Polatlı özellikle hububat, pancar ve soğan üretiminde ülkenin en önemli tarım merkezlerinden bir tanesi. Polatlı’da Ekim ayında arpa ve buğday ekilişleri başladı. Ancak Kasım ayında yağışlar geçtiğimiz yılın gerisinde kaldı. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında m2’ye 54,0 mm yağış düşerken bu yıl Kasım ayında m2’ye 21,6 mm yağış düştü. Yağışlar Kasım ayında geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya azaldı.



YARI YARIYA AZALDI

Ekim ayında gerçekleşen yağışlar yüzleri güldürdü fakat Kasım ayında durum öyle olmadı. 1993 yılında 2021 yılına kadar Ekim ayında ortalama 43.1 mm yağış düştü. Bu yıl Ekim ayında 26,6 geçtiğimiz yıl Ekim ayında 8,4, 2020 yılında ise 8,4, bir önceki yıl ise m2’ye 1,2 mm yağış düştü. 2021 yılı Kasım ayında m2’ye 54,0 mm yağış düşerken bu yıl Kasım ayında m2’ye 21,6 mm yağış düştü.

YAĞIŞLAR YETERSİZ KALDI

Aralık ayı gelmesine rağmen yağışların yetersizliği ve hava durumuna göre fazla yağış görünmemesi çiftçiyi tedirgin etmeye başladı. Tarlalarını eken çiftçiler yağış bekliyor. Bazı bölgelerde tohumlar topraktan çıkamadı. Mevsim normallerine göre hava sıcaklıklarının yüksek, yağışlarında yetersiz olması nedeniyle çiftçiler kara kara düşünüyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliğinin etkileri son yıllarda kendini fazlasıyla gösterdi. Sel, don, fırtına, aşırı yağış ve sıcaklık gibi doğal afetlerin yanı sıra kuraklık da hissediliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2021 yılı raporunda sera gazı emisyonlarının, deniz seviyelerinin, okyanus ısısının ve okyanus asitlenmesinin rekor seviyeye ulaştığı ifade edildi. Rapora göre iklim değişikliği, dünya çapında soğuk ve sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, seller, kuraklık, tropik fırtına ve şiddetli fırtınalar şeklinde etkisini sürdürüyor. Raporda ayrıca küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gelecekte gıda ve su kıtlığı, istihdam azalması, göç, ekosistemlerde dengesizlik, alt yapılarda zarar, sağlıksız bir yaşam ve düşük hayat standardı getireceği belirtiliyor. Ülkemiz Akdeniz çanağında yer alması itibarıyla iklim değişikliğinden zarar görecek ülkelerin başında geliyor. 2020-2021 sezonunda yaşadığımız aşırı kuraklığın olumsuz etkileri hala devam ediyor. 2022 yılında Akdeniz ülkelerinden İtalya ve İspanya’da görülen aşırı kuraklık bu ülkelerin tarımsal üretimini de önemli ölçüde etkiledi. Türkiye’de tarımsal üretim, iklimdeki bu değişimlerden her geçen gün daha fazla etkileniyor. Çiftçilerimiz de bu değişim ve farklılıklara uyum sağlamakta oldukça zorluk çekiyor. Yağışlar mevsim normallerine göre yetersiz kalırken, olması beklenen yağışlarda tarımsal üretim için beklenen aylarda gerçekleşmiyor. Kış aylarında bazı yıllar kar yağışı görülmezken, bazı yıllar normallerin üzerinde gerçekleşiyor. Ayrıca, son yıllarda sonbahar aylarında gelmeyen yağışlar, yaz aylarında sel ve su baskınları oluşturacak düzeye ulaşıyor.