Mazot çiftçinin en önemli girdi maliyetleri arasında yer alıyor. Mazot fiyatları 22 Lira seviyelerinde seyrediyor. Mazot fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü belirten Demokrat Parti Polatlı İlçe Başkanı Erkut Kubat, bu konuda çiftçiyi rahatlatacak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Verilen desteklerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Kubat, çiftçinin borçlar altında ezildiğini ifade etti. Maliyetlerin son 20 yılda aşırı artış yaşadığına dikkat çeken Kubat, “Eski Türkiye’ye 1 kilogram buğday ile 1 litreden fazla mazot, 1 kilogramdan fazla gübre alınıyordu. Harman sezonu yaklaşıyor göreceğiz yeni Türkiye’de 1 kilogram buğdaya ne alabileceğiz.” dedi.

ÇİFTÇİNİN EN ÖNEMLİ GİRDİ MALİYETİ MAZOT

Çiftçinin en önemli girdi maliyetinin mazot olduğunu söyleyen Demokrat Parti Polatlı İlçe Başkanı Erkut Kubat, “İçinde bulunduğumuz dönemde çiftçilerimiz ektikleri ürünlere gübre veriyor, pancar ekiyor ve nadas tarlalarını sürüyor. Polatlı’nın en büyük gelir kaynağı olan tarımın en büyük girdi maliyeti ise mazot. Mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçi borca girerek gübre atıyor, tarla sürüyor. Ülkenin kurtuluşu tarımdan geçiyor. Çiftçi yetiştirmezse gıda ürünlerindeki artış daha da fazla olur. Mazot desteği diye verilen destek maliyetlerin yanına bile yaklaşılmıyor. Çiftçinin en büyük girdi maliyeti olan akaryakıt ile ilgili bir çalışma yapılmalı.” dedi.

ÇİFTÇİ KADERİNE TERK EDİLİYOR

Çiftçinin kaderine terk edildiğini ifade eden Kubat, “Çiftçinin kullandığı gübre pahalı, tohum pahalı, ilaç pahalı, mazot pahalı, sulama elektriği pahalı, vergiler yüksek, destekler yetersiz, ithalatla çiftçiyi üretimden koparıyorsunuz. Tarımsal üretimde ülkenin en önemli merkezlerinden biri olan Polatlı’da da çiftçilerimiz büyük sıkıntı içerisinde. Destek vereceğiz diyorlar, destek diye verdikleri ortada Türkiye’nin birçok bölgesi tarım üretimi açısından elverişli topraklara sahip. Ülkenin kalkınması tarımın kalkınmasından geçiyor. Ama iktidarın yanlış tarım politikalarıyla çiftçi adeta kaderine terk ediliyor. Çiftçi kendi kaderine bırakılmış durumda. Her geçen yıl iyiye gitmesi gerekirken Her geçen yıl daha da geriye gidiyor. Sıkıntısını atamayan Polatlı çiftçisi, belki yağmur kış iyi olur, belki akarsular kesilmez diyerek bir umutla tekrar ekiyor, ekiyor da girdiler pahalı, her şeye sürekli zam geliyor. Zor günlerden geçen çiftçilerimiz için bir an önce tarım politikası şekillendirilmeli ve çiftçinin yarınını planlamasına yardımcı olunmalıdır”

KÖYLER YAVAŞ YAVAŞ BOŞALIYOR

Para kazanamayan çiftçinin köyleri terk ettiğini belirten Erkut Kubat, “Çiftçi para kazanamadığı için köyleri terk ediyor. İktidar yanlış tarım politikalarıyla ülkedeki tarımı bitirme noktasına getirdi. Tarımdan para kazanılmadığı için gelecek nesil köylerde durmayı tercih etmiyor. Tarım politikası doğru şekilde uygulanarak köylerin boşalmasının önüne geçmek gerekiyor. Eğer ki bu durumun önüne geçilmezse köylerde yaşayan vatandaş kalmayacak. Köylerin boşalması demek tarımsal üretimin durması demektir.

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİYKEN KÖLE DURUMUNA DÜŞTÜ

Köylü milletin efendisiyken son 20 yılda köle durumuna düşürüldüğünü vurgulayan Kubat, “Eski Türkiye’ye 1 kilogram buğday ile 1 litreden fazla mazot, 1 kilogramdan fazla gübre alınıyordu. Harman sezonu yaklaşıyor göreceğiz yeni Türkiye’de 1 kilogram buğdaya ne alabileceğiz. Ülkede yağ stokları yetersiz. Çiftçi üretemez hale geldi. Savaşta olan Ukrayna bile bize yağ satabiliyorken savaşta olmayan biz yokluk çekiyoruz. Çiftçi yarınını bilmesi gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözü bugünlerde daha iyi anlaşılıyor fakat son 20 yılda köylü köle durumuna düşürüldü.” dedi.