Bir yıl önce, 24 Ağustos 2021'de Kiev'in ana bulvarı Khreshchatyk'te, Bağımsızlık Günü geçit törenini izleyen binlerce Ukraynalı birlikte kutladı.

Geçit töreninde Javelins olarak bilinen hafif füze sistemleri gibi yeni elde edilen silahlar yer aldı . “Rüya” olarak bilinen, o zamanlar dünyanın en büyük uçağı da dahil olmak üzere, Ukrayna hava kuvvetleri tarafından üst geçitler yapıldı .

O zamanlar Kiev, gelişen kafe kültürü ve gece hayatı arasında modern bir Avrupa şehri gibi hissediyordu.

Birçok Ukraynalı uzun süredir Ukrayna'da demokrasinin inşasına katılıyor. Çoğu, ülkelerine yönelik en büyük tehdidin, 24 Şubat 2022'de Rusya'nın tam ölçekli bir işgali şeklinde geleceğini asla tahmin etmemişti . Ukrayna'nın bağımsızlığını sağlama mücadelesi şimdi bir yıl öncesine göre oldukça farklı görünüyor.
Ukraynalılar, ülkelerinin bağımsızlığını hiçbir zaman verili olarak görmediler.1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması, modern Ukrayna devletinin kurulmasına yol açtı. 30 yılda çarpıcı bir şekilde değişti, ancak bu egemenlik mücadelesi yüzyıllar olmasa da on yıllardır sürdürülüyor.

Rusya'nın işgali, modern Ukrayna'nın varlığına yönelik en büyük tehdit olsa da, Ukraynalılar yıllar boyunca, her şeye rağmen direneceklerini ve savaşacaklarını gösterdiler .

Örneğin 2004'te Viktor Yanukoviç, uluslararası örgütlerin ve gözlemcilerin hileli olarak değerlendirdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını iddia etti. Bu, binlerce Ukraynalıyı , yeni seçimler yapılana ve haklı kazanan Viktor Yuşçenko zafer ilan edene kadar Yanukoviç'in zafer iddiasını protesto etmeye sevk etti.

2013'ün sonlarında ve 2014'ün başlarında, 2010 seçimlerinde Yanukoviç'in cumhurbaşkanlığını kazanmasının ardından, demokrasi yanlısı protestocular, Euromaidan olarak bilinen bir hareketle Rusya ile çok daha yakın ilişkilere doğru mücadele ettiler . Göstericiler, önce Avrupa Birliği ile resmi olarak sağlamlaşan bağları desteklemek ve daha sonra Yanukoviç'i iktidardan uzaklaştırmak için sokaklarda yürüdüler . Yanukoviç Ukrayna'dan kaçtı ve Şubat 2014'te Rusya'ya gitti.

Ukraynalılar ayrıca son otuz yılda iki kez daha iyi bir gelecek için savaşmak için sokaklara döküldü. 2000'den 2001'e kadar protestocular, dönemin Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma'nın yönetimindeki yolsuzluğa karşı savaştı . 1990'da öğrenciler ayrıca Granit Devrimi olarak bilinen bağımsızlık yanlısı protestolar düzenlediler.
Bağımsızlık, Ukrayna için sadece 21. yüzyılda bir fenomen olmadı.
Ukrayna, 24 Ağustos 2022'de 31. Bağımsızlık Günü'nü kutlayacaktı.
Rusya'nın uzak doğu bölgelerinin büyük çoğunluğunu ele geçirmesi ve Ukrayna kuvvetlerinin yavaş yavaş güney bölgelerini geri almaya çalışmasıyla, savaş bir çıkmazda . Başkan Volodymyr Zelenskyy, 2022'deki Bağımsızlık Günü kutlamalarını yasaklayarak Ukraynalıları Rus kuvvetlerinin günü kutlamak için büyük saldırılar düzenleyebileceği konusunda uyardı.
2021 ve öncesinde bir şenlikli geçit törenine ev sahipliği yapan Kiev'in ana caddesi Khreshchatyk, şimdi paslanmış, ele geçirilen Rus askeri teçhizatından oluşan bir mezarlığa ev sahipliği yapıyor .