Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip İpek Yolu’nun Ankara-Bolu-Sakarya hattındaki güzergâhlarının yeniden canlandırılması amacıyla başlatılan “İpek Yolu Kültür Rotası” projesi kapsamında düzenlenen kongrede, Milli Mücadele dönemine ışık tutan önemli belgeler, akademik sunumlar ve dijital projeler kamuoyuna sunuldu.
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Akşehir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bugün, tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış Selçuklu kenti, Osmanlı kenti ve bir millî mücadele kenti Akşehir’de; Nasreddin Hoca’nın hoşgörüsüyle yoğrulmuş bu kadim şehirde bir araya gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Akşehir Millî Mücadele’de önemli noktalardan bir tanesi” dedi.
Milli Mücadele Rotası’nı "bir tarih yolculuğu" olarak tanımlayan Yavaş, projenin sadece bir tanıtım değil, aynı zamanda ortak hafızayı diri tutma çabası olduğunun altını çizdi. Yavaş, “Millî Mücadele Rotası sadece bir proje değil; aynı zamanda bu toprakların ruhunda, belleğinde derin izler bırakmış bir tarih yolculuğudur. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan yola çıkışıyla başlayıp, 23 Ekim 1922’de düşmanın bu topraklardan atılmasıyla taçlanan bir milletin yeniden ayağa kalkışının hikâyesidir” ifadelerini kullandı.
AMACIMIZ İSTİHDAM SAĞLAMAK
Konuşmasına devam eden Yavaş, projenin temel amacının kültürü korumak olduğunu vurguladı. Yavaş, “Amacımız kültürümüzü korumak. Kültürümüzü korurken de aynı zamanda hem gelecek kuşaklara aktarıp hem de istihdam olmasını sağlamak. ‘İpek Yolu Rotası’nı oluşturacağız. Bunun için de UNESCO'ya başvuracağız. Bu kararı aldık en son. Gezinin belki de en önemli kararı bu oldu” dedi.
BU ROTA MİLLETİN KENDİNE DÖNÜŞ HİKAYESİDİR
Milli Mücadele Rotası’nın yalnızca tarihi bilgi sunmakla kalmayacağını, aynı zamanda kültür turizmine katkı sağlayacağını ifade eden Yavaş, projenin genç nesillere tarih bilinci kazandıracağını belirtti. Yavaş, “Bugün artık çocuklarımız bu dijital rota sayesinde yalnızca bir mekânı değil; bir milletin nasıl ayağa kalktığını, nasıl kenetlendiğini görecek. Birlik, kararlılık, dayanışma ve vatan sevgisiyle örülmüş bu hikâyeler onların yüreğinde yepyeni ışıklar yakacak” şeklinde konuştu.
Yavaş, konuşmasının sonunda projeye katkı sunan tüm belediyelere ve akademisyenlere teşekkür ederek, rotanın sadece bir tarih yolculuğu değil, aynı zamanda bir milletin kendine dönüş hikayesi olduğunu yineledi. Bu projenin uzun bir yol olduğunu ancak birlikte yüründüğü takdirde hatıraların ve bu kıymetli hazinenin asla kaybolmayacağını vurguladı.
30 DESTİNASYON KEŞFEDİLDİ
Proje için Nisan ayı sonunda güzergah üzerindeki ilçelerin belediye başkanlarının katılımıyla ilk toplantı düzenlenmesinin ardından, “İpek Yolu Kültür Rotası” adıyla iki gün süren bir tanıtım gezisi gerçekleştirildi. Gazeteci, sosyal medya içerik üreticileri ve proje paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen tura ABB Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş da katıldı.
Tur otobüsünün Ankara Büyükşehir Belediyesi önünden hareket etmesiyle başlayan gezinin ilk gününde Nallıhan, Göynük, Geyve ve Sapanca ziyaret edildi ve toplam 14 farklı destinasyona uğrandı. Dönüş yolunda ise Mudurnu, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerinde toplam 16 ayrı nokta ziyaret edildi. Böylece, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın rehberliğinde İpek Yolu üzerinde yer alan 30 destinasyon tanıtılmış oldu.