Günümüzde sürekli karşımıza çıkan ve kişiler için psikolojik tehdit olarak nitelendirebileceğimiz mobbing, iş yerinde kişinin yaşadığı sorundur. Tek iş verenin sergilediği tavırlar ile değil diğer çalışanlarında kişiye uyguladığı psikolojik tavırlar olarakta sergilediği tutumlar mobbing olarak görülebilir. Mobbingin karşılığı ise psikolojik şiddettir.
Mobbing kişinin çalışma ortamında rahatça çalışmasını engelleyerek sürekli bir sorun mu olacak endişesine kapılması ile görülür.
Kişi iş yerinde mutlu olmak ve çalıştığı işten ve iş yerinden verim almak ister. Ama eğer bu iş yerinde mobbing varsa kişi çalıştığı yerde mutlu olamaz, işe zor uyanarak gider ve hep kendini yorgun hisseder. İşe daha az hevesle gitmeye başlar.Gün hiç bitmeyecek gibi saatler gözünde büyür ve vakit hiç geçmek bilmez. İşlerine odaklanma sorunu yaşayarak stres ve kaygıda artış görülmeye başlar. Kimseyle konuşamaz içine kapanır. İş yerinden kaçmak ve o bulunulan ortamdan uzaklaşma hissine kapılınır.
Başlarda anlaşılmasa bile zamanla etrafında ve kişinin kendisinde değişen tavırları ve değişen duygular ile birlikte artık katlanamayacak boyuta gelerek en son boyut olarak iş yerinden istifa ile sonuçlanır. İstifa etmesi ile birlikte kişinin üstünden ve omuzlarından kalkan yükle birlikte aslında mobbinge maruz kalarak ne kadar zor günler yaşadığını fark ederler.
Bir kaç kişinin sözsel tacizi ile başlayıp daha sonra bu kişilerin çoğalması ile sonuçlanarak kişiyi iş yerinde zora sokarak ve kişinin kendisini iyi hissetmemesini sağlayarak onu huzursuz edici davranışlar kullanmaları görülür. Bu davranışlar ile kişiyi dışlarlar, küçümserler, baskı oluşturacak davranışlar sergilerler. Kişinin hiç çalışmadığını söyleyerek, işlerinde hep hata yaptığını vurgulayarak, fazladan iş vererek, kişiyi tehdit ederek çalışanı büyük bir stresin altına sokarlar.
İş yerinin düzensiz olması ve organize olarak düzenin olmamasıyla olumsuzluklar yaşanır bu da beraberinde mobbingi getirir.
Kişi çalıştığı ortamda ve çalıştığı kişilere karşı güven duygusunu hissetmelidir. Güven duygusu oluşmadıkça bulunduğu konumda ne kadar yükselirse yükselsin içine dönük olur ve kimseyle konuşamaz.
Çalışan mobbinge uğradığı için sessizleşmeden karşısındaki kişiye itiraz edebilmeli, kendini açık ve net bir şekilde ifade edebilmelidir. Çalışan mobbinge uğradığını ispat edebilmesi için elinde delilleri olmalıdır.
Çalışan kişi iş yerinde yaşadığı bu huzursuzluk ile birlikte sosyal hayatında da düzensizlikler yaşamaya başlar. Sosyal aktivitelere katılmak istemez, arkadaşlarıyla ya da ailesi ile görüşmek istemeyerek sorunlarını paylaşmazlar ve içlerine atarlar. Bu durum çalışan kişi için sağlıklı bir durum değildir.