Osmanlı döneminde ‘Ruzname’nin ne olduğu google arama motorlarında araştırılıyor. Peki, Osmanlı'da Ruzname nedir? Ruzname ne için tutulur? İşte sizler için araştırdığımız derlediğimiz bilgiler…

OSMANLI'DA RUZNAME NEDİR? RUZNAME NE İÇİN TUTULUR?

Osmanlı döneminde ‘Rûznâme’ tarih araştırmalarında Osmanlı padişahlarının sır kâtipleri tarafından kaleme alınan günlükleri ifade eder.

Ruzname, Türkçede günlük anlamına gelmektedir. Tarihi vesika niteliğindeki rûznâmelerin dışında edebî bir tür olarak da bu tür eserlere rastlanır.

Osmanlı döneminde ruznamenin birçok farklı anlamı mevcuttu. Bunlardan biri günlüktür. Ruznameler yazarların ve şairlerin günlük olaylar karşısındaki duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini ve izlenimlerini sade bir dille kaleme aldığı eserlerdi.

Bir diğer anlamı, gazetedir. Osmanlı’da gazetede günlük olaylar yayımlandığı için bu ismi almıştır.

Başka bir anlamı ise yevmiye defteri. Osmanlı Sarayında tutulan ruzname hem maliye hem de yevmiye defteri olarak kullanılıyordu. Cülus bahşişleri ve maaşlar da bu deftere kaydedilirdi.

Osmanlı'da Ruzname, padişah ya da vezirin görevlendirdiği görevliler tarafından kullanılırdı, gelir gider hesaplarının yanı sıra önemli olaylar tarihleri ile birlikte bu deftere yazılırdı.

Türkücü Mehmet Bozdoğan öldü mü neden öldü? Mehmet Bozdoğan kimdir kaç yaşında şuan nerede? Türkücü Mehmet Bozdoğan öldü mü neden öldü? Mehmet Bozdoğan kimdir kaç yaşında şuan nerede?

Bu olayların saray erkanı ve halk tarafından nasıl karşılandığı da deftere yazılan bilgiler arasında yer alıyordu ve defter, belli başlı dönemlerde padişahın huzuruna getirilirdi. Padişah, ruznameyi okuduktan sonra özellikle ekonomide belli başlı yaptırımlar uygulayabiliyordu.