Ülkemizin iki Maraşelinden biri olan Fevzi Çakamak'ın hayatı merak edilmeye başlandı. Arama motorlarında ilk sıraya yerleşen, Mareşal Fevzi Çakmak Paşa kimdir? Fevzi Paşa Aslen nereli, ilk milletvekilliğini hangi ilin milletvekili olarak yapmıştır? sorularının cevaplarını sizin için araştırdık. Merak ettiğiniz bu soruların cevapları haberimizin devamında...

Mareşal Fevzi Çakmak Paşa kimdir?

Orgeneral Fevzi Çakmak, İstanbul Anadolu Yakası'nda Çakmakoğulları ailesine mensup Topçu Albayı Ali Sırrı ve Hesna Hanım'ın oğlu olarak 12 Ocak 1876 tarihinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 29 Nisan 1893 tarihinde Harp Okulu'na kaydoldu ve 28 Ocak 1896'da Piyade Teğmen olarak mezun oldu. Daha sonra Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne girdi ve 25 Aralık 1898'de Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.

Bir süre Erkan-ı Harbiye 4. Şube'de görev yaptıktan sonra 1899'da 3. Ordu'ya bağlı Metroviçe'deki 18. Fırka'nın kurmay heyetinde görevlendirildi. Balkanlar'daki Sırp ve Arnavut çetelerine karşı mücadele etti. Kademeli olarak terfi ederek 1907'de Miralaylığa (Albay) yükseldi. İkinci Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908 yılında 35. Fırka Komutanı ve Taşlıca Mutasarrıfı olarak görev yaptı. 1910'da Arnavutluk'ta çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilen Kosova Kolordusu'nun kurmay başkanlığına getirildi. Trablusgarp Savaşı başladığında Rumeli'nin savunmasıyla görevli Garp Ordusu'nun kurmay başkanlığına atandı. Balkan Savaşları (1912-1913) sırasında 21. Fırka Komutan Vekilliği ve Vardar Ordusu 1. Şube Müdürlüğü yaptı.

Sırp Cephesi'nde Vardar Ordusu Harekat Şube Müdürü olarak görev yapan Fevzi Paşa'nın başarılı askeri faaliyetlerine rağmen, Garp Vilayetleri'nde Türk hakimiyeti 10 Mayıs 1913'ten sonra sona erdi. 1913 yılında 5. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Mart 1915'te rütbesi Tuğgeneralliğe yükseltildi.

Birinci Dünya Savaşı döneminde, Çanakkale, Kafkaslar, Suriye ve Filistin cephelerinde aktif olarak yer aldı. 1918 yılında Ferik (Korgeneral) rütbesine yükseltildi.

Çanakkale Savaşı sırasında, V. Kolordu Komutanı olarak 6 Ağustos ve 13 Ağustos 1915 tarihlerindeki muharebelere katıldı. XIII. ve XIV. Tümenler, Fevzi Paşa'nın komutasında olmasına rağmen doğrudan savaşa katılmamış, ancak yıpranmış eski tümenleri değiştirmiştir. Aynı zamanda VI. ve VII. Tümenler, Saros Grubu'na gönderilmiştir. 10 Aralık 1915'te, Fevzi Paşa, Anafartalar Grubu komutan vekilliği görevine atanmıştır. Bu dönemdeki faaliyetlerinde XIII. Tümen 21 Ekim 1915'te Keşan'a, XIV. Tümen ise 12 Ocak 1916'da bölgeden ayrılmıştır.

Mondros Mütarekesi döneminde sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'da bulunuyordu. 24 Aralık 1918'den 14 Mayıs 1919'a kadar Korgeneral rütbesiyle Osmanlı Devleti'nin Erkan-ı Harbiye Reisliği görevini üstlendi. İstanbul'un işgal edilmesinin ardından Anadolu'ya geçmeye karar verdi ve Nisan 1920'de Ankara'ya ulaştı. Mustafa Kemal Paşa tarafından karşılandı ve TBMM'ye Kozan milletvekili olarak katıldı. Ancak 26 Mayıs 1920'de rütbesi kaldırıldı ve idamına karar verildi.

1922'de, Büyük Taarruz'un hazırlıklarında Genelkurmay Başkanı olarak görev aldı. Zaferden sonra, Mustafa Kemal Paşa'nın tavsiyesi üzerine 31 Ağustos'ta TBMM tarafından Mareşalliğe terfi ettirildi. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı oldu.

Erkan Yolaç'ın eşi Asuman Tuğberk Yolaç kimdir ne zaman Türkiye güzeli oldu? Erkan Yolaç'ın eşi Asuman Tuğberk Yolaç kimdir ne zaman Türkiye güzeli oldu?

Cumhuriyet döneminde, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisliği görevini 30 Ekim 1924'e kadar sürdürdü. Askerlikten ayrılarak siyasete atıldı ve 1946 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Ancak parti içi anlaşmazlıklar nedeniyle Demokrat Parti'den istifa ederek Millet Partisi'nin kurucu üyelerinden biri oldu.

Fevzi Çakmak, 10 Nisan 1950 tarihinde vefat etti. Eyüp Sultan Camisi'nden yapılan cenaze törenine yüz binlerce vatandaş katıldı. Ailesinin isteği üzerine Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledilmedi ve Eyüp Sultan Mezarlığı'nda Hüseyin Şeyh türbesine defnedildi.

Fevzi Paşa Aslen nereli, ilk milletvekilliğini hangi ilin milletvekili olarak yapmıştır?

Fevzi Paşa, TBMM'nin ilk milletvekilliğini Kozan milletvekili olarak yapmıştır. Fevzi Paşa aslen Adana Kozanlıdır.