Müzik, insan yaşamında önemli bir yere sahip. Bundan oldukça keyif alanlar uzun saatler evde işyerinde müzikle iç içeler. Kimisi evde temizlik yaparken, kimisi işyerinde çalışırken, kulağında cihazıyla müzik eşliğinde bu işleri yapıyor. Müziği eğlence mekanlarında veya konserlerde dinlemeyi tercih edenler de var. Peki yoğun ve yüksek sesin kulaklarımıza olan etkisinden ne kadar haberdarız?

Yapılan araştırmalar ergenler ve genç yetişkinlerde güvenli olmayan dinleme etkinliklerinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Güvenli olmayan dinleme denilen kavram burada yüksek sesle yoğun bir dinlemeye maruz kalmak olarak düşünülebilir. Kulağınızı bu duruma uzun süre maruz bırakmak, araştırmaların da söylediği gibi kısmi işitme kayıplarına yol açmakta. Araştırmalarda güvenli olmayan dinleme için ölçüt haftada 40 saatten fazla ve 80 desibel üzerindeki ses seviyesinde dinleme olarak belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre işitme kaybı riski taşıyan insan sayısı dünya genelinde çoğunluğu gençler olmak üzere 1.35 milyar olarak tahmin ediliyor.

İşitme kaybına yüksek sese uzun süreli maruz kalmanın neden olduğu bilinen gerçeklerden. Bu gibi durumlarda kulaklarınızda dinleme sırası veya sonrasında çınlama duyarsanız işitme duyunuza zarar verme riski altında olduğunuz söylenebilir. Bunun devamında kalıcı bir hasar alma durumunun ortaya çıkması da uzmanlara göre muhtemel bir sonuçtur.

'