Çocukların boşanma aşamasına uyum sağlayabilmesindeki en temel etken hem anne hem de baba ile kurmuş oldu ilişkinin kalitesidir. Boşanma sürecindeki belirsizlikleri, güvensizlikleri, kaygı ve endişe duygularını yaşayan ebeveynlerin, çocuklara karşı sergiledikleri tutumun önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Boşanma sürecinden geçen çocuklar beş aşamada boşanma olgusunu yaşamaktadırlar;

Bunlar; İnkar süreci (kabullenememe), boşanma nedenlerine kızma, anne babayı birleştirmeye çalışma, depresyon, boşanmayı kabullenme aşamalarıdır.

Çocukların boşanmaya ilişkin tutumunda anne ve babanın rolü önem taşımaktadır. Ebeveynlerin, çocukla boşanmanın anne ve baba arasında psikolojik bir ayrılma olarak gerçekleşeceği açık bir şekilde çocuğa anlatılması gerekmektedir. Çocuğun boşanma süreci ile ilgili endişelerini ve düşüncelerine önem verilmesi aynı zamanda endişelerin ve düşüncelerin detaylı bir şekilde konuşulması gerekmektedir. Çocuğa bakım veren hem anne hem de babanın çocuğa karşı geliştirmiş olduğu rolde olumlu düşüncelere sahip olabilmesi de önem taşır.  Boşanma sürecindeki deneyimlerle çocuğun güçlü yanlarını ve sorumluluklarının da olabileceği çocuğa ebeveynleri tarafından açık bir şekilde anlatılması, boşanma sürecinde ve sonrasında çocukların boşanma olgusunu anlamlandırabilmesi ve duygularını boşanma sonrasındaki sürece geçiş aşamasında da değerlendirip yorumlayabilmesi aynı zamanda güncel yaşantısına endeksleyebilmesi de önemli etkenler arasında yer almaktadır.

Çocuklar, mutsuz ve çatışmalı bir evliliğin sürmesindense ebeveynlerin çocuğa boşanma sebeplerini açıklaması doğrultusunda çocuklar boşanmayı kabullenirler. Velayetini alamayan ebeveynle görüşebilme özgürlüğü çocuklar için (hem anne hem de baba rolü açısından) önem taşımaktadır. Bu süreçte bir pedagogdan ya da aile danışmanından destek alınması kriz yönetim aşamasında önemli bir etken olacaktır.

Uzm.Psk.Dan. & Aile Danışmanı

İZGEL ÇAVLAN YÜKSEL