MTM Medya Takip Merkezi'nin 10 bini aşkın farklı kaynaktan derlediği verilere göre Nisan 2025'te televizyon dizileri, izleyicilerin gündeminde önemli bir yer tuttu. Dizilerin konuşulma oranları üzerinde konu teması, yayınlandığı kanal, yayın günü ve hangi mecrada yer aldığı gibi birçok faktörün etkili olduğu gözlemlendi.

Ekin Koç duyurdu! Barış Manço filminde yeni gelişme Ekin Koç duyurdu! Barış Manço filminde yeni gelişme

TOPLUMSAL TEMALAR ÖNE ÇIKTI

Nisan ayında internet haber siteleri ve yazılı basın gibi geleneksel medya mecralarında en çok konuşulan dizi, Show TV ekranlarında izleyiciyle buluşan Kızılcık Şerbeti oldu. Toplumsal temalı yapım, 3 bin 270 haber içeriğiyle listenin zirvesinde yer aldı. Kızılcık Şerbeti'ni, NOW TV'de yayınlanan ve dramatik anlatımıyla dikkat çeken Kızıl Goncalar 3 bin 86 haberle takip etti. Medyada en çok konuşulan üçüncü dizi ise Kanal D'nin salı akşamları ekrana gelen Uzak Şehir oldu.

Geleneksel medyada ilk 10'da yer alan diğer diziler sırasıyla Eşref Rüya, İnci Taneleri, Sandık Kokusu, Kuruluş Osman, Deha, Hudutsuz Sevda ve Kral Kaybederse olarak belirlendi.

UZAK ŞEHİR BİR NUMARA

Dijital dünyanın kalbi sosyal medya platformlarında ise durum biraz farklılaştı. Nisan 2025'te sosyal medyada en çok etkileşim alan dizi, 801 bin 200 iletiyle Uzak Şehir oldu. Dizinin karakter dönüşüm hikayeleri ve yüksek temposunun, özellikle genç kullanıcıların yoğun olduğu sosyal medyada geniş yankı bulduğu belirtildi. Sosyal medya konuşulurluğunda Uzak Şehir'i, 514 bin 700 iletiyle Kızıl Goncalar izlerken, üçüncü sırada 351 bin 900 iletiyle Kızılcık Şerbeti yer aldı.

Sosyal medya listesinde dikkat çeken bir diğer bulgu ise, geleneksel medya sıralamasında üst sıralarda yer almayan Bir Gece Masalı, Yalı Çapkını ve Sahipsizler gibi dizilerin sosyal medyada güçlü bir etkileşim yaratması oldu. Bu durum, genç izleyici kitlesinin dizilerle etkileşimde sosyal medyayı daha aktif kullandığını gösterdi.

Raporda ayrıca, mecra tercihlerinin dizinin temasına göre şekillendiği, toplumsal sorunlara odaklanan dizilerin geleneksel medyada, tempo ve karakter ilişkilerinin öne çıktığı yapımların ise sosyal medyada daha fazla konuşulduğu belirtildi. Pazartesi ve cuma günleri yayınlanan dizilerin izleyiciye ulaşma konusunda avantajlı olduğu da raporda yer alan diğer detaylar arasında.

Kaynak: Haber Merkezi