Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Polatlı’da bulunan Sakarya Meydan Muharebesi tarihi milli parkı da özellikle milli bayramlar öncesi vatandaşların ve turistlerin akınına uğruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor. DKMP bünyesinde, Sakarya Meydan Muharebesi (Ankara-Polatlı), Başkomutan (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak), Troya (Çanakkale), Nene Hatun (Erzurum),Kop Dağı Müdafaası (Bayburt-Erzurum), Malazgirt Meydan Muharebesi (Muş), İstiklal Yolu (Kastamonu-Çankırı), Boğazköy-Alacahöyük (Çorum), Güllük Dağı-Termessos (Antalya), Nemrut Dağı (Adıyaman-Malatya), Sarıkamış-Allahuekber Dağları (Kars-Erzurum) ve Tek Tek Dağları (Şanlıurfa) tarihi milli parkları bulunuyor. DKMP Genel Müdürlüğü tarafından, toplam 134 bin 379 hektar alanı kaplayan bu tarihi milli parklara 2003 yılından bu yana 1,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. Söz konusu sahalara tarihi, arkeolojik, mitolojik ve kültürel kaynakları içinde barındıran, kültürel ve tarihi olayları belgeleyen yerler olması münasebetiyle ayrı bir önem veriliyor. Tarihi milli parkların büyük çoğunluğunu harbe konu alanlar oluşturuyor. Sarıkamış-Allahuekber Dağları, Nene Hatun, Sakarya Meydan Muharebesi, Kop Dağı Müdafaası, Malazgirt Meydan Muharebesi ve İstiklal Yolu tarihi milli parklarında altyapı ve üstyapı tesisleri, idari ziyaretçi merkezleri ve panoramik müzeler yapılarak, vatandaşların tarih şuurunun yükseltilmesi ve gelecek nesillerin aidiyet duygusunun oluşturulması sağlanıyor. Tarihi milli parklar, özellikle milli bayramlar öncesi vatandaşların ve turistlerin akınına uğruyor. 2020 ve 2021 yıllarında tarihi milli parkları 1 milyon 865 bin 920 kişi ziyaret etti. Bu yıl eylül sonu itibarıyla ziyaretçi sayısı 836 bin 979'u buldu.



SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ 2015’TE MİLLİ PARK İLAN EDİLDİ

Türkiye'de milli park çalışmaları 1956 yılında başladı. Tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması maksadıyla Orman Kanunu'nda yapılan değişiklikle, orman teşkilatı tarafından bazı uygun alanlar "milli park" olarak ilan edildi. İlk milli park 1958 yılında "Yozgat Çamlığı Milli Parkı" olarak belirlendi. İlk tarihi milli park statüsü ise Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı toprakların bulunduğu Gelibolu Yarımadası'na verilmişti. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 2014'te Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilinceye kadar "tarihi milli park" statüsüyle idare edildi. Bu tarihten sonra statüsü değişti. Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları dâhilinde bulunan, İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olmuş 13.850 hektarlık saha 2015 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı 14 bölümden oluşmakta olup, 100 km'lik bir cepheyi kapsamaktadır.





SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ TARİHİ MİLLİ PARKI

Sakarya Meydan Muharebesi Kartaltepe Bölümü; Pazartesi ve Salı günleri kapalı olup diğer günler 10 - 17 saatleri arasında ziyaretçilerimize açıktır. Tarihi Milli Parkımız sorumluluğundaki diğer Şehitlkler, Müze vb ziyaretçi yerleri Pazartesi günleri kapalı diğer günler 09 - 17 saatleri arasında ziyaretçilerimize açıktır. Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları dâhilinde bulunan, İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olmuş 13.850 hektarlık saha 2015 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı 14 bölümden oluşmakta olup, 100 km'lik bir cepheyi kapsamaktadır. Türk egemenliğinin sürdürülebilmesi için bir dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı belirleme çalışmaları kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri, mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb. değerler tespit edilmiştir. İstiklal Harbi açısından büyük önem arz eden, Mangal Dağı, Yıldızdağı, Türbe Tepe, Duatepe, Kartaltepe, Karatepe, Sarıçal Dağı gibi muharebenin cereyan ettiği yerler milli park sınırları içinde yer almaktadır. Muharebenin günümüze intikal etmiş izleri olan; mevziler, siperler, şehitlikler, anıtlar,    muharebede kullanılan binalar vb bakım ve korumalarını yaparak bugünkü ve gelecek nesillerin hafızalarında canlı tutmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla Sakarya Meydan Muharebesinin 100. yıl anma törenlerine hazırlıklar yapılmaktadır.

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ VE TÜRK TARİHİ TANITIM MERKEZİ

Polatlı ilçesinde yer alan Devlet Demiryolları Geliştirme ve Personel Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı uhdesinde bulunan Kartaltepe Panoramik Müzesi ve bulunduğu alan 08.02.2015 tarihli ve 29261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun 2014/7152 sayılı kararı ile Tarihi Milli Park olarak ilan edilmesiyle Bakanlığımıza geçmiştir. Türk İstiklal Savaşı'nın kaderini değiştiren Sakarya Meydan Muharebesi alanında Kartaltepe'de Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi Yapım İşinde; Sakarya Meydan Muharebesi'ni merkez alarak, muharebe öncesi ve sonrasına değinilip, muharebenin safhalarına yer verilecektir. Tanıtım Merkezi, Türklerin, Orta Asya'dan başlayarak siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan zamanımıza nasıl geldiklerini ziyaretçilere kavratacak ve ziyaretçilerin Türkiye'nin bin yıllık geçmişi ile geleceğini sentezleyebilmesini sağlayacaktır. Tanıtım merkezinin eski durumunda 5.900 m2 kullanım alanılı iken, yeni hazırlanan projede 10.700 m2 kullanım alanı mevcuttur. Merkez 5 katlıdır.



"TARİHİ MİLLİ PARKLARA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"

Tarihi milli parklarla ilgili bir değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, vatan topraklarının tarihe yön veren, tarihin akışını değiştiren, milletin kaderinin yeniden çizildiği, şehit kanlarıyla sulanan mukaddes topraklar olduğunu söyledi. Tarihin dönüm noktalarını yansıtan alanların "tarihi milli park" olarak ilan edildiğini belirten Kirişci, "Bu vatan toprağında, o kahramanlar sayesinde özgürce yaşadığımızı, ülkemizin her karışının kanla kazanıldığını her fırsatta hatırlamalıyız. Sahip oldukları tarihi değerlerle adeta bir miras niteliği taşıyan milli parklarımız, bu toprakların nasıl vatan ilan edildiğini anlatıyor." dedi. Bakanlık olarak bu sahaları koruma konusunda çok hassas olduklarını vurgulayan Bakan Kirişci, şunları kaydetti: "Tarihi mirasımızı tüm insanlığa ve özellikle gençlerimize aktarmak istiyoruz. Bu mirasın doğru algılanabilmesi, söz konusu savaş alanlarına atfedilmiş yazılı, çizili veya bir şekilde oluşturulmuş eserlerin yanında, bizzat savaş alanlarının kendilerinin o günkü atmosferi yansıtacak bir özelliğe kavuşturulmasıyla mümkündür. DKMP Genel Müdürlüğü bu maksatla yatırımlarına devam etmektedir." Kirişci, Bakanlık olarak Türk tarihine büyük önem verdiklerini, tarihi değerlerin korunması ve gelecek nesillere intikali konusunda da son derece önemli görevler üstlendiklerini dile getirdi. Gerek tarihi milli park ilanı ve ihya çalışmaları gerekse şehitlik düzenlemeleriyle ecdada olan vefa borçlarını ödeyebilme gayretinde bulunduklarını ifade eden Vahit Kirişci, bu alanlara vatandaşların yanı sıra turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini bildirdi. Kirişci, Türk milleti için tarihi dönüm noktalarını anlamak için o olayların geçtiği yerleri ziyaret etmenin önemine dikkati çekerek, "Tarihi milli parklarımız, muazzam bir tarihi dokuya ev sahipliği yapmaktadır. Bu sahaların milli park ilan edilmesi bu sebeple son derece mühimdir. Bundan sonra da bu mukaddes toprakları gözümüz gibi koruyup, gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya, gayret göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.