Ankara tarih, kültür ve doğal güzellikleriyle dolu bir şehir. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müzeleri sizler için araştırdık.. İşte Ankara'da ücret ödemeden gezebileceğiniz müzeler...
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
Ev-müze, 1927 yılında inşa edilmiş olup, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi (1908-1930) olarak anılan ve Cumhuriyetin ilk yıllarını kapsayan dönemi kapsamaktadır. 1928-1941 yılları arasında hukuk fakültesi olarak kullanılmış ve 7 Mayıs 2007'de Ankara Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Binanın geleneksel dekorasyonu ve mimari unsurların kullanıldığı oldukça sade cephelerinin ilk örneklerinden biridir.
Müzede halı, halı, ahşap, metal, porselen, deri ve el yazması ürünlerin yanı sıra 13. ve 14. yüzyıl ahşap, 16. yüzyıl el yazması, çini ve halı gibi nadide eserler de sergileniyor. Ayrıca kültürel faaliyetlere yönelik geleneksel ve modern süreli sergilerin düzenlendiği çok amaçlı sergi salonu da bünyesinde yer almaktadır.
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'ne girişlerde ücret ödenmiyor.
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Pazartesi günleri tatil
Meteoroloji Müzesi
1908 yılında ziraat okulu olarak yaptırılan bina, Anadolu Ajansı tarafından Halide Edip Adıvar tarafından yaptırılmış ve bina, 27 Aralık 1919'da Atatürk ve arkadaşlarının karargâhı olarak altı ay süreyle hizmet vermiştir. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında kaldığı ve savaş planlarını hazırladığı oda, çalışma masası, ocak, perdeler ve halı adası Atatürk Odası adıyla müzeye dönüştürüldü.
Meteoroloji Teşkilatı tarafından Türkiye'de meteoroloji alanındaki gelişmelerin okunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan Meteoroloji Müzesi iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde yazılı ve görsel tarihi belge ve kayıtlar, ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir.
Meteoroloji Müzesi Cumartesi-Pazar günleri tatil.
Meteoroloji Müzesi'ne girişlerde ücret ödenmiyor.
Mehmet Akif Ersoy müzesi
Mehmet Âkif Ersoy Evi Müzesi Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Burası, Mehmet Âkif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da ikamet ettiği ve aralarında İstiklal Marşı da dahil olmak üzere pek çok şiirini yazdığı, müze haline getirilmiş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi merkez yerleşkesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Eskiden Taceddin Tekkesi olarak kullanılan iki katlı ahşap yapı, savaş yıllarında Şeyh Taceddin tarafından Mehmet Akif'e atfedilmiştir. Bina, 1949 yılında belediye tarafından müzeye dönüştürülmüş ancak uzun yıllar kötü durumda kalmıştır. 1982 yılında restore edilerek 1984 yılında ziyarete açılmıştır.
Müze evinde Mehmet Âkif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tesbih ve tüfek bulunmaktadır. Şairin yaşadığı dönem müzede sergilenen eserlerden biridir.
Karşısında ise 2003 yılında basılan Mehmet Âkif büstü ve üzerinde İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasının yazılı olduğu kitabe yer alıyor. Taceddin Tekkesi, ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayram-ı Veli'nin kurduğu Bayramiye tarikatının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştır. Adını türbesi korunan Sultan Taceddin'den almaktadır. 1826 yılında onarılarak Sultan Abdülmecit tarafından ilavelerle türbe, tekke, çeşme, mezarlık ve camiden oluşan bir külliyeye dönüştürülmüştür. Tekkenin bulunduğu cadde daha sonra Mehmet Akif Ersoy Caddesi adını almıştır.
Mehmet Akif Ersoy müzesine giriş ücretsizdir.
Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu
1925 yılındayız... Atatürk'ün orman çiftliğini kurma dönemi... Ve bir emanet... O yıllarda çok gerekliydi, ama sonra? İşte o ahlaki; 1943 yılında şarap mahzeni ve mahzeni haline getirilmiş, 6 Mayıs 2010 tarihinde ise gerekli kapasiteler değiştirilerek müze ve sergi salonu olarak tasarlanmıştır.
24 Kasım 2010 tarihinde Özel Müze sergilerine giren bu müzede çok özel ve çok önemli eserler yer alıyor. Sergilenenler arasında Çiftlikte kullanılan ilk dondurma makinesi, şişeleme makineleri, eski fıçılar, eski tarım aletleri, eski veterinerlik aletleri ve çeşitli türler yer alıyor.
Müzede, Atatürk'ün orman çiftliğinin kurumsal hafızasının gelecek nesillere aktarılmasının öyküsünü anlatan, geçmişte kullanılan makine ve teçhizatın sergilendiği, geçmişin manevi yapısının korunarak, sergilenerek, tanıtılarak anlatıldığı çok önemli bir fotoğraf sergisine kavuşuyorsunuz. yarışmalar gibi çeşitli etkinlikler düzenlemek.
Hanri Benazus koleksiyonundan oluşan “Geçmişin İzleri: Anılar, Yaşamlar, Mekanlar” başlıklı fotoğraf sergisinde; Her Atatürk imgesini yansıtan resimlerden farklı bir eser ortaya çıkıyor.
Açıldığı günden bu yana yağlıboya ve karma tablolardan oluşan kişisel sergiler, fotoğraf sergileri, uluslararası kongreler, seminerler, çeşitli üniversite, okul ve yabancı elçiliklerin etkinliklerinin gerçekleştirildiği Müze, pazartesi ve salı günleri hariç; Her gün sabah 08.00'den akşam 17.00'ye kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
PTT Pul Müzesi
PTT Pul Müzesi; Türkiye'nin dünya standartlarında kapsamlı bir kültür merkezi olma özelliğini taşıyor. Modern müze anlayışıyla tasarlanan binamızda dünya pulları, Osmanlı Devlet pulları, Anadolu idari pulları, Türkiye Cumhuriyeti pulları ve 7 farklı temadan oluşan tematik pullar sergilenmektedir. Dahası; Geçmişten günümüze posta, Kurtuluş Savaşı'nda PTT ve PTT'nin nostaljik alanları da müzemizde ziyaret edilebilecek bölümlerdir.
Emlak ve Eytam Bankası Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü büyük bankasıdır. Türk yatırımlarını desteklemek ve gerekli kredileri vermek amacıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı doğrultusunda 3 Haziran 1926'da Ankara'da kuruldu. Clemens Holzmeister tarafından neoklasik ölçülere göre inşa edilmiştir. Bu tarihi bina, PTT tarafından restore edilerek PTT Pul Müzesi'ne dönüştürülerek 2013 yılında satışa sunuldu.
Atatürk Müze Köşkü
Atatürk Müze Konağı, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan tarihi bir ev müzesidir. Müze, Çankaya'da Çankaya Köşkü'nün yanında yer almakta olup 1921-1932 yılları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün ikametgahı olarak tescil edilmiştir. Müze köşküne erişim Çankaya Kasrı'nın 5 numaralı kapısından sağlanmaktadır. Bu, her Pazartesi saat 13:00 ile 17:00 arasında arama seçeneklerinin bir parçasıdır. Hafta sonları, resmi tatil günleri ve Atatürk'ün vefat günü olan 10 Kasım hariç en az bir gün müsait olan ziyaretler için yazılı talepte bulunulması gerekmektedir.
Atatürk Müze Köşkü Tarihi
Konak 19. yüzyılda bağ evi olarak inşa edilmiştir. 1921 yılında Ankaralı Bulgurluzade Mehmet ve Rıfat Bey adlı iki kişi tarafından satın alınmıştır. Ankara Belediyesi tarafından evi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kullanımı için cumhurbaşkanlığı konutuna dönüştürülerek, daha önce Ziraat Fakültesi ve Ankara Garı'nda ikamet eden Atatürk'e 30 Mayıs 1921'de armağan edilmiştir. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Atatürk'ün inkılâplarının da planlandığı yer burasıdır. 1932 yılında yeni bir konut olan Pembe Köşk olarak tanıtılan Çankaya Köşkü, bu hizmetlerin genişletilmesi ihtiyacını karşılamak için yan bina tesisleriyle birlikte konağı işletmeye başlamıştır.
1950 yılında konak müze olarak ziyarete açılmıştır. 2002 yılında başlayan kapsamlı bakım çalışmaları 2007 yılına kadar sürdü. Bu çalışma sırasında alanın müze yerine tarihi ev olarak kullanılması, dönemin doğal görünümünü yansıtması gerektiği sonucuna varıldı. Atatürk Müze Köşkü daha sonra 19 Nisan 2009'da yeniden açıldı. Atatürk'ün değişiklikleri onun en uzun süreli ikametgahıydı. Yapı, Kara Kuvvetleri Komutanlığına devredildikten sonra Ordu Konağı adını almıştır.
HABER: ÖMER YILDIZCI