Polatlı Ziraat Odası ve Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi ev sahipliğinde geçtiğimiz gün Gündoğan Mahallesi’nde “Kanolar Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Kanola ekimi yapan Gündoğan Mahallesi çiftçilerinden Murat Çağlancı’nın tarlasında gerçekleştirilen etkinliğe Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, Polatlı Belediye Başkan Yardımcısı Salih Tekeli, Polatlı İlçe Jandarma Komatnı Binbaşı Erkan Çinar, Polatlı İlçe Emniyet Müdürü Şener Derin, Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, Polatlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burhanettin Sütçü, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Polatlı Soğan Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Teke, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Müdürleri, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve çiftçiler katıldı. Etkinlik sonrası katılımcılar kanola tarlasında incelemelerde bulundu.

KÖSEOĞLU: 2019 YILINDA ÇİFTÇİMİZİ KANOLAYLA TANIŞTIRDIK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, “Polatlımızda  ürün desenimizin geliştirilmesinin önemli olduğunun bilincinde olan Polatlı çiftçisi son dört yıldır yaşanan aşırı kuraklık Sakarya ve Porsuk çayının kesilmesi bizleri az su ile yetişen bitkilerin arayışına yönlendirdi. Kanola bitkisi buğday gibi 350-400 mm su ile yetişebilen bunun sadece 50 mm sini nehirlerden ve kuyulardan kullanacağız, geriye kalanını yağmur sularından faydalanacağımız bölgemize uygun bir ürün olduğunu düşünüyorum. 2019 yılında çiftçimizi kanolayla tanıştırarak tohum temin ederek sözleşmeli ekim yapan firmalar bularak 3 bin dekar bir alanda ekim yaptırdık hem verim hem de kilogram fiyatlarında olumsuzluk yaşamadık çiftçimiz kazandı 2020 yılında 10 bin dönüme 2021 yılında 17 bin dönüme bu sene ise 30 bin dekara çıktık. Bizler kanola ekimini nehirlerin kesilmesi nedeniyle gelişmesini istedik ama o kadar hayırlı bir iş yapmışız ki ülkemiz yemeklik yağ açığının kapatılmasında önemli bir rol oynayacağız. Bizler kanolayı buğdaya alternatif olsun diye gelişmesini ve yaygınlaşmasını istemiyoruz ülkemizde her yıl 600-700 bin ton üretim fazlası olan soğanın ekim alanını 65 bin dekarlara çekmek çiftçimizin zarar etmesini önlemek kurak ve su kısıtı olan bölgemizin suyunu tasarruflu kullanmak. Nerden cıktı bu tarla günü sarı sarı çiçeklerini gördük Polatlı  kanolasını tüm Türkiye gördü diye düşünebilirsiniz. Roma kralı bir gün merak eder  insana bir dil konuşma sanatı öğretilmeseydi hangi ilahi bir dille konuşur diye ülkesinde yeni doğan yedi çocuk buldurur ülkenin en iyi yedi bakıcısını buldurur bakıcılara şunu söyler çocuklara mükemmel bir şekilde bakacaksınız giydireceksiniz ama çocuklarla konuşmayacaksınız mimiklerinizle dahi bir şey anlatmaya çalışmayacaksınız çocuklar ilahi bir dille konuşmayı bırakın yaşlarına girmeden ölürler. İnsan oğlu ilime, bilime, öğrenmeye muhtaçtır. Sadece kağıt üzerinde okuyarak veya duyarak başarılı olunmayacağını başarının görselde pratikte olduğunu hepimiz biliyoruz inşallah sizlere faydalı oluruz inşallah ülkemiz için hayırlı bir şey yapmış oluruz. Martin Luther King’in güzel bir sözü vardır.” Sizlerden sokakları süpürmeniz istense öyle bir süpürün ki Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün Bethoven’ın beste yaptığı gibi süpürün Michelangelo’nun resim yaptığı gibi süpürün öyle bir süpürün ki yürüyen ve uçan her şey dursun bu sokakta dünyanın en iyi çöpçüsü var desinler” Almış olduğu görevleri ve sorumlulukları layıkıyla yapan bizim dertlerimizle dertlenen sayın genel müdürüme il müdürüme kırsal kalkınma daire başkanıma teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

ÇAĞLANCI: DÖRT SENEDİR KANOLA YETİŞTİRMEKTEYİM



Dört senedir kanola ekimi gerçekleştirildiğini ifade eden Çiftçi Murat Çağlancı, “4 senedir kanola yetiştirmekteyim. Sağ olsun Ziraat Odası Başkanımız Zekai Bey Ziraat Odası Toplantı Salonunda kanola ile ilgili bir toplantı düzenledi. O toplantıya bende katıldım ve kanola ekimi aklıma yattı. 90 dekarlık alana kanola ektim. Güzelde bir verim aldım. 460 kilogram verim aldım. Tarlamda yolun kenarında olduğu için çiftçi arkadaşlar gerek telefonla, gerek yüz yüze kanola ile ilgili çok soru sordular kanola hakkında bilgi almak için. Bu sene itibariyle bizim köyümüzde 750-800 dekar kanola var. Diğer civar köylerle beraber bin 500 dekar civarında bir kanola ekimi oldu.” dedi.

KORKMAZ: KANOLAYI EK SUDAN TASARRUF ET

Kanola ekiminin her geçen yıl arttığını söyleyen Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, “Tarımsal alan bakımından tarımsal hasıla bakımından, verdiği ürünler bakımından, ürettiği ürünler bakımından yani alan bakımından 2. Sırada 53 üründe ilk 10 içerisinde yer alıyor. Hayvan özellikle büyükbaş küçükbaş hayvancılıkta merinosta ilk sırada Ankara keçisinde ilk sırada birçok bitkisel üretimde ilk sıralarda yer alıyor. Bu potansiyel tarım arazisini her geçen gün çiftçilerimiz daha iyi değerlendiriyor, daha fazla üretim yapıyor ve tarım bakanlığının verdiği desteklerle de bu üretim dünya da gıdanın artan önemine binen daha da artıyor. Dünyada gıda her geçen gün daha önemli bir nokta olmaya başladı. Çok stratejik bir ürün olmaya başladı tarımsal ürünler. Tarım ve Orman Bakanlığımızda dünyadaki gelişmeler ışığında özellikle stratejik ürün gruplarında az önce firma yetkilimizde bahsetti, özellikle hububat grubunda, yağlık ürünler grubunda yemlikler grubunda yani bizim için stratejik olan ürün gruplarında gerekli haza bazı destekleme modellemesini de yaparak üretimin devam etmesi ve bu stratejik ürünlerde az açığımızın oluşmaması noktasında gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu günde Ankara’da Polatlı ilçemizde özellikle kanola bitkimiz yağlık bitkiler anlamında önemli bir bitki geçmiş yıllarda aslında çok yaygın değildi. Özellikle 2017 yılında 4 bin dekar alanda başladı Ankara’da. Sonra 2018 yılında 17 bin dekara çıktı, en son güncel rakamlarla şuan 30 bin dekara kadar ulaştı kanola ekilişimiz. Bu sene bu kanola bitkisinin ilimize bazı ilçelerimizde adaptasyon göstermiş olması, çiftçilerimizin bundan memnun kalması sebebi ile il müdürü olarak bakanlığımıza bir proje sunduk ve yaklaşık 400 bin bütçeli bir proje bakanlık tarafından da kabul görüldü. Son baharda inşallah tohum alımını gerçekleştireceğiz. Akabinde yine ilave bir proje daha sunduk üç milyon TL bedel. O da şuanda bakanlığımızda değerlendirme sürecinde. Buradaki şey “kanolayı ek sudan tasarruf et” aslında kanola su isteyen bir bitki ama bakış açımız şu; yoğun bir şekilde şeker pancarı ve soğan tarımı yapılan ilçelerimiz nereler. Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar bu bölgelerde bu bitki grubunun.” dedi.

BULACAK: PANDEMİDEN SONRA TARIMIN VE ZİRAATİN ÖNEMİ BİR KAT DAHA ÖNE ÇIKTI



Pandemide ziraatın ve tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, “Çiftçimize, Polatlı’mıza, tarımımıza ve üretimimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Az önce konuşan bütün arkadaşlarımız Polatlı’nın tarımdaki üretimdeki yerini, ziraattaki yerini anlattılar, üretim değerini anlattılar. Hakikaten her zaman bildiğimiz konuştuğumuz tarımın ziraatın önemini ama özellikle dünyadaki pandemiden sonra tarımın ve ziraatın önemi bir kat daha öne çıktı. Bizlerde hem devletimizin imkanlarıyla hem vatandaşlarımızın desteği ile tarımı çok daha iyi noktalara getirmeye uğraşıyoruz, gayret ediyoruz ve bu manada emeği geçen bütün çiftçilerimize, üreticilerimize bu tarla gününün düzenlenmesine vesile olan başta Ziraat Odası Başkanı ve arkadaşlarımıza, yine Ankara Pancar Kooperatifi Başkan ve Üyesi arkadaşlara bu toplantıya destek veren üreticilerimize ve il dışından gelen firma temsilcisi ve bu konuda tecrübelerini aktaran arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Görünen o ki bundan sonra da üreteceğiz, üretmeye devam etmemiz lazım. Nasıl üreteceğiz, bilinci üreteceğiz, bilerek üreteceğiz, yaptığımız işin değerini bileceğiz ve ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kuraklık artık ciddi bir sorun. Bunları da düşünerek seçtiğimiz ürünleri bölgesine, havzasına, yerine ve daha az suyla daha verimli bir ürün almak adına veya tohum ıslağı bitki ıslağı yapmak adına da çalışmak lazım. Bütün bu çalışmalarda gördüğüm kadarıyla devletimizin ilgili kurum kuruluşları tarım bakanlığımız başta olmak üzere devam ediyor. Üreticilerimizin, çiftçilerimizin buna karşı bir merakı var. Az önce arkadaşlarımız beyan etti, özel sektörümüzün bu konuda gayretleri var. İnşallah hep beraber bizler ülkemizi daha ileri götürmek adına Türkiye’nin tarımını daha da geliştirmek, verimliliğini daha da geliştirmek adına çalışmamıza devam ederiz diyorum, tekrar emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum, çalışmalarında başarılar diliyorum. Özellikle de üretene, üretene destek verene saygıyla hürmetle burada tekrar selamlarını üretiyorum.” ifadelerini kullandı.