Türkiye'nin 27 Yıllık Tekstil Devi Konkordato İlan Etti: Dev Firmalar İflasa Sürükleniyor Türkiye'nin 27 Yıllık Tekstil Devi Konkordato İlan Etti: Dev Firmalar İflasa Sürükleniyor

Kısa çalışma ödeneği yönetmeliğinde bir düzenleme yapıldı ve bu düzenleme ile ödeneğin hak edilmesine ilişkin şartlar açıklığa kavuşturuldu. Ancak, kısa çalışma süresi olan 3 ayda herhangi bir değişiklik yapılmadı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, 3 ayla sınırlanan kısa çalışma süresinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, işverenlerin farklı tarihlerde aynı nedenle birden fazla kısa çalışma talep etmesi durumunda, 3 aylık süre ilk talebe dayalı olarak başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. Belirlenen kısa çalışma dönemi içinde kalması kaydıyla, her bir sigortalı için işveren tarafından uygulanacak kısa çalışma başlangıç tarihi farklı olabilir. Başvurunun yapıldığı kısa çalışma dönemi, işyeri için en az 4 hafta olacak şekilde belirlendi.

EN AZ 1/3'Ü KADAR OLACAK

Kısa çalışma başvurusu sırasında, işyerinde veya bir bölümünde uygulanan kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin en az 1/3'ü kadar olacak şekilde belirlenecek. Sigortalı açısından ise, kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan kişinin kısa çalışma süresi, sıfırdan farklı olmak koşuluyla işyerinin haftalık normal çalışma süresinin 1/3'ünden az olabilir.

3 AYI GEÇMEYECEK

Yeni düzenlemeye göre, kısa çalışma ödeneğinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Günlük kısa çalışma ödeneği miktarı, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançlarına dayalı olarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ını aşmayacak şekilde belirlenecek ve aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçmeyecek. Ödeneğin süresi, kısa çalışma süresi kadar olacak, ancak 3 ayı aşmayacak. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için, işverenin kısa çalışma talebinin onaylanması, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün boyunca sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Kaynak: NTV HABER