Polatlı Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında, gündem dışı yapılan konuşmalar ülkenin tarihi ve toplumsal hafızasına dair önemli vurgu ve mesajlar içerdi. Meclis üyeleri; demokrasi, özgürlük, tarım politikaları ve toplumsal olaylar gibi çeşitli konulara dair anlamlı değerlendirmelerde bulundu.
"15 TEMMUZ HAİNLERİ ASLA UNUTULMAYACAK"
CHP Grubu adına konuşan Birol Gökçe, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 9. yıl dönümünde şehitleri rahmetle, gazileri minnetle andı. Gökçe, “O karanlık geceyi unutmamak, yaşananlardan ders çıkarmak zorundayız. Silahsız vatandaşlara ateş eden, tankları şehir sokaklarında dolaştıran hainler her zaman hatırlanacaktır. Demokrasiye olan bağlılığımızı gururla yineliyor, vatanımıza kast edenlere karşı duruşumuzu koruyoruz” dedi.
"ÇİFTÇİLERİN BORÇLARININ FAİZSİZ ERTELENMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Özcan Köklü ise tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Ani don olayları ve artan girdi maliyetlerinin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Köklü, özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçların faizsiz ertelenmesi gerektiğini vurguladı. “Çiftçilerimizin hasadı başlamış olmakla birlikte, yaşanan olumsuz hava koşulları ve maliyet artışları üretimi zorlaştırıyor. Çiftçilerimizin yanında olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
"15 TEMMUZ TÜRK MİLLETİNİN YAZDIĞI DESTANDIR"
AK Parti Grubu’ndan Orhan Bozdağ, 15 Temmuz gecesini Türk milletinin İslam coğrafyasının umudu olarak yazdığı büyük bir destan şeklinde değerlendirdi. Bozdağ, “Malazgirt’ten Çanakkale’ye, İstiklal Harbi’nden 15 Temmuz’a kadar bu millet her zaman vatanına sahip çıktı. 15 Temmuz’da hainlere karşı bedenimizi siper etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bu ruhu gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur” diye konuştu.
"LOZAN ANTLAŞMASI, SEVR'İN İPTALİDİR"
CHP’li Muhsin Sinan Erdem, Lozan Antlaşması’nın 102. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Lozan’ı Sevr Anlaşması’nın geçersiz kılınması olarak nitelendirdi. “Atatürk ve İsmet İnönü’nün önderliğinde kazanılan bu zafer, yeni Türkiye’nin uluslararası alanda kabul görmesinin simgesidir. Lozan’ı gururla anıyor, Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı rahmetle yad ediyoruz” dedi.
"SİVAS KATLİAMI İNSANLIĞIN UTANÇ GÜNÜ"
Özgür Yaman, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yaşanan Sivas Katliamı’nı anarak, “33 aydın insanın hayatını kaybettiği bu trajedi, insanlığın utandığı ama bazı insanların utanmadığı karanlık bir gündür. Bu acı olaydan ders çıkararak, barış ve kardeşlik içinde yaşamanın önemini vurgulamalıyız” dedi.
Ahmet Barış, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıl dönümünde şehitleri anarken, aynı zamanda 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nı da hatırlatarak, “Kıbrıs Türklerinin güvenliği için yapılan harekât, tarihsel ve vicdani sorumluluğumuzdur. Bugün de barış ve istikrar için kararlılıkla çalışıyoruz. Denizciliğimizin gelişimi için emek veren tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.