Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı ve Polatlı Pazarcılar Odası Başkanı Ali Karaca katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Vatandaşın Pazar yerlerini tercih etmesi gerektiğini belirten Karaca, “Bir hafta pazarda bir haftada marketten alışveriş yapın aradaki farkı kendiniz not alın. İnanın ki bir memurun veya bir emeklinin cebinde para kalacak eğer pazardan alışveriş yaparsa.” dedi. Toplumun her kesimine göre ürünün Pazar yerlerinde bulunduğuna dikkat çeken Ali Karaca, “Paranız olsun olmasın veresiye alışveriş yapabileceğiniz tek adres Pazar yerleri.Sebzenin, meyvenin, gıdanın en iyi adresi de Pazar yerleridir.” ifadelerini kullandı.

DENEYİN FARKI KENDİNİZ GÖRÜN

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı ve Polatlı Pazarcılar Odası Başkanı Ali Karaca açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Marketler ayrı bir perakende sektörü, pazarlar ayrı bir perakende sektörü. Pazardaki ürünün ucuzluğunun sebebi tarladan, üreticiden alınan ürünün pazara getirilmesidir. Maddi durumu daha düşük olan esnafımız halden alışveriş yapar. Ama pazarcı esnafının yüzde 60’ı genelde ürünü tarladan direkt getirip Pazar yerinde satarlar. Buda daha ucuz bir şekilde vatandaşın cebine yansır. Geçen yılki fiyatlarla bu yılki fiyatları mukayese ettiğin zaman tabi ki fiyat artışı var. Geçen hafta tezgahta domates 7,5-10 TL arasında gidip gelirken bu hafta 5-7,5 TL arasında. Lüks sınıfa giren domateslerimiz var. 10-15 TL arasında gidip geliyor. Bir hafta pazarda bir haftada marketten alışveriş yapın aradaki farkı kendiniz not alın. İnanın ki bir memurun veya bir emeklinin cebinde para kalacak eğer pazardan alışveriş yaparsa. Bunu da her platformda tartışmaya hazırım. İşin kolayına kaçıp evinizin yakınındaki marketten alışveriş yapmayın. Uzak olabilir ama gidin görün alışverişinizi yapın. Aradaki farkı kendiniz tercih edin.”

VERESİYE ALIŞVERİŞ YAPABİLECEĞİNİZ TEK ADRES PAZAR YERLERİ

“Benim çocuklarım da bu mesleği icra ediyor. Benim her semtte her Pazar yerinde kendime has müşterilerim var. Ben onları memnun etmek durumundayım. Esnafın post cihazı yok. Paranız olsun olmasın veresiye alışveriş yapabileceğiniz tek adres Pazar yerleri. Biz bu geleneği hala kaybetmedik. Siz marketten alışveriş yaptınız kasaya gittiniz barkod sistemi kuruşuna kadar alıyor. 1 kuruş eksik olsun filenizden o ürünü çıkartıp iade alırlar. Biz müşteriyle birebir muhatap oluyoruz. Tezgah sahibi olarak hem müşterimizi memnun etmek zorundayız hem de kaliteli ve daha ucuza vermek zorundayız. Ama markete gittiniz de mal ve işletme sahibi yok sadece çalışanla muhatap oluyorsunuz.”

MALİYETLER ARTTI

“Aynı zamanda bir soğan üreticisiyim. Fiyatlar yüksek ama geçen seneki maliyetlere bakmıyoruz. Geçen sene tarlada çalışan mevsimlik işçinin yevmiyesi 70 Liraydı. Bu yıl 150 Lira. Geçen yıla göre elektrik  ve mazot ücretleri 6 kat arttı. Soğan 2 kat arttı. Sosyal medyada videolar geziyor patates, domates çöpe atıldığına dair. Kimse para eden bir ürünü çöpe atmaz. Bizler çürüyen ürünleri çöpe atıyoruz. Depoda soğanım var soğan 50 kuruş olsa 5 ton soğanım 250 bin lira para yapıyor. Ben bunu çöpe atar mıyım. Ama çürüdüğü zaman çöpe atmak zorundayım. Biz ekim ayında soğanımızı alırız yağmurlar kış gelmeden depolarız. Arz talep olunca çıkarır satarız. Şu an soğanın tarladaki net maliyeti üreticiye 3 Lira.”

SEBZENİN, MEYVENİN, GIDANIN EN İYİ ADRESİ PAZAR YERLERİDİR

“Pazar yerlerinde üreticilere yer var, marketlerde yer yok. Pazar yerlerinin yüzde 20’si üreticilere ait. Ankara’da çevre ilçelerin ürünleri başladı. Domates, biber gibi ürünlerin yanı sıra Ankara’nın çevre köylerinden merkeze her gün taze süt geliyor. Bir ara bunu yasakladılar ama engelledik. Adam sabah sütünü sağıp getiriyor. Aylarca marketlerde kutularda satılan süt ile sabah sağılıp getirilen süt farklıdır. Bence sabah sağılıp gelen süt daha doğaldır kim ne derse desin.Sebzenin, meyvenin, gıdanın en iyi adresi Pazar yerleridir. Hallerden alınmış kapalı alanlarda satılan sebze, meyve ile günlük satılan sebze, meyveyi eş değer görmek asla mümkün değildir.”

PAZAR YERLERİNDE HER KESİME GÖRE ÜRÜN VAR

“Pazar yerlerinde her kesime göre ürün var. Asgari ücretliye var, emekliye var, üst tabakaya da var. Vatandaşlarımızı Pazar yerlerine davet ediyorum. Giyimden, peynirden, zeytinden gıdadan tutun, patates, soğan, domatese kadar her şey mevcut. Gidin market ve Pazar karşılaştırın 1 hafta eğer ki cebinizde 800 lira para kalmazsa ben istifa ederim. Acele etmeyin, işin kolayına kaçmayın. Telefondan domates istiyor. Pazardaki aynı fiyata gelmez ki pahalı gelir.”

PAZARCILARA EĞİTİM VERİLİYOR

“Bu konuda Ticaret Bakanlığına da teşekkür ediyoruz. Pazarcı esnafı eğitimi altında bütün il ve ilçelerde eğitim veriyoruz. Müşteri nasıl kazanılır, arkaya koyacağın iki tane çürüğün sana kar değil zarar ettireceğini, haftaya o müşterinin gelmeyeceğini, o ürünü onun da müşterisi çıkacağı için ayırması gerektiğini anlatıyoruz. Çünkü her ürüne göre müşteri var.”

PAZAR YERLERİ TOPLUMUN HER KESİMİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILADIĞI YERDİR

“İhtiyacı olan insanlar var. Kalan ürünler içinden sağlamları alıp evinin ihtiyacını karşılayanlar var. Kırık ve iadesiz kasaları toplayan var. Kasaları götürüp kışın yakacak yapanlar var. Bunlar inkar edilemez bir gerçektir. Çünkü Pazar yerleri dediğiniz zaman toplumun her kesiminin ihtiyaçlarını karşıladığı yerdir. Evindeki yiyeceği olmayan bile pazarı bekliyor. Akşam olsun ki sağlam topluyum veya daha ucuza alayım diye. Bizde bir ürünü ertesi pazara bırakmak yoktur. O ürünü bitirmek zorundayım. Gerekirse zararına satıyoruz biz.”

AHİLİK GELENEĞİNİN BİZE ÖĞRETTİĞİ ÇOK ŞEY VAR

“2 bin çeşit ürün satan bir market zinciri orada günlük sadece meyve, sebzeden kazanan pazarcıdan daha pahalıya satıyor. Pazarcı daha ucuza satıyor. Biz bedenen çalışıyoruz, kazanıyoruz. Günlüğümüzü kazanınca yeterli oluyor bize. Ahilik geleneğinin bize öğrettiği çok şey var. Zincir marketlerden önce vatandaşın sebze, meyve fiyatlarından yakındığını gördünüz mü? O zaman sadece pazarcılar vardı. Sokak aralarına girdiler manavı, kasabı yok ettiler bir tek perakende sektöründe pazarcılar kaldı.”