Yalan söylemek kimi insanlar için bir kaçış planıdır. Kendilerini suçlu hissetmemek ve suçlu konumuna düşürmemek için yalan söyleyerek faydalı bir şey yaptıklarını düşünselerde aslında kendileri ve çevreleri için kötü bir algı oluştururlar.
Beyaz yalan kavramı ise küçük ufacık bir yalanın söylenmesiyle başlar ve çok masum bir davranış olduğunu düşünülür. Karşımızdaki kişinin kalbini kırmamak için bu beyaz yalanlara başvurabiliriz.Ama bu ufacık yalan bir çığ gibi büyüyebilir ve felakete dönüşebilir.
Yalanlar birikir ve kişi yalan söylemeye alışır hale gelir. Yalan söylemek ise bir hastalık durumudur.
Yalan söylemeye alıştıkça bunların devamı gelir. İleriki zamanlarda bir yalan ortaya çıkması durumunda ise kişi bu durumu o kadar sakin karşılar ki o yalan karşısında bile bu durumu yalanla kapatır. Karşısında ki ise bu duruma inanır ve o kişiye güvenir. Bu sakinliğe ise bir süre sonra alıştıktan sonra diğer yalanlar daha ustaca yapılır.
Yalan söylenmekten çok neden yalan söylendiği önemlidir. Neden yalana başvurulur sorusunu sorsak daha doğru olabilir. Kişi bir şeylerden kaçmak için ya da gerçeklerin üstünü örtmek için yalan söyler. Bir bakıma yalancılık oyunculuk yöntemi gibi olabilir.
Çocuklar yalan söylemenin eğlenceli ve oyun gibi geldiğini düşünse de ebeveynlerinin bu durumu farketmesi gerekiyor. Farketmez ise zamanla çocuk yalanları hayal gücüne bağlayarak alışkanlık kazanır hale gelir. Ebeveynliğin ise önemli bir görevi çocuğunu bu alışkanlıktan kurtarması olacaktır.
Bazı kişilerde ise yalanı söylediği zaman onun yalan olduğunu bildiği halde ona inanmak ister ve o yalana inanır.
Kişinin utangaçlığı, üzerinde bir baskı hissetmesi, kıskançlık, korku, endişe gibi nedenlerden dolayı yalan söyleme ihtiyacı artar. Bazen ise kalabalık bir ortamdan kurtulmak için yalan söyleyerek uzaklaşır ordan. Çünkü karşısındaki insanı kırmamak için böyle bir yola başvurur. Gerçekleri söylemek yerine kaçar.
Yalan söylememek için kişinin kendine güvenmesi gerekiyor. Böylelikle çevresindeki insanlarında güvenme seviyesi artar. Karşılıklı sohbet ile birlikte karşısındaki kişiyi anlamak gerek.