Çevreci bir yaklaşım benimseyen ve sürdürülebilir tarımı destekleyen Mamak Belediyesi, günlük tüketimden kaynaklanan organik atıkları değerli bir kaynağa dönüştürüyor. Belediye ana binasında her gün binlerce bardak çay tüketilirken, ortaya çıkan çay posaları artık çöpe gitmek yerine projenin ham maddesini oluşturuyor.
Mamak Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, belediye hizmet binasındaki çay ocaklarından haftalık ortalama 25 kilogram çay posası topluyor. Toplanan bu çay posaları, Gökçeyurt Ekolojik Köy'de özel bir işlemden geçiriliyor. Belediyenin kendi imkanlarıyla fermente edilen hayvan gübresi ve Ekoköy bahçesinden elde edilen yeşil bitki atıkları, çay posalarıyla birleştirilerek doğal kompost gübre üretimi için hazırlanıyor.
Bu kompostlama sürecinde doğanın en çalışkan yardımcıları olan solucanlar da kullanılarak, toprağın ihtiyacı olan besin maddeleri tamamen doğal yollarla elde ediliyor. Elde edilen yüksek kaliteli organik gübre, yine Gökçeyurt Ekolojik Köy'deki tarımsal üretim alanlarında, sebze, yeşillik ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılıyor.
MAMAK'TA YAŞAMI DA ONARIYORUZ
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, projenin sadece bir atık dönüşüm faaliyeti olmadığını, aynı zamanda geleceğe bırakılacak bir yaşam kültürü ve üretime saygının bir göstergesi olduğunu belirtti. Tarım ve toprak çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Şahin, "Başlattığımız proje ile bugün bir bardağın dibinde kalan çay posasının, yarının verimli toprağını oluşturduğunu görüyoruz. Bu proje bizim için sadece çevreye duyarlılık değil, aynı zamanda üretime saygının bir göstergesi. Biz Mamak’ta sadece yolları değil, yaşamı da onarıyoruz" dedi.