Abalıoğlu Yem bayii Obayem firması Polatlı’da küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bilgilendirme semineri gerçekleştirdi. Seminere Obayem yetkilisi Selman Yıldırım ve Abalıoğlu Yem Bölge Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Zooteknist Serhan Pehlivanoğlu katılım sağladı. Katılımcılar sunum öncesinde Abalıoğlu Yem Bayii Obayem firmasının tarihçesi ve faaliyet alanlarına ilişkin küçükbaş hayvan yetiştiricilerine bilgilendirme yaptı. Konuya ilişkin seminerde şu bilgiler yer aldı; “Sığırlar tarafından değerlendirilemeyen zayıf, kısa ve seyrek meralardan ağız yapıları nedeniyle daha iyi istifade ederler. Uygun olmayan topoğrafik ve klimatik şartlarda yetiştirilebilirler. Kaba yemlerden daha iyi istifade ederler, Yem dönüşüm oranları sığırlardan yüksektir. Generasyon aralığı kısa ve üreme hızı yüksek olduğundan sürü kurmak ve genişletmek kolaydır. Bakım, besleme ve idare ihtiyaçları daha azdır. İptidai, ucuz ve basit barınaklarda barındırılabilir. Yapağının saklanması, koyun sütünün işlenmesi ve satışı kolaydır. Küçükbaş hayvanlar et, süt ve yapağı gibi önemli ürünler üretirler.”

Obayem’den Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine seminer (11)

Küçükbaş hayvanların en temel besin maddeleri içerisinde su, enerji, protein, mineraller, vitaminler ve yem katkı maddeleri yer alarak doğada kendiliğinden yetiştiği herhangi emek ve masraf yapılmaz. En ucuz yem kaynağı olarak ise çayır meralar küçükbaş beslemenin esas unsurunu oluşturmaktadır. Bundan dolayı ise çayır meralar hayvanların yem gereksinimlerini %90 gibi bir bölümünü karşılar.

Obayem’den Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine seminer (9)

 Hayvan Beslemede 5 dönem

1.Koç katımında besleme

2.Gebelikte besleme

3.Süt verimi döneminde besleme

4.Verimsiz dönemde besleme

5. Kuzu-Oğlak dönemi besleme

1.Koç katımı döneminde; hayvanlar genel olarak meradadır. Koç katımı için yetersiz bir besleme şekillenmektedir. Koç katımdan 2 hafta öncesi bu dönemle ilgili besleme yapmaya başlar. Koç katımı sürecinde ise yaklaşık 4 hafta devam etmek gerekir. Bu dönemde kuru yonca otu var ise 0.5 kg/gün hayvan başı vermeye başlayarak 1,5 kg/gün hayvan başı seviyesine çıkmak veya kuzu yemlerinden 0,4kg/gün hayvan başı vermeye başlayarak 1 kg/gün hayvan başı seviyelere çıkmak yeterli olabilmektedir.

Obayem’den Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine seminer (8)

2. Gebelikte; Bu dönemi de kendi arasında ikiye ayırmak gerekir. Koyun koç aldıktan sonra, gebeliğinin ilk üç ayında karnındaki yavru gayet küçüktür. Bu üç aylık dönemde ise mera şartları yeterliyse eğer ek bir yeme ihtiyaç bulunmamaktadır. Son 45 gün gebeliğin ikinci ve en kritik dönemidir. Yavru bu dönemde birden gelişmiş olup annenin her yediğine ortak olmaya başlamaktadır. 7 katı büyüklüğe erişen hem yavruların hem de annelerin ihtiyaçları artmıştır. Bu dönemde verilecek ek yem ise yavrular için sağlıklı ve iri doğum gerçekleşmesine, anneler için de süt verim dönemine hazırlıklı olarak girmesini sağlar. Ek yem de 300 gramdan başar doğuma kadar 800 grama kadar çıkarak faydası görülmektedir. Mera yeterli değilse ek ot vermekte bile fayda vardır.

3. Süt verimi dönemi; doğum yapan hayvan süt vermeye başlamıştır ve genelde süt verme 16 haftaya kadar devam eder. İlk dört hafta ise süt veriminde en yüksek dönemdir. Bu dönemde kesinlikle 0,5-1 kg/gün hayvan başı süt yemi kullanımını tavsiye edilmektedir. Süt verimi sonraki haftalarda azalarak devam edeceği için kullanılan yem miktarı bu doğrultuda azaltılmalıdır. Süt verimi sürecinde en dikkat edilmesi gereken hayvanlar ikiz doğum yapanlardır. İkiz doğum yapan hayvanlar eğer imkan varsa başka bir bölmede tutularak yoğun yem ile beslenmelidir.

Obayem’den Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine seminer (7)

4. Verimsiz dönem; Hayvanlar tekrardan bir gebelik veya aşım sürecine iyi hazırlanarak merada yetersiz ot bulunması durumunda 0,4-0,6 kg/gün hayvan başı ot takviyesi yapılmalıdır. Bu dönem boyunca hayvanlara kesif yem az miktarda kullanılmalıdır.

5. Kuzu-oğlak dönemi; Bu dönem sütten kesilen yavruların beslendiği bir dönemdir. Gelişen hayvancılık ile bu dönem iki ye ayrılır.

1. Damızlık beslemesi

2. Verim beslemesi

Doğan hayvanların içerisinde devamlılığın sağlanması için damızlık vasfı taşıyan hayvanların beslenmesi gerekir. Bu besleme şeklinde hayvanlar anne sütü ve kuzu yemi ile beslenir. Kuzu ilk 10 gün anne sütünü mutlak şekilde tüketmeli ve 10 günden sonra kuzu yemi hayvanların önüne servis edilerek kontrollü şekilde verilmelidir. Kuzuyu anne sütten kesilene kadar emdirme devam eder. Kuzu yemi ise takviye olarak verilir.

Obayem’den Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine seminer (1)

Verim beslenmesi (süt kuzusu besisi) döneminde ise ilk 10 gün mutlak olarak anne sütü içmelidir. Emdirme işi kısa tutularak hayvanların yem yemeye teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde hayvanlar kesif yem ile beslenmeli kaba yem kullanılmamalıdır. Bu şekilde yapılan beslemede ise günlük 300-400 gram canlı ağırlık artışı sağlanmalıdır. 45-50 günde hayvanların kesime gönderilmemesi durumunda önlerine bir miktar kaba yem koymak gerekmektedir.” Şeklinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde karşılaşan hayvan hastalıkları ve sebeplerine ilişkin yetiştiricilere bilgi verildi.