Göktürklerde Devlet Yönetimi ve Adalet anlayışının, günümüz Türkiye’sindeki Adalet anlayışı ile kıyaslanması çok önemlidir: Hani bir özdeyişimiz vardır: “işin püf noktası” diye. İşte şimdi oradayız, yani “adalet” kavramındayız. Göktürkler buna gerçekten harika bir cevap vermişler. Ne demişler?

Türklerde devletin amacı, yalnız emniyet ve asayiş değil, özellikle adaleti sağlamaktır. Adalet, Türk ilinin hedefi ve varlığının devamı için şarttır.”

 Bu güzel söylemin üzerine artık ben ne diyebilirim ki! Söylenmesi gereken şey iki cümle içine sığdırılmış. Yalnız şu noktaya dikkat çekmek isterim; Göktürk’lerde sağlam bir “adalet” sisteminin oluşmasındaki en önemli etken, “töre” dir. Töre yüzlerce yıl, ülkenin doğru yaptığı düşünülen şeylerin bilge kişilerce değerlendirilip, üst, üste yığılmasıyla oluşan, yazılı olmayan kanunlardan oluşan bir yapıdır. İşte bu yapı bireylere çocukluğundan itibaren kesintisiz olarak öğretilir.

Buna karşın günümüz Türkiye’sinde ise “adalet”i oluşturacak olan hukuk düzeni yani “yargı”; yürütme erkinin içinde bulunduğu iktidar olan siyasi yapının kontrolüne geçmiştir. Bu konuya şöyle açıklık getirilebilir.

Örneğin: Günümüzde Yargının en üstünde yer alan “Anayasa Mahkemesi” üyelerinin çoğunluğu iktidar siyasileri tarafından seçilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin bir kademe altında yer alan “Hâkimler, Savcılar Yüksek Kurulu” da benzer şekilde yapılandırılmış olup, Başkanı Adalet Bakanı olmak üzere ağırlıklı olarak iktidar partisinin seçtiği üyelerinden oluşmuştur. Bahsi geçen her iki yargı yapılanması ister istemez siyasallaştığı, yani tam bağımsızlık görünümüne gölge düştüğü için, doğal olarak mahkeme hâkim ve savcıları üzerinde gizli bir baskı oluşmaktadır.

Hal böyle olunca da, Türkiye hukuk sisteminin bir üstünde yer alan, verdiği kararları onaylayacağımızı T.B.M.M.den çıkarılan kanunlarla kabul ettiğimiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile ülkemiz Bağımsız Mahkeme kararları çoğu kez çatışmakta ve kabul görmeyip, geri döndürülmektedir.

Sonuç olarak; Göktürk’lerde uygulanan “adalet” ile günümüz Türkiye’sinde uygulanan “adalet” in birbirinden oldukça farklı olduğu görülmektedir. Tabii ki, günümüz aleyhine…

Birbiriyle eşit düzeye gelmesi dileğiyle…

Not:  www.polatlipostasi.com dan e-gazete okunabilir; ‘yazarlar’ bölümünden de arzu edilirse tüm köşe yazılarıma erişilebilir. Tüm köşe yazılarımla ilgili bana soru sorabilir veya danışabilirsiniz.

[email protected] , [email protected]

'

'