Kayseri Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Kamaşak, hastanın beyin tümörü için büyük bir risk taşıyan bir ameliyat geçirdiğini belirtti. Normalde kafa tası açılarak yapılabilecek olan bu cerrahi müdahalenin, tek burun deliğinden girilerek gerçekleştirilmesinin büyük bir avantaj sağladığını ve hastanın sağlığının korunmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.

48 yaşındaki hastanın, şiddetli baş ağrısı ve görme kaybı şikayetleriyle başvurduğu ve beyninde 2.5 santimetrelik bir tümör tespit edildiği belirtildi. Hastanın ameliyatı için Beyin Cerrahi, Kulak Burun Boğaz ve Endokrin bölümlerinden doktorların bir araya gelerek multidisipliner bir yaklaşım sergilediği aktarıldı. Bu ekip çalışmasının başarılı bir operasyonun gerçekleşmesinde kritik bir rol oynadığı ifade edildi.

BAŞARILI BİR OPERASYON SÜRECİ 

Kayseri Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Kamaşak, "Bu hastamızı daha öncede takip etmiştik. O zaman takip önermiştik. Beyninin bir bölgesinde kitle vardı. Hastaya bize ne zaman başvuracağını anlatmıştık. Belli bir süre sonra hastamızın görme kaybı gelişmiş. Sonrasında tekrar düzelmiş. Ardından baktığı zaman dış tarafı göremez hale gelince bize yeniden başvurdu. Çekilen MR sonucunda hastamızı yatırdık ve amliyat gerektiğini ve risklerini anlattık. Ameliyatta tümörün kısmi şekilde boşaltacağımızı ve göze basan tarafın rahatlayacağı ve sonucunda da görmesinin zamanla daha da düzeleceğini belirttik. Bu tümör ani belirtiler verebiliyor. Tümör belli büyüklüğe ulaştıktan sonra damarsal yetmezliğe bağlı olarak birden çökebiliyor, ani şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu yapıyor. hasta ön taraftaki cisimleri çok rahat bir şekilde görebiliyor ama dış taraftaki şeyleri göremez oluyor. Tümöre bastığı zaman bu tür belirtileri oluyor. Hastamızda şuurlu bir hasta. Bu belirtileri tespit etmiş ve bize başvurdu. Biz öncelikle hem hasta yakınlarına hem de kendisine önemli bilgiler verdik. Cerrahi konusunda bilgi verdik. Hastada bu konuda olumlu yaklaştı. Bu bilgiler ile birlikte hastanın cerrahiye uygun olduğunu ve cerrahinin planlanması gerektiğini, bundan da hızlı gerektiği sonucuna vardık. Endokrin doktorlarına da sorduk ve cerrahinin uygulanması gerektiği konusunda bize destek verdiler. KBB, endokrin ve biz ortaklaşa olarak multidisipliner bir çalışma ile ameliyatı yaptı. Ankara'dan navigasyon cihazı getirdik. Hep beraber cerrahiye girdik" ifadelerini kullandı.

Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu, Afrika ülkeleriyle iş birliği yapacak Ankara Sağlık Turizmi Federasyonu, Afrika ülkeleriyle iş birliği yapacak

BELİRGİN BİR DÜZELME GÖZLENDİ

Hastanın ameliyat sonrası sağlık durumunun stabil olduğu ve görmesinde belirgin bir düzelme gözlendiği açıklandı. Hastanın tedavi sürecindeki başarı ve iyileşme, doktorlar tarafından olumlu bir şekilde değerlendirildi ve hastaya önümüzdeki süreçte de iyi bir sağlık durumu temenni edildi.

Ameliyat hakkında bilgi veren Kayseri Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yaşar, "Biz kulak burun boğaz olarak endoskopik burun cerrahilerini yapıyorduk. Burun tümörleri, burundaki polipler ve sinüzit cerrahilerini endoskopik olarak yapıyorduk. Bundan dolayı bir tecrübemiz var. 1 ay öncesinde yaptığımız konsey ile bu işlerin altyapısı hazırladık. Bunun üzerine bu tip hastalara hizmet vermeye hazır hale geldik. Bu hastamızda bize başvurduğu zaman bizde KBB olarak endoskopik kısmında burundan transnazal olarak endoskoplar aracılığıyla tümöre direk ulaşarak bir tünel açtık ve hastayı onlara devrettik. Onlarda o açtığımız tünelden navigasyon eşliğinde derin kısımlara ulaşıp tümörü eksize ettiler. İnşallah hastamızda iyi olacak" şeklinde konuştu.

İHA