Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB)'nin inşaatlardan aldığı yol katılım bedeli, hem vatandaşları hem de müteahhitleri mağdur etti.
ABB'nin 6360 sayılı Büyükşehir yasasından dolayı, nüfus ve ekonomik durum olarak daha büyük ve merkeze daha yakın ilçelerde yapılan inşaattan ve herhangi bir köyde yapılan inşaattan da aynı katılım bedelini alması hem alıcıların hem de satıcıların mağduriyet yaşamasına sebep oluyor.
İnşaatlardan alınan yol katılım bedeliyle ilgili sitemize konuşan Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Cengiz Ünver, bu duruma tepki göstererek ortaya çıkan ve daire başına 50-100 bin TL’ye ulaşan katılım bedelinin hem müteahhitleri hem de vatandaşları mağdur ettiğini belirtti.
"SESİMİZİ DUYUN"
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne “sesimizi duyun” çağrısında bulunan Ünver, “Büyükşehir yasası çıktıktan sonra Polatlı ve birçok ilçe büyükşehir belediyesine dahil edildiler. Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi meclisinin aldığı bir kararda yol katılım payı ve alt yapı bedelleri diye bir bölüm var. 15 metreye kadar olan caddeler ve sokaklar ilçe belediyelerinin sorumluluğunda, daha büyük caddeler Büyükşehir Belediyesinin. Yol katılım payında da yol genişlik sınırı konulmuş, 12 metre ve üzeri yollarda büyükşehir belediyesi tarafından inşaatlardan yol katılım payı alınıyor. 12 metrenin altındaki yollar ilçe belediyelerine bırakılmış. Şu anda Polatlı Belediyesi bizden her hangi bir bedel almıyor. Büyükşehir Belediyesinin aldığı yol katılım payı da şöyle hesaplanıyor; arsa genişliği x yol genişliği x 270 TL. Binanın karşısında herhangi bir kamu binası varsa 270 TL, başka bir bina veya arsa varsa 135 TL olarak uygulanıyor. Burada gerçekten çok yüksek bedeller çıkıyor. Çayyolu’nda, Etimesgut’ta, Sincan’da alınan bedel burada da aynı şekilde uygulanıyor. Hatta köylerde dahi bu şekilde uygulanıyor. Yani köydeki adam da Çayyolu’nda lüks bir binanın verdiği katılım payını veriyor.” İfadelerini kullandı.
KONUYLA İLGİLİ MANSUR YAVAŞ'A DİLEKÇE VERİLDİ
Başkan Ünver, konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a ilettikleri yazıyı da paylaştı. Söz konusu dilekçede şu ifadeler yer aldı:
“ASKİ tarafından, Müteahhitlerden Yapı kullanma izin belgesi (İSKAN) alım aşamasında Yol katılım ilişiksiz belgesi isteniyor. Büyükşehir belediyesinin istediği belgenin bedelini hesaplama şu şekilde olmaktadır: inşaat arsasının ilgili yola olan cephe uzunluğu ve yolun kaldırımlar dahil genişliğinin çarpımı sonucu elde edilen alanın metrekare başına 270 TL ile çarpılması sonucu elde edilen rakam kadar ödeme yapıldıktan sonra verilen bir belgedir. Bunu şöyle örneklersek; 15 metre genişlikte bir yola 100 metre cephesi olan inşaatın yol katılım alanı 1500 metrekare olmaktadır. Bu alan için müteahhitten istenen rakam alanın 270 TL ile çarpılmasıyla elde edilmiş olan 405.000 TL olmaktadır. Bu istenen rakam ise Polatlı gibi taşra ilçeler için fahiştir. Bu örneklemede bahsedilen rakam inşaat ister merkezde olsun ister köyde olsun aynı olmaktadır. Ankara’nın merkez ilçelerine kıyasla ki bunlar Çankaya, Gölbaşı, Yenimahalle, Etimesgut gibi ilçeler ile kıyaslandığında daire fiyatları buralara göre çok daha düşük olduğundan bu rakam fiyatlarımızda ciddi artışa sebep olmakta ve vatandaşımıza daha ağır yük ve daha pahalı daireler sunulmasına neden olmaktadır. Çankaya’da istenen rakam ile aynı benzer nitelikte Polatlı’daki bir inşaattan istenen rakam aynı olmasına karşın Polatlı’daki bir dairenin fiyatı Çankaya’daki bir dairenin fiyatının onda biri kadardır. Bu durumda bu fiyat daire maliyetlerini negatif olarak etkilemektedir. Bu durumun bir çözüme ulaştırılmasını talep ediyoruz. Bu çözümünde kademeli uygulama ile olabileceğini düşünüyoruz. Yani taşra ilçe merkezlerinde bu rakamın 1/10 olarak (onda bir nispetinde) uygulanması ve yol genişlik sınırının 15 metreye çıkarılması için gereğini talep ediyoruz. Köylerde ise bu belgenin istenmemesini talep ediyoruz. Kaldı ki büyük şehir yasası çıktığından buyana 1 ocak 2023 tarihine kadar bu belge istenilmesi muaf tutulmuş ve istenmiyordu. 2023 tarihinden itibaren istenmeye başlandı. İlçe belediyemiz halen istememektedir. Zaten zor durumda olan taşra müteahhitlerinin daha da zora girmesine ya da iskan alamamalarına sebep olmaktadır. Sorunumuzun çözümü için gereğini rica ediyoruz.”
Alınan katılım payında ki adaletsizlikten bahseden Ünver sözlerine şöyle devam etti;
“Bu katılım payı alınmasın demiyoruz ama Çayyolu, Sincan, Çankaya ile Polatlı bir tutulmasın, ücretler ona göre belirlensin. 1/10 veya 1/5 oranında uygulansın. Köyler de mahalle statüsüne girdiğinden orada da aynı ücret alınıyor. Oralardan da alınmaması gerekir. Ayrıca 01.01.2023 tarihinden önce ruhsat alanlara uygulanmasın. Polatlı’daki Büyükşehir Meclis Üyelerine de bu sorunu bildirdik, mecliste gündeme getirmelerini ve kademeli bir uygulama yapılmasını istedik. Seçimden sonra bakacaklarını söylediler ama henüz bir gelişme yaşanmadı. Bizim derdimiz bu maliyetlerin düşürülmesi ve bunun kademeli uygulanmasıdır. Daire satışlarına veya daire bedellerine göre uygulama yapılabilir diye düşünüyoruz. Zaten uygulanan ücret çok yüksek ve Temmuz ayında bir zam daha gelecek. Biz vatandaşların bütçesine uygun binalar yapmaya çalışıyoruz. Bunun için sesimiz duyulsun istiyoruz. Zaten biz taşra müteahhitleri çok düşük kar marjları ile çalışıyoruz. Bu maliyetlere rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Bir de bu tür ek maliyetler meydana geldiği zaman daha da zorlanıyoruz. Biz evi satmakta zorlanıyoruz, vatandaş da almakta zorlanıyor.”
“BU MALİYETLER HAKİKATEN ÇOK YÜKSEK, YETKİLİLERİN SESİMİZİ DUYMASINI İSTİYORUZ”
“Bunların dışında alt yapı ödeneklerinde de Büyükşehir yasasından dolayı yüksek ücretlerle karşılaşıyoruz. Örneğin binaya su bağlanacak asfalt bozma, kazı işlemleri gibi tüm maliyetleri biz ödüyoruz, belediye sadece iki boruyu birbirine bağlıyor bizden oldukça yüksek ücretler alınıyor. Mesela proje bedeli adı altında müthiş bir rakamda ücret alınıyor. Alt tarafı boru bağlanıyor bu neyin projesi? Böyle bir bedel olamaz. Ödediğimiz rakamın yaklaşık %40’lık bölümü proje bedeli olarak alınıyor. Bizden yol katılım payı alıyorlar ama biz inşaata başlarken zaten asfalt bozma, kaldırım bozma, altyapı bağlantı ücretleri, yol kazma ücretleri gibi birçok para ödüyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Biz vatandaşlara daha uygun ve kaliteli yerler sunmak istiyoruz. Bu maliyetler hakikaten çok yüksek. Altyapı bağlantılarında olsun, yol bağlantılarında olsun, katılım bedelinde olsun bu maliyetlerin düşürülmesini talep ediyoruz. Nihayetinde alınan bu ücretlerin tamamı vatandaşa yansıyor, vatandaşın alım gücü iyice düşmüş oluyor. Yetkililerin bu konuda bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz.”
"MECLİS KARARI ANCAK BİR MECLİS KARARIYLA KALDIRILIR"
“Ayrıca burada bir konu daha var. Bu karar alındığında 01.01.2023 tarihine kadar uygulanmasın denilmiş. 1 Ocak’ta uygulanmaya başlandıktan sonra ruhsatını bu tarihten önce almış müteahhitler de iskan almak için başvurduklarında bu ücret isteniyor. 01.01.2023 tarihinden sonra alınan ruhsatlara uygulanması gerekir diye bir ibare olmadığından bu yaşanıyor. Ortaya çok ciddi bir maliyet çıkıyor bu da daire fiyatlarına yansıyor. Bazı binalarda daire başına 50 bin TL fiyatlar çıkabiliyor. Polatlı İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak Büyükşehir Belediyesi CHP, AK Parti grupları ile görüştüm, ilgili bölümlerin yetkilileri ile görüştüm. Meclis kararı ancak bir meclis kararı ile kaldırılır dendi. Meclis üyeleri de gelir azaltıcı önerge veremiyorlar kanundan dolayı, bunun başkanlık yazısı ile yapılması gerekiyor. Bu sebeple sesimizi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş duysun istiyoruz.”
Söz konusu katılım bedelinin köydeki bir ahırdan da Çayyolu’ndaki lüks bir binadan da aynı miktarda tahsil edilmesindeki adaletsizliğe değinen Ünver, konuyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek yetkililere seslendi.
HABER:ARDA ÖZDEN