sağlığını korur: Sağlıklı bir yaşam tarzıyla birlikte kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir.

Kanserli hastalarda yaşam kalitesini artırır: Araştırmalar kanserli hastalarda yardımcı tedavi olarak kullanılabileceğini göstermektedir; bulantı, kusma gibi kemoterapi semptomlarını azaltırken, ruhsal refahı artırmaya yardımcı olabilmektedir. Ülkemizde bazı hastanelerde kanser tedavisi gören hastalara ücretsiz yoga egzersizleri yaptırılmaktadır.

Kas, eklem ağrısını azaltır: Kas gücünü artırarak karpal tünel sendromu, artrit, bel, sırt, baş ağrılarını hafifletebilir. Araştırmalar yoga yapanların daha az ağrı kesici kullandığını göstermiştir.

Uyku kalitesini artırır: Kötü uyku kalitesi birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Yoga, melatonin üzerindeki etkileri nedeniyle uyku kallitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Solunum fonksiyonlarını geliştirir: Akciğer, astım hastalarında solunum fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok solunum egzersizi içerir.

Migreni rahatlatır: Çalışmalar, migrende etkili olduğu düşünülen vagus sinirini uyarabildiğini, yoğunluğunu ve sıklığını azaltabildiğini göstermektedir.

Kemikleri güçlendirir, esnekliği ve dengeyi arttırır: Kas kütlesinin oluşmasına, korunmasına yardımcı olarak osteoporoz gibi hastalıklardan korur, zindelik ve kuvveti arttırır. Yaşlı yetişkinlerde denge ve koordinasyonun iyileştirilmesine yardımcı olur.