Bu soruya cevap vermeden önce yapılacak en önemli iş; Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bizzat kendisinin kaleme aldığı ve 15 Ekim 1927 Cumartesi günü      T B M M salonunda bizzat kendisinin okuduğu, toplam 36 saat 33 dakika süren ve beş günde sona eren ünlü eseri NUTUK’u okuyup, anlamaktır.

Bugün üzerinde huzur ve barış içinde özgürce yaşadığımız bu cennet vatanın, atalarımız tarafından nasıl ve hangi şartlar altında mücadele edilerek, bizlere emanet edildiğini ancak tarihimizi inceleyerek ve ondan dersler çıkararak anlayabiliriz.

Bu kaynakların en önemlilerinden biri, belki de en önemlisi “NUTUK”dur. İşte bu nedenle hem Osmanlı Devletinin içine düştüğü zor şartları, hem de bu şartların sonucu olan tükenmişlik durumundan; yeni bir Türk Devleti’nin hangi mücadeleler verilerek, kimlerin önderliğinde kurulduğunu ancak bu kitabı okuyarak anlayabiliriz.

Toplumumuzun özellikle genç neslimizin çok yoğun bir “sosyal medya” iletişimi içinde bulunduğunu biliyorum ve yaşadığımız “süper iletişim çağı”nın bu etkinliğe doğal ortam sunduğunu da kabulleniyorum. Ama her ne olursa olsun içinde bulunduğumuz günlere nasıl ve hangi şartlarda ulaştığımızı araştırmak ve sorgulamak en doğal hak ve görevimiz diye düşünüyorum.

İşte bu nedenle tarih bilinci çok önemlidir. Bu bilincin sağlıklı bir zemine oturtulması da ancak bu konudaki kitapların okunmasıyla gerçekleşebilir. Ben de değerli okurlarım için bu amaçla yola koyuldum. Zaman zaman, yeri geldikçe Atamızın değerli eseri “NUTUK” tan alıntılar yapıp, üzerine günümüzle bağlantı kurarak kendi yorumumu ekleyip siz değerli okurlarıma köşemde sunacağım.

Eğitim düzeyi ülkemiz geneline oranla hayli yüksek olan bilinçli Polatlı okuruna yararlı olmak dileğiyle…

Saygılarımla İlhan Küçükbiçmen

Not: www.polatlipostasi.com dan e-gazete okunabilir; ‘yazarlar’ bölümünden de arzu edilirse tüm köşe yazılarıma erişilebilir.  İlhan Küçükbiçmen

[email protected][email protected]

'

'