CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TÜİK'in Enflasyon Hesabına Tepki gösterdi. Kuşoğlu, “TÜİK, enflasyonu düşük hesaplıyor. Yüzde 85 yıllık enflasyon. Halbuki bir başka hesaplamaya göre yüzde 185. Aynı dönemde ENAG’a göre enflasyon yüzde 185. Bir ülkede, devletin bir kurumu TÜİK, enflasyonu düşük açıklıyorsa bu doğrudan doğruya sizin kursağınızdan sizin hakkınızın alınması demektir." İfadelerini kullandı.

DIŞARI ÇIKMAYAN BİR YIĞIN EMEKLİ VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Ankara'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği’nin 14. Olağan Genel Kurulu"na katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “TÜİK, enflasyonu düşük hesaplıyor. Yüzde 85 yıllık enflasyon. Halbuki bir başka hesaplamaya göre yüzde 185. Aynı dönemde ENAG’a göre enflasyon yüzde 185. Bir ülkede, devletin bir kurumu TÜİK, enflasyonu düşük açıklıyorsa bu doğrudan doğruya sizin kursağınızdan sizin hakkınızın alınması demektir. Çünkü sizin aylıklarınız, hakkınız, hukukunuz ona göre belirleniyor. Memurun da sizin de. Bir devlet bunu nasıl yapar... Keşke şurada bir iktidar mensubu olsaydı da ben de siz de hesabını sorsaydık” dedi. Yurttaşların yaşadığı ekonomik sorunlara ilişkin Kuşoğlu, "Diyorlar ki acından ölen kimse yok. Çarklar da dönüyor. Türkiye gibi bir ülkede Allah’ın her şey bahşettiği bir ülkede acından ölen olacak mıdır? Ama acından ölen yoksa da utancından ölen var ya. Torunundan, çevresinden utanarak… Vallahi ben biliyorum kültürümüze göre ödeme yapması gerektiğini bildiği için büyük olarak dışarı çıkmayan bir yığın emekli var" dedi.

BÜLENT ECEVİT’İ RAHMETLE ANALIM

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün biraz önce sayın Başkan da belirtti. Çalışma Bakanı, işçilerin, emeklilerin haklarını ilk kez düzenleyen bakan olarak, CHP’nin üçüncü Genel Başkanı Bülent Ecevit, Allah rahmet eylesin, bugün ölüm yıldönümü, bugün rahmetle analım.”

EMEKLİ AYLIKLARI İNSANİ SEVİYEYE ÇIKARILSIN

“Emeklilerin durumu ortada. Emekli önemli sıkıntıları var, bunları da gayet iyi biliyoruz. Bir kere iktidar piyasaya hâkim olsun. Böyle ikide bir her şeye zam. Tarım desteklensin dedi. Emekliler arasındaki farklılıklar giderilsin. Doğru dürüst bir İntibak Yasası çıkarılsın dedi. Emekli aylıkları insani seviyeye çıkarılsın dedi. Taban aylık belirlensin, taban aylığa göre de kademelendirme yapılsın dedi. Standart norm ve birliği sağlansın dedi. Refah payı muhakkak olsun dedi ve nerede diye sordu. Ve masaya oturmadan sadece emeklilerin aylıkları tespit ediliyor, bir sendikalaşma olsun dedi.”

İKTİDARA MENSUP HİÇ KİMSE YOK

“Salih Başkanım da Ekonomik Sosyal Konsey kurulsun dedi. Muhakkak kurulması lazım Anayasa’ya göre. 12 seneden beri niye toplanmıyor, niye çalışmıyor dedi. Bunların hepsi doğru. Bu sorunlar, sıkıntılar belli. Bizim siyasiler, milletvekilleri, TBMM olarak yapmamız gereken nedir? Buraya gelmek, sizin sorunlarınızı, sıkıntılarınızı dinlemek, iktidara mensupsak biz şu kadarını çözdük, çözmeye çalışıyoruz, çözeceğiz demelerini beklemek; bizim de muhalefet olarak onları eleştirmek. Normali bu. Ama iktidara mensup hiç kimse yok burada. Emekli derdini anlatamıyor. Halbuki doğrusu bu.”

DEMOKRASİDE EKSİKLİK VAR DEMEKTİR

“Bir memlekette demokrasi varsa emekli toplantısına geleceksin. Bakın arkamda yazıyor, büyük Atatürk’ün sözü; ‘Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır.’ Bu, bütün mesele bu. Gençliğinde düzgün, ahlaklı bir şekilde çalışmış olanlara emekliliklerinde, yaşlandıklarında bir millet bakamıyorsa hakkını veremiyorsa o milletin, o devletin, o ülkenin herhalde demokrasisinde önemli eksiklikler var demektir.”

TÜİK, ENFLASYONU DÜŞÜK HESAPLIYOR

“Sayın Başkan söyledi, emeklinin yüzde 80’i asgari ücretin altında, açlık sınırının altında yaşıyor dedi. Açlık sınırı TÜRK-İŞ’in ilan ettiği 7 bin 245 TL. 5 bin 500 TL asgari ücret yani asgari ücret bile açlık sınırının altında. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 23 bin 600 TL. Şu şartlar altında Türkiye’de alınan aylıklara bakıyorsunuz hepimiz emekliyiz, şu şartlar altında geçinmek, durum iyi demek mümkün müdür? Evet Allah’a şükrederiz ama bu devletin, iktidarın emeklinin kıymetini de bilmesi lazım. Çalışanın da kıymetini bilmesi lazım. Ama ne yapılıyor. TÜİK, enflasyonu düşük hesaplıyor. Yüzde 85 yıllık enflasyon. Halbuki bir başka hesaplamaya göre yüzde 185. Aynı dönemde ENAG’a göre enflasyon yüzde 185.”

KEŞKE ŞURADA BİR İKTİDAR MENSUBU OLSAYDI DA HESABINI SORSAYDIK

“Bir ülkede, devletin bir kurumu TÜİK, enflasyonu düşük açıklıyorsa bu doğrudan doğruya sizin kursağınızdan sizin hakkınızın alınması demektir. Çünkü sizin aylıklarınız, hakkınız, hukukunuz ona göre belirleniyor. Memurun da sizin de. Bir devlet bunu nasıl yapar. Bir iktidarın tam tersine hakkı, hukuku vermesi gerekirken kendi devlet kurumu vasıtasıyla düşük gösterip enflasyonu alması, haksızlık, hukuksuzluk yapması buna diyecek bir şey bulamıyorum. Keşke şurada bir iktidar mensubu olsaydı da ben de siz de hesabını sorsaydık.”

ACINDAN ÖLEN YOKSA DA UTANCINDAN ÖLEN VAR

Diyorlar ki acından ölen kimse yok. Çarklar da dönüyor. Türkiye gibi bir ülkede Allah’ın her şey bahşettiği bir ülkede acından ölen olacak mıdır? Ama acından ölen yoksa da utancından ölen var ya. Torunundan, çevresinden utanarak… Bizim geleneklere göre ödemeleri büyükler yapar, vallahi ben biliyorum kültürümüze göre ödeme yapması gerektiğini bildiği için büyük olarak dışarı çıkmayan bir yığın emekli var. Çünkü yapamayacak o ödemeleri.

EKONOMİK SOSYAL KONSEY, ANAYASA’NIN EMRİ

“Ekonomik Sosyal Konsey meselesi… Şimdi Ekonomik Sosyal Konsey gerçekten de istişare. Bizim kültürümüzde var. Bir araya gelinecek, değerlendirilecek. Hak, hukuk mücadelesi orada yapılacak. Bütün taraflar orada. İstişare edecekler. Ekonominin durumunu da çalışanın durumunu da değerlendirecekler, ona göre karar verecekler. Ekonomik Sosyal Konsey, Anayasa’nın emri. Nasıl toplanmaz 12 seneden beri? Neden toplanmaz? Şimdi şurada iktidara mensup bir kişi olacaktı, sorumlu olacaktı, soracaktık. Anayasa’nın emri, neden toplamıyorsunuz?”

KATKI PAYLARI SIKINTI YARATMAYA BAŞLADI

“Bir de sağlıkla ilgili sıkıntılarınız var. Sağlıkla ilgili sorunlar bir dönem özel hastaneler desteklendi. Şu anda da destekleniyor… Gittikçe sağlık hizmetinin nitelik olarak değerinin düştüğünü görüyoruz. Hastanelere gittiğimizde maalesef iyi hizmet alamıyoruz. Hem iyi sağlık hizmeti alamıyoruz hem de diğer hizmetleri iyi bir şekilde alamıyoruz. Gittikçe artan bir şekilde de katkı payları sıkıntı yaratmaya başladı. Tedavi olamıyoruz, tedavi ettiremiyoruz. Bu da önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaya başladı. Biz milletvekilleri olarak bunları Meclis’e yansıtıyoruz, yansıtacağız. Şu anda bütçe yapılıyor Plan ve Bütçe Komisyonu’nda… Ben de komisyonun üyesi olarak sizin sıkıntılarınızı orada yansıtmaya çalışıyorum. Bu konuları özellikle gündeme getireceğim.”

SEÇİMLERDE GEREĞİNİ YERİNE GETİRMENİZ LAZIM

Geçen seneden bu seneye yüzde 156 artış olmuş bütçede. Ücretlerdeki artış, yüzde 123. İki dönemde yapılan artış, yüzde 123. Emeklilerin o kadar da değil. Tüm bunların hesabının sorulması lazım. Demokrasi, işte burada olmayı, beraber olmayı, tüm bunları konuşmayı, tartışmayı gerektirir. Ekonomik Sosyal Konsey, bunun için var. Bu toplantılar, bunun için var. Bu dernek ya da diğer dernekler ne için var? Bir araya gelelim, çay kahve içelim diye mi var? Bu sorunları, iktidarla beraber konuşmak, tartışmak için var. Onun için eğer demokrasi varsa bundan sonra, hiç olmazsa bundan sonra iktidar temsilcilerinin burada olması lazım. Önümüzde seçimler var. Sizlerin de o seçimlerde gereğini yerine getirmeniz lazım. Buraya gelmeyen iktidar mensuplarına da gereken dersi vermeniz lazım. Onu da en iyi şekilde yapacağınızdan şüphem yoktur.”