Kin duygusu birine karşı duyulan öfke ve gizli düşmanlık olarak yorumlanabilir. Bazı insanlarlara, yiyeceklere, nesnelere nefret duyulabilir. Ama insanlara duyulan kin çok farklıdır. Nefretin bir tık üstü bir duygu olarak söylenebilir. Kin öyle bir duygudur ki kişinin öfke, kıskançlık, düşmanlık gibi duygularının hepsinin bir arada olmasıyla birlikte güzel hisler beslemesine engel olur. Kin Bütün güzel duygular yerini karanlık duygulara kaplar. Etrafında iyi ve güzel olaylarda bile saf duygularla düşünemez. Her yaşanılan olayda kötü düşüncelere takılı kalır ve altında iyi bir niyet aramaz. Kin duygusu yaşanılanlardan ötürü kişide adaletsizliğe uğramış gibi bir bürünmesiyle oluşur. Tehlike altına girdiğini düşünerek karşı tarafa karşı bir cephe almasıyla sonuçlanır.
Kin tutan kişi karşı tarafla yaşadığı olayları unutmamakla birlikte o kişiye zarar vermek, yaşadıklarını onunda yaşamasını istemek gibi düşüncelerle boğuşur. İntikamını almak için düşünür. Aslında kin tutmak en çok kişinin kendine zarar vermesidir. Böyle bir duyguyu hayatında tutmak kişiyi hem yorar hem de çevresindeki insanların kendisinden uzaklaşmasını sağlar.
Kin duygusundan kurtulmak için kişinin ilk önce kendisini affetmesi gerekir. Böyle olumsuz duygulara hayatında yer verdiği için. Daha sonra karşı tarafı affetmek çok kolay bir aşama olacaktır. Yaşanılanları olumlu duygular ve düşünceler ile birlikte yön vermeye alışmalıdır. Olumsuz düşüncelerden çıkmalıdır ki kin duygusu da beraberinde gitsin. Kin duyulan kişiyle kendi içinizde değil de karşınıza alarak hislerinizi paylaşmanız daha olumlu bir davranış olacaktır. Karşılıklı olarak sorunları paylaşmak düşünceleriniz ve duygularınızın değişmesini sağlayarak birbirinizi anlamanıza vesile olabilir. Kişi içindeki nefreti silerek artık başkalarına temiz duygularla yaklaşabilir ve içindeki olumsuzluklardan kurtulabilir. Diyebilir ki kişileri affetmek aslında kendimizi özgürleştirmektir. Hem duygularımızı hem düşüncelerimizi özgürleştirmiş oluruz.
Eğer kin duygusuyla baş edemiyorsa bir kişi bir uzman ile görüşmelidir. Kolay atlatılmasına yardımcı olunur.