Kurtuluş Savaşı’nın Karadeniz’deki sessiz kahramanları olan denk kayıkları, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde yeniden inşa edilerek tarih sahnesine dönüyor. Mühimmat taşıyan fedakâr balıkçıların kullandığı bu kayıklar, şimdi birer milli mücadele anıtı gibi sergileniyor.
İnebolu Limanı’na gemilerle getirilen cephanelerin karaya çıkarılıp cephelere ulaştırılmasında hayati rol oynayan denk kayıklarının ilki, 2024 yılında marangoz Mehmet Aksoy tarafından inşa edilmişti. Aksoy, ikinci kayığın da yapımına başladıklarını belirterek, bu tarihi eseri 9 Haziran İnebolu Kahramanlık Günü’ne yetiştireceklerini ifade etti.
MİLLİ MÜCADELE KÖŞESİNDE SERGİLENECEK
Yapımı devam eden ikinci denk kayığı, İnebolu Adliyesi içerisinde oluşturulacak Milli Mücadele Köşesi’nde sergilenecek. Böylece Türkiye’de ilk kez bir adliye binası içerisinde, savaş dönemine ait bir kayık ziyaretçilerle buluşmuş olacak.
Kayığı inşa eden Mehmet Aksoy, projenin önemine vurgu yaparak, “Bu kayıklar, Kurtuluş Savaşı’nda canları pahasına mücadele veren halkımızın simgesidir. İnşa ettiğimiz model, o dönem cepheye mühimmat taşıyan kayıkların küçük boyutlusu; yani bir piyade kayığı. Tarihimize sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bu adımı attık” dedi.