Yeni yasayla birlikte kamuya personel alımında uygulanan 35 yaş sınırı daha kapsamlı hale getirildi. Artık sadece KPSS yoluyla yapılan alımlarda değil, kanunla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan ve özel yarışma sınavı ile personel alan tüm kamu kurumlarında da bu yaş sınırı esas alınacak. Bu genişletme, kamuya yapılacak personel alımlarında standart bir yaş kriteri getirmeyi hedefliyor.
AYM'DE SEÇİLECEK
Yargı alanında yapılan önemli değişikliklerden biri de Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanıyla ilgili oldu. Yeni yasaya göre, idari ve adli yargı mercileri arasında çıkabilecek görev çatışmalarını çözmekle yetkili anayasal bir organ olan Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı artık Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri arasından seçilecek. Bu düzenlemeyle yargı kurumları arasındaki işleyişin şeffaflaşması ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Torba yasada yer alan bir diğer önemli düzenleme ise bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel konularda danışmanlık yapmaları amacıyla bakan müşaviri atayabilecekler. Bu müşavirler sadece bakanın görev süresi boyunca görev yapacak ve gerektiğinde süre dolmadan da görevden alınabilecekler.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri uyarınca bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı yapılabilmesinin önü açıldı. Bu kapsamda; Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları da uzman istihdamı yapılabilecek kurumlar arasına alındı.
Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi kritik üst kurullarda görev alacak isimler için siyasi tarafsızlık ilkesini güvence altına almayı amaçlıyor. Buna göre, bu görevlere atanacak kişilerin, siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış olması ya da bu görevlerinden ayrılmış olması şartı aranacak.