BİK GAZETE TEMSİLCİLERİYLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

BİK tarafından yeni yönetmelik kapsamında internet sitelerinin resmi ilan almasıyla ilgili gazete temsilcileri ile ZOOM üzerinden gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Polatlı Postası sahiplerinden Aykut Kaya’da katıldı.

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından hazırlanmakta olan yeni yönetmelik kapsamında internet sitelerinin resmi ilan almasıyla ilgili gazete temsilcileri ile ZOOM üzerinden dün bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının başında Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın da konuşma gerçekleştirdiği toplantıya Polatlı Postası sahiplerinden Aykut Kaya’da katıldı. Söz alarak soru soran ve konuşma yapan Kaya, her şeyin kolay elde edilmemesi gerektiğini söyledi.

KAYA: GAZETE ŞARTLARI GİBİ ŞARTLAR ARANACAK MI?

Polatlı Postası sahiplerinden Aykut Kaya toplantıdaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sabah geldiğimizde basın olarak önce Basın Enformasyon Genel Müdürlüğüne ve Basın İlan Kurumuna PDF’ler gönderiyoruz. Bunları gönderip PDF’ler incelendiğinde iki tane köşe yazısı, 15 haber gibi girilen içeriklerin hepsinden sorgulanıyoruz. Bunlar internet haber sitelerinde sorgulanmaya devam edilecek mi? Aynı şekilde İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumuna gönderilecek mi? Arkadaşlarımızın hepsi asgari kadrodan bahsediyorlar, tıklanma oranlarından bahsediyorlar. Biraz da gazetelerimizin şartlarından bahsedelim. Normal gazete şartları gibi 15 haber, 2 köşe yazısı ve 1 video şartları olacak mı? Bu kesinlikle olmalı. Ben her gün gazete için köşe yazısı yazıyorum. Yazı yazmakta çok zordur. Özellikle bizim bölgemizde yerel köşe yazıları isteniyor.”



BU KADAR ÇABUK İNSANLAR BİR ŞEY ELDE ETMEMELİ

“Günlük sabah çıktığında internet medyası iki haber buluyorsun direkt internete atıyorsun, yayınlanıyor. Ama ben gazeteci olarak o haberi atamıyorum. Niye? Ertesi gün gazetem yayımlansın, çıksın ki benim gazetemde o haber okunabilsin diyorum. Şimdi internet o kadar kolay ki. Git haberi çek gel gönder yayınla bitti. Bu haberlerin güncelleşmesi olacak mı? Güncel haberler yayınlandığında PDF olarak gönderilecek mi? 2 yıl arşiv isteniyor bu arşiv günlük olarak mı tutulacak? Ben Polatlı’da yerel günlük gazete çıkartmaya kalksam 24 ay bekleme sürem var, 4 asgari kadrom var. Bu benim 50 bin liralık aylık maliyet masrafım demektir. Hiç kimse 50 bin lira masrafla 24 ay bekleyerek günlük gazete çıkartmaz. İnternet medyasındaki arkadaşlar pastadan pay kapar mıyız diye bekliyorlar. İnternet medyasında böyle bir maliyet söz konusu mu? 6 ay bekleme süresi olsun diyorlar. Niye? Maliyetleri yok, sıkıntı yok hazır. Bugüne kadar 2-3 yıl haber sitesini oluşturmuş. Haber sitesinden 3-5 para kazanıyorlar ve devam edelim diyorlar. Yok öyle bir şey. Ben 35 yıllık gazeteciyim. Benim bu kadar çabuk insanların bir şey elde etmesini kabul edemiyorum. Bayram kutlamaları veya kurumların ilanı geldiğinde bu ilanlardan Basın İlan Kurumuna yüzde 15 pay veriyoruz. İnternet medyası da versin. Bu kriterler konulacak mı? Yerel haberler ile ulusal haberlerin internet medyasında bizim girdiğimiz sayfalarımızda karşılaştırılacak mı?”

HERKES KENDİ YÖRESİNDE KENDİ HABERİNİ YAPSIN

“Herkes kendi yöresinde kendi haberini yapsın. Tıklama oranı nedir onu da görsünler. Ben nasıl yolda kazaya aracımla gidip haber yapıyorsam bu insanlarda kendi yöresinde haberlere sahip çıkarak haberler yapsınlar. Ulusal haberlerden biz tıklama bedeli almayalım. Çalışacaksak kendi yöremize göre katılalım. Ben 35 yıllık emeğimin karşılığını çok kolay şekliyle internet medyalarının almasını kabul etmiyorum. Gerekirse benim sitemde almasın. Gazeteler o kadar masrafla 24 ay beklerken, bazı insanlarda bazı bedelleri ödesinler.”