Kandil gecelerinin vazgeçilmezi olan kandil simidi osmanlı döneminden günümüze kadar değerini hala sürdürmektedir.
Kandil simidinin Türklere ait bir yiyecek olması ve hala değerini koruması kandil günlerinin vazgeçilmezidir.
Kandil gecelerinde insanların dua ederek ve ibadet ederek geçirmesi ile kandil simitlerini veyahut yiyeceklerin dağıtılması özellikle ihtiyaç sahiplerine dağıtılması bir gelenek haline gelmiştir. Aç kalan insanları düşünerek ve onları unutmamak için kandil simidi dağıtmak o insanları zor durumda bırakmamayı düşünmek için dağıtılmıştır. Bu artık bir gelenek haline dönüşmüştür.
Günümüzde ise kandil simidi geleneği halen devam etmektedir. Hediye olarak alınır, arkadaşlara, aileye veya misafirliğe gidilirken hediye olarak götürülmektedir.
Evde de çoğu kişi kandil simidi yapmaya başlamıştır.
Eğer ki kandil simidi dağılıyor ise bu onun taze olduğunu göstermektedir. Ayrıca günlük olarak hemen tüketilmesi gerekir.
Kültürümüzün önemli bir parçası haline gelen kandil simidinin kendine haz özellikleri vardır tabiki de. Yendiği zaman ağızda dağılması gerekir.
Kandil simidinin içinde tereyağ, sıvıyağ, yumurta, su, tuz, şeker, kabartma tozu, sirke ve mahlebi koyulur. En son unu içine azar azar katarak hamuru yoğurmaya başlayın. Şekil vererek hamuru hazırladığını su pekmez karışımına daldırıp çıkartın. Daha sonra susama bulayın ve önceden ısıtılmış fırında 180 derece fırında 20 dakika civarı pişirin.