Tükenmişlik sendromu kişinin hayatında, sosyal hayatında, aile ilişkilerinde kendi iç dünyasına yönelmesi ve her şeyden bunalmış, bıkmış hissetmesi zihinsel ve fiziksel olarak bitmiş hissetmesi durumudur. İş hayatında yaşanan stres ile birlikte iş hayatından dolayı doğan sorumluluk ve bıkkınlık hissi ise en önemli tükenmişlik sendromu durumundan biridir. İlk başlanılan işe karşı bir çalışma ve hırs haline girilmesiyle kişi bu çok çalışmayla birlikte kendisinin ne kadar yorulduğunu fark edemez, insanlara hayır diyememeye başlamak ile kimseye sınır koyamamak gibi nedenler sonucuyla tükenmişlik sendromuna kadar uzanır.
Kendisine ait sorumluluklardan kaçarak aile ve arkadaşlarına zaman ayırmamaya başlanır. Bir süre sonra ise kendisine ayıracak bir vakit bile yaratmamaya başlanır. Böylelikle ise hayatından kopmaya başlar.
Aile, sosyal hayatı etkilediği görülmektedir ama sadece iş hayatında görüldüğü herkes tarafından bilinmektedir.
Hayatında bir düzeni olmayan ve yoğun geçen iş hayatı ile birlikte strese düşen insanlarda tükenmişlik sendromu görülme ihtimali yüksektir. Kişi hayatındaki bu olumsuzlukların ve stresinde etkisiyle birlikte tükenmişlik sendromunda olduğunu anlamayabilirler. Çevresininde aynı etkide kişiyi anlayamadığı durumlar olabilir.
Bu durumu yaşayan kişiler günlerine sağlıksız düşüncelere sahip olurlar ve gün başlamadan karamsarlık içinde uyanırlar. Bir yere gidipte bu iş olsun, sosyal ilişkiler olsun, yataktan kalkma isteğinin olmamasıdır.
Herkese olan güveninin kaybolmasıyla birlikte bunalma hissinin sık görüldüğü bir sendromdur. Bu bunalma ve bitkinlik ile birlikte kişinin çevresine daha sinirli ve öfkeli bir hal aldığı görülmektedir.
Tükenmişlik ile birlikte uykusuzluğun görülmesiyle aslında bağışıklığın düşmesi görülür. Bedensel olarakta etkilediği gibi grip, soğuk algınlığı sorunları ile de karşı karşıya kalınır.
Sendromun bir etkiside depresyondur. Kişi depresyona girerek düşünceleri daha olumsuz ve karamsar bir hal almaya başlar.
Bu sendromdan kurtulmak ve kaçmak mümkündür. En önemlisi ise stresi hayatımızdan çıkarmayı öğrenmektir. Kişinin düşüncelerini temizlemesi ve karamsarlığı hayatından çıkarmasıyla birlikte bu sendromu atlatmanın adımları atılmış olunur. Bol bol egzersiz yapıp, yürüyüşlere çıkarak kişi zihnindeki düşünceleri atarak sağlıklı düşünmenin yollarını bulabilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme hayatımızın önemli bir parçalarından birisidir. Kişinin bağışıklığının düzelmesiyle bu sendrom içinde önemli bir parçadır. Sevdiği işler ve aktiviteler ile ilgilenmeye başlamak gereklidir.Uyku ise bağışıklık ve gün içinde olumlu düşünme açısından yararlıdır. Sağlıklı bir dinlenme ile kişinin gün içindeki vakitleri verimli geçer. Kişi bu sendromdan kurtulmak istiyorsa çevresi de bu konuda destek olarak hayatlarından strese ve karamsarlığa yer vermeyerek olumsuz düşünceleri hayatlarından çıkararak birlik ve beraberlik içerisinde olmalıdırlar.